Ο επιχειρούμενος επικοινωνιακός αποπροσανατολισμός και οι πολιτικές διεργασίες

Χάρης Τσιόκας, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2021-11-18

Διανύουμε μια χρονική περίοδο όπου η κοινή γνώμη, ο κάθε πολίτης, με πολλούς επικοινωνιακούς τρόπους «βομβαρδίζονται» στοχευμένα με ένα ιδιότυπο τρόπο «ενημέρωσης»!

Αιχμή της συγκυρίας οι πολιτικές διεργασίες που εξελισσόταν στις ηγεσίες των κομμάτων και η προσπάθεια όλων των συστημικών κέντρων να αποσιωπήσουν από τις ενημερώσεις τους τα περιεχόμενα των πολιτικών και των προγραμματικών θέσεων που πρεσβεύουν τα ηγετικά σχήματα.

Περιορίζουν την «ενημέρωση» σε ένα είδος πασαρέλας καλλιστείων προσώπων χωρίς να γίνεται διακριτό αν τα πρόσωπα θέλουν να διαχειριστούν τις ασκούμενες πολιτικές με τη ΝΔ η να τις αλλάξουν και υπέρ ποιων!

Θύμα για μια ακόμη φορά γίνεται η κοινωνική και η παραγωγική βάση της χώρας που επικοινωνιακά τα συστημικά κέντρα επιχειρούν να χειραγωγήσουν .

Σε όλα τα ευρήματα επίσημα η ανεπίσημα γίνεται φανερό πως η κοινωνική αμφισβήτηση για τη κυβέρνηση της ΝΔ μεγαλώνει!

Ενώ λοιπόν το δίλλημα στις κοινωνικές διεργασίες γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό γύρω από το ερώτημα αν πρέπει να δοθεί συνέχεια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κορμό έχουν την ΝΔ η θα διεκδικηθεί προοδευτική διέξοδος για ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο , η «ειδησεογραφία» των συστημικών κέντρων αποσυνδέει από τα κριτήρια των πολιτικών διεργασιών στα κόμματα, αυτό το κοινωνικά ζητούμενο!

Δεν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη. Στοχεύουν να εμποδίσουν την κοινωνική συμπαράταξη στο αίτημα αλλαγής του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου από μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση ! Φτιάχνουν αναχώματα από «τ απάνω»

Γι αυτό και «προβάλλονται» μόνο οι επικοινωνιακά θολές διεργασίες προσωπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεων στην κορυφή!

Το ζητούμενο τους πλέον γίνεται διακριτό και σχετίζεται με τη διαμόρφωση πολιτικών σχημάτων, η συσχετισμών, που μέσα από ανιστόρητους, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, διμέτωπους θα είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», ανοχής ή «τεχνοκρατών»! Επιδίωξη τους είναι να υπάρξει κυβερνητική συνέχεια των δεσμεύσεων σε λίγους , ημέτερους και ισχυρούς που υπηρετεί η ΝΔ .

Καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η διαμόρφωση της ενεργού κοινωνίας! Για να γίνονται διακριτές οι δικές της ανάγκες

Η κοινωνική πλειοψηφία επειδή αναφέρεται σε μια άλλη συμμαχία, έχει λόγους να θέσει ένα τέρμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση! Αυτές δηλ. που πλήττουν τα μεσαία στρώματα, διευρύνουν την επισφαλή εργασία και εγκαταλείπουν τον πρωτογενή τομέα παράγοντας κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες! Αυτές που επιδιώκουν την εμπορευματικοποίηση των κοινωνικών αγαθών!

Στο εγχείρημα της κατευθυνόμενης από τα πάνω δημοσκοπικής «ενημέρωσης» των πολιτών προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν συσχετισμοί συνέχισης των πολιτικών που παράγουν ανισότητες και διχάζουν, η προοδευτική απάντηση πρέπει να βρίσκει την νομιμοποίησή της στις ενεργά κοινωνικές δράσεις προγραμματικής συμπαράταξης !

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα να δυναμώσει τον διάλογο σε κάθε περιφέρεια με θέματα το σχέδιο, τα μέσα και τους πόρους για την εφαρμογή εναλλακτικού παραγωγικού και κοινωνικού σχεδίου, από μια προοδευτική διακυβέρνηση γίνεται πλέον πήχης ευγενούς ανταγωνισμού στον προοδευτικό χώρο !

Τα πολιτικά σχήματα που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικά, μέσα από την πολιτική τους αυτοτέλεια μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν την κοινωνική αποδοχή, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση σε προγραμματικη βάση!

Αν στην Ευρώπη ο δρόμος της προγραμματικής συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων άνοιξε την πόρτα της ελπίδας στη χώρα μας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει μια Νέα Αρχή με αισιόδοξία.

Άρθρα/ Πολιτική

×