Άρχισε η κατεδάφιση της αντιμεταρρύθμισης Ραχόι στα εργασιακά

Αργύρης Παναγόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-04-11

Οι συλλογικές συμβάσεις και οι υπεργολαβίες στο επίκεντρο των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Unidas Podemos

Η Ισπανία σχεδιάζει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των εργασιακών βάζοντας οριστικά ταφόπλακα στην αντιμεταρρύθμιση της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι για να αναδείξει τις συλλογικές συμβάσεις στο ισχυρότερο όπλο των εργαζομένων παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των βιομηχάνων.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και βασική εκπρόσωπος του Unidas Podemos στην κυβέρνηση Γιολάντα Ντίαθ δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα εξαντλήσει το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με τα συνδικάτα και τους εργοδότες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, τις σχέσεις τους με τις επιχειρηματικές συμβάσεις και το διακανονισμό για τις υπεργολαβίες -τα τρία βασικά θέματα της αντιπαράθεσης των συνδικάτων με τους βιομηχάνους.

Αυτή τη φορά τα συνδικάτα όχι μόνο δεν έχουν απέναντί τους μια εχθρική κυβέρνηση, αλλά έναν μεγάλο σύμμαχο, αφού ο Ντίαθ ξεκαθάρισε ότι, εάν οι εργοδότες επιδοθούν σε κωλυσιεργία και προσπαθήσουν να αναβάλουν τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά ξεκινώντας με τη νομοθετική υπερίσχυση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων πάνω από τις εταιρικές συμβάσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ραχόι, εκτιμώντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν διασφαλισμένα συλλογικά δικαιώματα κατά κατηγορίες και να μην είναι θύματα εκβιασμών από τους εργοδότες.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών, αφού σε πολλές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι πληρώνονται με βάση τις εταιρικές και όχι τις κλαδικές συμβάσεις. Διασφαλίζοντας τις αποδοχές των εργαζομένων το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα καλύτερο χαρτί για να διαπραγματευτούν τα θέματα της εσωτερικής μετακίνησης των εργαζομένων στην ίδια επιχείρηση και τη διαμόρφωση των ωραρίων εργασίας.

Από τη στιγμή που η υπεράσπιση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων και η καταπολέμηση των υπεργολάβων βρίσκονται μέσα στη συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης που υπέγραψαν ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, τόσο η Ντίαθ όσο και τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η κατάργηση της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης του Ραχόι είναι απλώς θέμα χρόνου.

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, τις αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και τη «φιλοσοσιαλιστική» UGT, να εκτιμούν ότι οι εργοδότες δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και ότι στο τέλος θα πρέπει να νομοθετήσει μονομερώς η κυβέρνηση.

«Η κατάργηση της μεταρρύθμισης των εργασιακών του Ραχόι ήταν μια από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ όταν ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία το 2018. Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των εργασιακών και την κατάργηση του προηγούμενου νόμου, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν στον βαθμό που το επιτρέπει η πανδημία» προειδοποίησε την κυβέρνηση ο Πέπε Άλβαρεθ, ο γενικός γραμματέας του «φιλοσοσιαλιστικού» συνδικάτου της UGT.

Καθυστερεί το πιλοτικό τετραήμερο / 32ωρο

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τέσσερις ημέρες εργασίας με 32 ώρες εργασίας, που πρότεινε το Περισσότερο Χώρα του Ινίχο Ερεχόν και αποδέχθηκε η κυβέρνηση Σάντσεθ, θα δρομολογηθεί το 2022 και όχι το φθινόπωρο του 2021, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, διότι η χρηματοδότησή του με 50 εκατ. θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αφού δεν ήταν δυνατή η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το υπουργείο Βιομηχανίας υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση του πιλοτικού σχεδίου της τετραήμερης εβδομάδας με 32 ώρες εργασίας, που έγινε εξώφυλλο και του Time, θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος, αφού το σχέδιο αποτελεί τμήμα της συμφωνίας που υπέγραψε το Περισσότερο Χώρα του Ερεχόν με την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών για τη στήριξη από τον Ερεχόν του διατάγματος για το ταμείο ανάκαμψης και τη διαχείριση των πόρων του.

«Το σημαντικό είναι να δρομολογηθεί το σχέδιο» τόνισε ο Ερεχόν στοιχηματίζοντας ότι η τριετής χρηματοδότηση με 50 εκατ. ευρώ 3.000 έως 6.000 εργαζομένων 250 επιχειρήσεων που απασχολούν από 6 έως 200 εργαζόμενους θα δείξει πως η μείωση του ωραρίου εργασίας είναι εφικτή και βιώσιμη.

