Κόμμα πλειοψηφικής αναφοράς

Δημήτρης Χατζησωκράτης, DOCUMENTO, Δημοσιευμένο: 2019-12-16

Το βράδυ της 7ης Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε μια ευρύτατη συστράτευση για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Τους μήνες που ακολούθησαν υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και ανταπόκριση. Εκφράστηκε με τις αθρόες εγγραφές νέων μελών, με τις μαζικές συγκεντρώσεις ανά την περιφέρεια, με τη συγκέντρωση υπογραφών στήριξης του εγχειρήματος, με τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), που θα οδηγήσει την άνοιξη στο Συνέδριο του χώρου.

Το 31,53% των εκλογών προφανώς δεν είναι …ριζοσπάστες της αριστεράς! Είναι όμως πολίτες, νέοι και νέες, ευρύτατα λαϊκά στρώματα, ένα μεγάλο κομμάτι που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη πορεία του από το 4,5% στο 37% αλλά και ένα άλλο κομμάτι ενδεχομένως νέο, που μετά τις ευρωεκλογές αντιλήφθηκαν τι επέρχονταν και στρατεύθηκαν. Είναι ένας ευρύς χώρος από αριστερούς, σοσιαλιστές, οικολόγους, συνεπείς κεντρώους δημοκράτες, οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ώστε να είναι αυτή η κύρια πολιτική δύναμη που θα αντιπαρατεθεί στην επερχόμενη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, του εθνικολαϊκισμού και του ρεβανσισμού.

Η εξέλιξη αυτή οφείλει να συνδέεται άρρηκτα και με την ανασυγκρότηση αλλά κυρίως τον μετασχηματισμό του κόμματος. Και αυτό θα πρέπει να γίνει παντού. Και στο όνομα και στο οργανωτικό του πρότυπο και στο πλαίσιο των αξιών και των πολιτικών του.

Η Διακήρυξη έχει ήδη παρουσιαστεί. Επικυρώθηκε, ομοφώνως, προ δεκαπενθημέρου, στην 1η Συνεδρίαση της ΚΕΑ Δίνει ένα επαρκές εναρκτήριο λάκτισμα.

Τώρα όμως καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύο βασικές προκλήσεις:

Η πρώτη είναι η προγραμματική.

Οφείλουμε να προωθήσουμε ένα πειστικό σχέδιο για το αύριο της χώρας μας. Για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη. Για να συγκροτήσουμε και προτείνουμε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα περιλαμβάνει τις πρωταρχικά αναγκαίες διασφαλίσεις και πολιτικές για τη δική μας συμβολή στη μάχη για την κλιματική κρίση. Με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, αλλά και τη μέριμνα για τη στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας. Για ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και περαιτέρω διεύρυνσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Έχοντας πάντα κατά νουν ότι οι προγραμματικές θέσεις οφείλουν να είναι ικανές να συγκροτούν πλειοψηφίες. Αλλιώς θα μένουν… στα συρτάρια!

Η δεύτερη είναι η οργανωτική.

Είναι απολύτως αναγκαία η συγκρότηση πολλών νέων Οργανώσεων Μελών, ανοιχτών χωρίς οποιασδήποτε μορφής face control, που θα παράγουν πολιτική για τον τόπο τους, αλλά θα κάνουν κι εναλλακτικές δράσεις. Οργανώσεις Μελών, που θα δίνουν ρόλο στα νέα μέλη και δεν θα περιορίζονται απλώς σε τελετές υποδοχής. Ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί, όπου θα βρίσκει τον εαυτό του κάθε δημοκρατικός – προοδευτικός πολίτης. Εκ των ων ουκ άνευ αποτελεί η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν τα μέσα τεχνολογίας, με τα οποία επικοινωνούν οι περισσότεροι άνθρωποι και στα οποία διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό οι σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι «καταναγκασμένος» να αισθάνεται, να εμφανίζεται και να δρα ως κόμμα πλειοψηφικής αναφοράς! Και οργανωτικά και πολιτικά.

Το 32% δεν φτάνει, το καταλαβαίνουμε όλοι/ες! Αν δεν αναφέρεται - απευθύνεται συνεχώς σε ευρύτερα κοινά, που θα φθάνουν και θα ξεπερνούν το 42% ώστε να γίνει ξανά κόμμα κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε ο κίνδυνος του …22% θα είναι παρόν!

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×