Η άπελπις ελπίδα της Πρωτομαγιάς

Χρήστος Σπίγγος, Ειδήσεις, Δημοσιευμένο: 2021-05-07

spiggos christos

Ένα δελτίο τύπου και μια φωτογραφία, ο επίλογος μιας αρχής που αρνήθηκε να έλθει. Την εμπόδισε η απαξίωση του μηνύματος της κάθε εκδοχής Πρωτομαγιάς.

Τα παράσημα πολλά, και περισσότεροι οι βαθμοφόροι. Μα τα παράσημα δεν τα δίνει πια η αγωνία του εύβουλου πολίτη, αλλά η πειθαρχία του άβουλου κομματικού οπλίτη, με κίνδυνο να καταλήξουν από εύσημα των σημαντικών σε διακριτικά του ασήμαντου.

Το καθήκον απέδρασε από το συλλογικό υποσυνείδητο, και στη θέση του η βαρετή αγγαρεία. Το κόμμα δεν αποπνέει ελπίδα, αλλά ατομική φιλοδοξία.

Η πόλη, απροστάτευτη από την επαγρύπνηση της πολιτικής, υπομένει άφωνη την επικράτηση της αδιέξοδης απολίτικης συμπεριφοράς.

Η υπεράσπιση της ζωής μας δεν οιστρηλατεί τον αγωνιστή, γιατί τα όπλα της συλλογικής δράσης τα αχρήστεψε η ατέρμονη κομματική ομφαλοσκόπηση.

Θυμώνω που η αναπόδραστη ηλικιακή φθορά με υποχρεώνει να περιοριστώ στη διάγνωση και όχι στη συμμετοχή της θεραπείας.

Θυμώνω που η κομματική ρουτίνα διακρίνει μόνον εσωτερικούς εχθρούς.

Θυμώνω που τα προσωπικά ακυρώνουν τη συνέργεια.

Η κάθε κυβέρνηση με το θέαμα των ανά την Ελλάδα ευάριθμων πολιτικών διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς ελληνικής κοπής αισθάνεται την κυριαρχία των οικονομικά ισχυρών, και ανάλογα νομοθετεί. Η κοινωνική αντίδραση φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, και ο δρόμος της υποταγής στα κελεύσματα των δυνάμεων της μονόπλευρης ανάπτυξης είναι ανοιχτός και ανεμπόδιστος. Οι αγώνες άλλων εποχών τοποθετήθηκαν με περισσή ευλάβεια στις προθήκες του μουσείου των αναμνήσεων, με το πολιτικό ενδιαφέρον να αργοσβήνει πίσω από τείχη προσωπικών στοχεύσεων στη ζεστή αγκαλιά της πεισιθανάτου μοναξιάς.

Είμαι ο τελευταίος που θα αποπειραθώ να ακολουθήσω την αλαζονεία των παραινέσεων σε ειδήμονα κομματική ιεραρχία. Θα περιοριστώ μονάχα στην έκκληση για περισυλλογή και εξαγωγή συμπερασμάτων για να σταματήσουμε να αναζητούμε την ελπίδα μας στα δημοπρατήρια που κατευθύνει η «αόρατη χειρ» των αγορών του Adam Smith.

Δελτίο τύπου, μια φωτογραφία κι ένα στεφάνι στο μνήμα των αναμνήσεων.

Άρθρα/ Πολιτική

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

×
×