Νομοθετικό μορατόριουμ: Γιατί η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Γεράσιμος Λιβιτσάνος, www.News247.gr, Δημοσιευμένο: 2021-03-19

Οι απόψεις που έχει αλλά και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε δεν επιτρέπουν στο κυβερνητικό σχήμα να «χαλαρώσει» νομοθετικά. Ούτε να δημιουργήσει συνθήκες συναινετικής αντιμετώπισης της πανδημίας

Το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25, έχουν εδώ και πολλούς μήνες, προειδοποιήσει: Δεν γίνεται «αιχμηρά» νομοσχέδια, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις, να νομοθετούνται εν μέσω πανδημίας.

Το ζήτημα έγινε ξανά επίκαιρο, μετά την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα για νομοθετικό μορατόριουμ αφού ο Covid 19 βρίσκεται σε εμφανέστατη έκρηξη. Αν πιστέψουμε μάλιστα (και γιατί να μην το κάνουμε; Μέσα πέφτει) τον Δ.Σαρρηγιάννη του ΑΠΘ τα πράγματα θα είναι έτσι για πολύ καιρό.

Πώς μεταφράζει όμως αυτό το αίτημα η κυβέρνηση; Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη η αντίληψη που έχει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «να μην προχωρά νομοθετήματα τα οποία, ενδεχομένως, τον ενοχλούν, προκειμένου ο ίδιος, σε αντάλλαγμα, να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους, να υποκινεί πορείες και διαδηλώσεις».

Μια αντίληψη που φαίνεται να εκνεύρισε χθες στην Βουλή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του …ΚΚΕ. Ο Θανάσης Παφίλης σχολίασε την κυβερνητική γραμμή απορώντας: «Γιατί δίνετε παράσημα στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει. Άμα έχει μπόι ο ΣΥΡΙΖΑ, ας καλέσει αύριο μία συγκέντρωση!«Τρεις κι ο κούκος» θα πάνε».

Ανεξαρτητα από τις οργανωτικές δυνατότητες κοινωνικής κινητοποίησης των δύο αυτών κομμάτων ένα είναι βέβαιο: Κανένας πολιτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει, τεχνητά, την κοινωνική αντίδραση. Μπορεί ίσως να οργανώσει μία-δύο πορείες ή συγκεντρώσεις. Όχι όμως επί μήνες να διατηρεί την ελληνική κοινωνία σε αναβρασμό.

Δυστυχώς για την Νέα Δημοκρατία αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο των κυβερνήσεων. Κυρίως όταν οι πολιτικές που ασκούν δεν είναι συμβατές με το κοινό αίσθημα και τις κοινωνικές ανάγκες.

Πόσο μάλλον αν συνοδεύονται με χειρισμούς αντιμετώπισης μιας παγκόσμιας πανδημίας, που εκ των πραγμάτων δεν είναι επιτυχείς. Εκτός αν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που μπορεί να μιλά για «επιτυχία» με 3.500 κρούσματα κι 600 δια-σωληνωμένους. (Πιθανά υπάρχει, αλλά -καλύτερα για τον ίδιο και το κόμμα του- να μην το πει δημόσια).

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινής. Όπως κάνουν, κάποια, από τα στελέχη της: Ο Θ.Σκυλακάκης και ο Κ.Χατζηδάκης. Αυτοί τουλάχιστον παραδέχονται πώς επιδιώκουν να προωθήσουν το ταχύτερο δυνατόν αντιδημοφιλείς αλλαγές. Ώστε να μετασχηματίσουν την οικονομία στην κατεύθυνση που επιθυμούν. Πιστεύοντας ότι μόνον έτσι θα έχουν ανάπτυξη (συγκεκριμένης κατεύθυνσης) μετά την λήξη της πανδημίας.

Η αντίληψη αυτή φαίνεται όμως να έχει πλέον αποκτήσει και «θεσμικό χαρακτήρα». Βλέπετε στο τελευταίο Eurogroup μπορεί να δόθηκε παράταση για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και το 2022. Όμως η Ελλάδα ανέλαβε την δέσμευση να προωθήσει με ταχύτερους ρυθμούς «διαρθρωτικές αλλαγές».

Αυτό εξηγεί πολύ καλύτερα το γιατί η κυβέρνηση προσποιείται πως δεν …καταλαβαίνει αυτό που της ζητά, ως αυτονόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση.

Δεν γίνεται -βλέπετε- να κάνει νομοθετικό μορατόριουμ και να αναζητήσει κοινωνικές συναινέσεις. Όχι όταν έχει αποφασίσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο να «περάσει» το εργασιακό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, το νέο ασφαλιστικό και ποιος ξέρει τι άλλο...

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Περισσότερα

Θορυβώδης χυδαιότητα

Τάσος Παππάς, 2026-03-29

Σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, το αδίκημα ορατό διά γυμνού...

Περισσότερα

Tο τεκμήριο της ηθικής

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-01-14

Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει κανείς την εξέλιξη των αγροτικών...

Περισσότερα

Πανικός

Τάσος Παππάς, 2025-12-23

Συστήματα σε κρίση, καθεστώτα σε πανικό. Αυτό φαίνεται ότι...

Περισσότερα

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Περισσότερα

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Περισσότερα

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

×
×