Ωρα ανάδειξης του εναλλακτικού ριζοσπαστικού σχεδίου

Χάρης Τσιόκας, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-01-19

xaristsiokas

1. Ο νέος χρόνος με πυκνές εξελίξεις

Η έλευση του νέου χρόνου σηματοδοτεί μια περίοδο που επισπεύδει διεργασίες. Συγκεκριμένα, με τη δεύτερη φάση της κρίσης καθίσταται ολοένα και πιο φανερό πως οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο υγειονομικό σκέλος. Δεν σχετίζονται μόνο με τις διαχειριστικές παραλείψεις της κυβέρνησης, αλλά έχουν να κάνουν με συνειδητές πολιτικές επιλογές.

Είναι επαρκής πλέον ο χρόνος και ευδιάκριτα τα μέτρα πολιτικής που έλαβε η κυβέρνηση με άλλοθι την κρίση για να αποδειχτεί πως δεν ανταποκρίθηκε μόνο σε υποχρεώσεις, αλλά στοχεύει σε ανακατανομές μεριδίων αγοράς που θίγουν ενεργά κοινωνικά στρώματα. Εξελίσσεται ένα σχέδιο που ανακατανέμει τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό υπέρ ολίγων και ημετέρων! Η συνέπεια είναι πως με πράξεις και παραλείψεις η κυβέρνηση αποδομεί τον ρόλο της χώρας και των συντελεστών της πραγματικής οικονομίας! Τη μετατρέπει σε άνευ όρων «παρακολούθημα» των διεργασιών που εξελίσσονται στην Ευρώπη και τον κόσμο!

2. Η κοινωνική αμφισβήτηση στις κυβερνητικές πολιτικές είναι διακριτή

Την ίδια περίοδο η προσδοκία, που φέρνει το «δώρο» της επιστημονικής έρευνας με το εμβόλιο, απελευθερώνει την κοινωνική και παραγωγική βάση ώστε να ερμηνεύει τις ασκούμενες πολιτικές χωρίς τον φόβο που γεννά παθητική αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών.

Μπορεί πλέον να εντοπίζει, να κατανοεί και να αξιολογεί τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αυτές που κατά κύριο λόγο θίγουν τη μεσαία τάξη, τον πρωτογενή τομέα, τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας, τη νεολαία και μια σειρά από παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Κι αυτό με τη σειρά του δημιουργεί κοινωνική αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν μπορεί πλέον να αποσιωπηθεί ούτε από τις δημοσκοπήσεις που αρμοδίως παραγγέλλονται...

3. Πολύπλευρη προσπάθεια συστημικών κέντρων να αποτρέψουν τη διαμόρφωση πλειοψηφίας με εναλλακτικό ριζοσπαστικό σχέδιο ανάπτυξης

Σ’ αυτό το περιβάλλον εξελίσσεται πλέον μια αδυσώπητη προσπάθεια από συστημικά κέντρα προκειμένου η κοινωνική ρευστότητα να μη μετασχηματιστεί σε προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, ικανή να έχει πολιτική αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια.

Το σχέδιό τους δεν στοχεύει μόνο στην υπεράσπιση των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και να ενθαρρύνει διαμόρφωση πλειοψηφιών που θα διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου τη διατήρηση και διεύρυνση των «κεκτημένων»! Γι’ αυτό εντάσσουν στις επιδιώξεις τους δράσεις που αποσκοπούν:

• και στο να ενθαρρύνουν παράπλευρα πολιτικά σχήματα που θα ήταν πρόθυμα να συμμετέχουν σε μοντέλα διακυβέρνησης, όπως είναι τα «οικουμενικά» η του λεγόμενου «ειδικού σκοπού» κτλ.

• και ταυτόχρονα στο να «εγκλωβίσουν» κόμματα του προοδευτικού χώρου αποκλειστικά σε διαχειρίσιμους επικοινωνιακά, ανέξοδους, «διάλογους» κορυφής με πρόσχημα τη «διακυβέρνηση»!

Αγνοώντας ή υπεκφεύγοντας ένα εύλογο ερώτημα:

• Πώς θα μπορούσε να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς διακριτή κοινωνική πλειοψηφία που θα έχει λόγους να διεκδικεί και να στηρίζει μια εναλλακτική πολιτική;

Και αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς συμπορεύσεις δράσεων στα πεδία των κοινωνικών αναγκών και πολιτικών αγώνων. Και αυτό ακριβώς θέλουν να αποτρέψουν με τις ενέργειές τους τα συστημικά κέντρα! Γνωρίζουν ότι ο μετασχηματισμός της κοινωνικής σε πολιτική πλειοψηφία θα δώσει τη δυνατότητα σε μια προοδευτική διακυβέρνηση να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους ανασυγκρότησης (πάνω από 72 δισ.) σε άλλη κατεύθυνση από τις ολιγοπωλιακές νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις.

Η συγκυρία περισσότερο παρά ποτέ όμως επιβάλλει η Ελλάδα να ανακτήσει τον ενεργό ρόλο και στις ευρωπαϊκές διεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια έχουν καταστεί διακριτός και αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα πολιτικά ρεύματα που συγκροτούν την κυβερνώσα Αριστερά στην Ευρώπη και αυτό καθιστά πολύπλευρα χρήσιμη την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικής πλειοψηφίας και στη χώρα.

4. Η ανάγκη μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε κορμό της προοδευτικής παράταξης

Τα προηγούμενα καθιστούν απαραίτητη την επιτάχυνση των βημάτων μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κορμό της προοδευτικής παράταξης. Γιατί με το ριζοσπαστικό προγραμματικό πλαίσιο που προτείνει μπορεί να ανατρέψει την επιλεκτική πρόσβαση στα προγράμματα χρηματοδότησης σε λίγους ισχυρούς και ημέτερους.

Γιατί το προοδευτικό ριζοσπαστικό σχέδιο προτάσσει μεταξύ των άλλων ένα μοντέλο ανάπτυξης που στα κριτήρια εφαρμογής του έχει την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα, τη συνέργεια, την εξαγωγιμότητα κτλ., δίνοντας πρόσβαση στα μεσαία στρώματα, τις δυνάμεις της παραγωγής και της επισφαλούς εργασίας χωρίς μείωση του κόστους εργασίας και των κοινωνικών κατακτήσεων με κίνητρα συμμετοχής στις τεχνολογικές κατακτήσεις και την αξιοποίηση της πράσινης ανάπτυξης για όλους!

5. Προοδευτική διακυβέρνηση με κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, κυρίαρχος προσανατολισμός

Οι διεργασίες που αναπτύσσονται στο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον δεν έχουν την ίδια ατζέντα αναγκών και επιδιώξεων. Η κοινωνική αποστασιοποίηση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ. δείχνει να αναζητεί όχι μια καλύτερη διαχειριστική ικανότητα, αλλά ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που με διακριτό τρόπο θα τολμήσει αλλαγές που την αφορούν.

Το γεγονός αυτό -σύμφωνα και με την εκλογική καταγραφή- καθιστά διακριτή την ανάγκη ο προοδευτικός χώρος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να μην εγκλωβιστεί σ’ ένα αποκλειστικά «ελεγχόμενο» διάλογο κορυφής για τη κυβέρνηση της χώρας! Να επιμείνει στο κοινωνικό πρόταγμα πρόσκλησης των πολιτικών σχηματισμών που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο. Για να ανταποκριθούν και να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες διαλόγου και δράσεων με τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν λόγους να απορρίψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Να διεκδικήσουν το εναλλακτικό ριζοσπαστικό σχέδιο διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×