«Οι πολίτες περιμένουν σαφή μηνύματα και ρεαλιστικές προτάσεις»

Όλγα Γεροβασίλη, Συνέντευξη στον Δ.Τερζή, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-06-26

82253 1 όλγα γεροβασίλη

Εχοντας πετυχημένη θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ολγα Γεροβασίλη γνωρίζει τι σημαίνει ασφάλεια αλλά και πώς μπορεί να δομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την Αστυνομία. Με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια και μιλάει ξεκάθαρα για φιάσκο στη διαχείριση του θέματος. «Εχουμε όλοι συνείδηση της αποστολής μας και γνωρίζουμε πως οι καιροί δεν μας περιμένουν» λέει, στέλνοντας το δικό της μήνυμα μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή της προγραμματικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

• Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά κυριαρχεί στην επικαιρότητα εδώ και μία εβδομάδα. Θα ήθελα να σχολιάσετε σχετικά με τις κινήσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το τελευταίο διάστημα αλλά και γενικότερα στο θέμα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που αποτέλεσε σημαία της Ν.Δ.

Ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. σήκωσε αμέτρητες σημαίες ευκαιρίας για την εξουσία με κορυφαία αυτή της ασφάλειας! Ως κυβέρνηση απέτυχε και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας με την αποτυχία αυτή να καταγράφεται πλέον και δημοσκοπικά. Σύμφωνα με ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης, το 48% των πολιτών αισθάνεται σήμερα μεγαλύτερη ανασφάλεια, ενώ το 33% την ίδια. Απέτυχε γιατί επιλέγει την αντιπαράθεση με... φανταστικούς «εσωτερικούς εχθρούς» αντί να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Το οργανωμένο έγκλημα έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των έντρομων πολιτών.

Ο Χρήστος Παππάς και οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ παραμένουν άφαντοι. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως οι διαρροές πως ήταν από την αρχή γνωστή η ταυτότητα του δολοφόνου στα Γλυκά Νερά. Τότε τι ακριβώς επικήρυξαν; Οταν καλύπτεις το φιάσκο με φιάσκο, τότε αυτό επιστρέφει ως επικοινωνιακό μπούμερανγκ. Οπως ακριβώς επιστρέφουν στους εμπνευστές τους και οι τελευταίες αθλιότητες του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τον νόμο «Παρασκευόπουλου».

• Για το ίδιο θέμα ένας Γεωργιανός πολίτης κατήγγειλε βασανιστήρια από την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ομολογήσει τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας. Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική. Υπάρχει ζήτημα διαδικασιών εδώ και πώς μπορεί να προστατευτεί ένας πολίτης απέναντι σε ενδεχόμενες αυταρχικές συμπεριφορές;

Εδώ και χρόνια η Ν.Δ. προσεταιρίζεται ένα κοινό το οποίο τέρπεται από την ακροδεξιά ρητορική, υιοθετώντας τους εκφραστές της. Δημιουργεί ένα δηλητηριώδες ακροδεξιό μίγμα καλλιεργώντας ξενοφοβία και ρατσισμό, που βρίσκει έδαφος και στον δημόσιο λόγο. Τελευταίο παράδειγμα, οι αναφορές σε μελαμψούς δράστες που μιλούσαν σπαστά ελληνικά και η στοχοποίηση «ξένων» με αφορμή τη δολοφονία της εικοσάχρονης κοπέλας από τον σύζυγό της.

Οταν αυτός ομολόγησε τη δολοφονία, αντί να αποκατασταθεί η αλήθεια και να γίνει έστω μια προσπάθεια αναστροφής των άθλιων εντυπώσεων, είδαμε μέχρι και «σεμινάριο» από υποτιθέμενο εκπρόσωπο αστυνομικών σε ζωντανή μετάδοση για το πώς μπορείς να γλιτώσεις με 4 χρόνια φυλακή μετά από γυναικοκτονία! Τι θα είχε συμβεί αν είχε «ομολογήσει» ο συλληφθείς ως ύποπτος έναν φόνο που ποτέ δεν έκανε, προτού ομολογήσει ο δολοφόνος σύζυγος; Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται βασανιστήρια και αυταρχικές συμπεριφορές. Κάθε περιστατικό αστυνομικής βίας που καταγγέλλεται πρέπει να διερευνάται σε βάθος.

Εάν οι καταγγελίες ευσταθούν, οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Η ΕΛ.ΑΣ. τα προηγούμενα χρόνια έκανε βήματα εκδημοκρατισμού στην κατεύθυνση και της ανάκτησης της σχέσης εμπιστοσύνης της με την κοινωνία. Οι επιλογές της κυβέρνησης αντέστρεψαν αυτή την πορεία, δημιουργώντας ένα κλίμα καχυποψίας που οδηγεί στην απαξίωση του αστυνομικού σώματος και δεν είναι σε όφελος ούτε της ΕΛ.ΑΣ. ούτε της κοινωνίας.

• Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Τι σας έχει μείνει από αυτήν την περίοδο;

Η αίσθηση της αλαζονείας που αποπνέει η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Το αίσθημα του ακαταδίωκτου που τους διακατέχει σε τέτοιο βαθμό ώστε να τολμούν να το θεσμοθετούν, όπως στην περίπτωση των τραπεζικών στελεχών και των κυβερνητικών στελεχών-μελών των επιτροπών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πανδημίας.

Η ανευθυνότητα και η εμμονή με την οποία διαχειρίστηκαν την πανδημία και τις συνέπειές της. Η «αριστεία» των πλαστών και ανύπαρκτων «γαλάζιων» πτυχίων. Οι «μάσκες-αλεξίπτωτα» των παιδιών, για τις οποίες ακόμη δεν πλήρωσε κανείς. Οι απευθείας αναθέσεις και οι λίστες «Πέτσα - Μητσοτάκη» στο όνομα της πανδημίας. Η τσιμεντωμένη Ακρόπολη. Οι κορονοεκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του πρώτου τη τάξει Ανέμελου αυτής της χώρας στην Ικαρία.

Οι στιγμές ευεξίας του στην Πάρνηθα και στα τένις κλαμπ στις πιο σκοτεινές ημέρες της πανδημίας. Η επίσκεψή του στην Επίδαυρο -με ελικόπτερο- για να απολαύσει την παράσταση… άγνωστου στον ίδιο σκηνοθέτη και ηθοποιού. Η απόφαση για το σκάνδαλο Siemens και το ρεκόρ του πιο χρεωμένου κόμματος στην Ευρώπη. Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη δεν διδάχτηκε το παραμικρό από την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία που μας οδήγησε. Αντίθετα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να «σκεπάσει» την ατμόσφαιρα παρακμής που αναδίδει μέσα από τη σχετικοποίηση της ηθικής και την αδρανοποίηση των αξιακών αντανακλαστικών της κοινωνίας μας.

• Δύο χρόνια ωστόσο βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Εγιναν όσα επιθυμούσατε και είχατε σχεδιάσει, ώστε το κόμμα να αποκτήσει μια νέα δυναμική; Είναι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία;

Από το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες με εντυπωσιακή ανταπόκριση πριν από την πανδημία. Ωστόσο η πανδημία ανέστειλε σε ένα βαθμό την αναδιοργάνωσή μας, έφερε δυσκολίες στην επαφή μας με την κοινωνία και στάθηκε αιτία αναβολής του συνεδρίου μας. Προσαρμοστήκαμε άμεσα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας μας, κρατώντας ζωντανό τον διάλογο και προχωρώντας σε βάθος τις αναγκαίες προγραμματικές επεξεργασίες. Ηδη έχουμε παρουσιάσει 5 άξονες του προγράμματός μας με συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, ενώ τη Δευτέρα 28/6 παρουσιάζουμε τον 6ο και τελευταίο για τα εργασιακά ζητήματα.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στην προγραμματική συνδιάσκεψη στις 2-4 Ιουλίου. Παρ’ όλες τις δυσκολίες οι εσωκομματικές διαδικασίες μας έχουν προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι κόμμα εξουσίας και αποτελεί την εναλλακτική προοδευτική προοπτική για επιστροφή στην ομαλότητα και σε πορεία δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.

• Εχει αρχίσει και πάλι μια εσωκομματική συζήτηση για τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που θα κληθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν θα έπρεπε να έχουν λυθεί αυτά δύο χρόνια μετά;

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία αναζητά, με κλιμακούμενη ένταση, διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην οποία μας οδηγεί ο κ. Μητσοτάκης. Πιστεύουμε στον δημοκρατικό διάλογο και τη σύνθεση. Οι πολίτες απαιτούν σαφή μηνύματα, ρεαλιστικές προοδευτικές προτάσεις και λύσεις με άμεσο θετικό πρόσημα στην καθημερινότητά τους. Εχουμε όλοι συνείδηση της αποστολής μας και γνωρίζουμε πως οι καιροί δεν μας περιμένουν. Η επόμενη διακυβέρνηση θα ασκηθεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές του 2015 και απαιτεί προσήλωση και αφοσίωση στον στόχο για την εδραίωση σταθερής προοδευτικής πορείας ανάπτυξης του τόπου μας.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Περισσότερα

Αλ. Τσίπρας: Θυμωμένος; Απογοητευμένος; Ανακουφισμένος;

Τάσος Παππάς, 2024-03-02

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιστορικές φράσεις που περιλαμβάνουν...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί εσωστρέφειας και εξωστρέφειας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2024-03-02

Kρίνοντας από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από την εμφάνιση...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Περισσότερα
Δημήτρης Σεβαστάκης

Πόροι και συνοδοιπόροι

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2024-02-04

Το Συνέδριο περισσότερο θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

Η συζήτηση για τους Ευρωσοσιαλιστές έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2024-01-13

Η μη ύπαρξη ισχυρού πολιτικά πόλου στην προοδευτική παράταξη...

Περισσότερα

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κατά κανόνα οι θεωρίες συνωμοσίας είναι μια μεγαλοπρεπής...

Περισσότερα

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Μπορεί να μην έγινε οργανωμένη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ όταν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×