Έξω οι φασίστες από το Βαγιέκας

Οι περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης στις 4 Μαΐου κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ένα κλίμα γενικευμένης προβοκάτσιας από τους φασίστες του Vox, που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους στις πλούσιες και καλές συνοικίες της Μαδρίτης και των άλλων πόλεων της Περιφέρειας με τη σημαία του αντικομμουνισμού εναντίον του Unidas Podemos και των Σοσιαλιστών, αφού όλοι είναι «κόκκινοι», και του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, για να κλέψουν ένα κομμάτι των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος.

Το γεγονός ότι το Vox είχε επιλέξει να κάνει την εκδήλωση του στην κεντρική πλατεία Συντάγματος του Βαγιέκας, την αποκαλούμενη Κόκκινη Πλατεία της παραδοσιακά εργατικής συνοικίας, εξόργισε όχι μόνο τις αντιφασιστικές οργανώσεις, αλλά και τους συλλόγους της γειτονιάς, με αποτέλεσμα να διοργανωθούν δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την παρουσία του Vox.

Η εκδήλωση του Vox κατέληξε σε εκτεταμένα επεισόδια όταν ο ηγέτης του Σαντιάγκο Αμπασκάλ προσπάθησε να κατευθυνθεί στους εκατοντάδες αντιφασίστες, που άρχισαν να πετούν μπουκάλια και αντικείμενα ζητώντας να φύγουν οι φασίστες από τη γειτονιά τους. Η ομιλία του Αμπασκάλ ολοκληρώθηκε ύστερα από επανειλημμένες διακοπές και πάντα με την προστασία των ΜΑΤ, για να καταλήξει σε οδομαχίες που κατέληξαν σε 2 συλλήψεις και 14 τραυματίες.

«Η πλειονότητά τους είναι σκατόκοσμος που δεν σπουδάζουν, δεν εργάζονται και δεν ελπίζουν» τόνισε υποτιμητικά ο επικεφαλής του Vox στη Μαδρίτη Χαβιέρ Ορντέγκα Σμιτ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε υπογράμμισε ότι «μερικά πλουσιόπαιδα πήγαν στο Βαγιέκας για να προκαλέσουν τη γειτονιά με τις ψευτοπαλληκαριές τους. Ο κόσμος τους θύμισε ειρηνικά την ελάχιστη αγάπη που έχει ο αρχηγός τους για την εργασία, αλλά αυτός τον προκάλεσε πηγαίνοντας στο μέρος τους προσελκύοντας την επίθεση της αστυνομίας».

Με κοινή τους ανακοίνωση το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Unidas Podemos και το Περισσότερο Μαδρίτη ζήτησαν από τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο και τους αντιφασίστες να μην πέφτουν στην παγίδα του Vox για την πρόκληση επεισοδίων.

Θέματα επικαιρότητας: Ισπανία

Μαθήματα ισπανικών για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ...

Γιώργος Καρελιάς, 2023-07-25

Το αποτέλεσμα των προχτεσινών εκλογών στην Ισπανία διέψευσε...

Περισσότερα

Εκλογές στην Ισπανία / Η εκδίκηση της πατριαρχίας

Κώστας Αργυρός, 2023-07-23

Όσοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Η Ακροδεξιά στην Ισπανία και αλλού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-22

Σημαδιακή η μέρα που ξημερώνει αύριο. Φυσικά εκλογές στην...

Περισσότερα

Το σκληρό Vox και η «δειλή Δεξιούλα»

Κωστής Κορνέτης, 2023-06-03

Λίγες µόλις ημέρες μετά τον εκλογικό σεισμό της 21ης Μαΐου...

Περισσότερα

Ισπανία / Ρεκόρ συμβάσεων αορίστου χρόνου και κατάρρευσης ανεργίας

Αργύρης Παναγόπουλος, 2022-06-05

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στην Ισπανία...

Περισσότερα

Παράδειγμα προς μίμηση στα εργασιακά η Ισπανία

Μαρία-Εουχένια Ροντρίγκεθ Παλόπ, 2022-02-13

Η κυβέρνηση συνασπισμού λειτουργεί καλά. Αποτελούμε ένα...

Περισσότερα

«Η στήριξή μας στηνεδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας είναι κατηγορηματική»

Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος, 2021-05-09

Η Μαδρίτη στηρίζει κατηγορηματικά την εδαφική ακεραιότητα...

Περισσότερα

Άνοδος 45% για τους Podemos

Αργύρης Παναγόπουλος, 2021-05-09

Δεξιά και φασίστες κέρδισαν στην Περιφέρεια της Μαδρίτης,...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Νίκος Κοτζιάς

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

×
×