Ο Μητσοτάκης επενδύει στην πόλωση και εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα

Θάνος Μωραϊτης, Συνέντευξη στην Α.Ζουμή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-12-05

Θάνος Μωραϊτης
Θάνος Μωραϊτης

Οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματικές και θα κληθεί να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Θάνος Μωραΐτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΥΓΗ, αναφέρεται στον τομέα του αθλητισμού κατηγορώντας τον Λευτέρη Αυγενάκη ότι παρέχει «προστασία στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Κάνει λόγο για «εμπαιγμό» της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας και της υγείας, ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής.

* Βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και η χώρα μας, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της Covid-19, βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Πώς κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση;

Ακόμη και τώρα, που το τέταρτο κύμα της πανδημίας επελαύνει δριμύτατο, η κυβέρνηση λειτουργεί με παλινωδίες, αναλγησία και αδιαφορία. Μόνη της στρατηγική το «βλέποντας και κάνοντας», ο διχασμός και ο κοινωνικός αυτοματισμός. Επιλέγει να εκφοβίσει αντί να πείσει και να διχάσει αντί να ενώσει. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε δύο χρόνια στη διάθεσή του για να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέες ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό. Για να αποσυμφορήσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες. Για να προστατεύσει τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τον κόσμο της εστίασης και του λιανεμπορίου. Για να πείσει για την αξία του εμβολιασμού. Απέτυχε παταγωδώς σε όλα. Εγκατέλειψε το δημόσιο σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του στην τύχη τους. Η κυβέρνηση χαρακτήριζε την κατασκευή νέων ΜΕΘ «πεταμένα λεφτά» και τώρα φτάσαμε στον τραγικό απολογισμό των τελευταίων ημερών, με πάνω 18.000 νεκρούς. Χάνονται εκατοντάδες ζωές σε πρόχειρες και ακατάλληλες ΜΕΘ, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Οι ευθύνες της είναι εγκληματικές και θα κληθεί να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.

* Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν έχει θέσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας στη διάθεση των πολιτών;

Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά και στοχευμένα την πλήρη απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιμένει πεισματικά εδώ και δύο χρόνια, εν μέσω πανδημίας, να μην προχωρά στην ενίσχυσή του με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία μας να έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά. Αυτή η «κοβιντοποίηση» των νοσοκομείων προκαλεί τεράστια πίεση στο ΕΣΥ και οδηγεί στην αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων. Έτσι, καθίσταται εντελώς «Covid free» το ιδιωτικό σύστημα Υγείας, κάτι που εξασφαλίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους κλινικάρχες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τονίζει εξ αρχής την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών κλινικών. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση... ιδιωτών γιατρών! Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή υπέρ της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του χώρου της Υγείας. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι είναι εμμονική με την υλοποίηση των deals. Σε αυτά το Μαξίμου Α.Ε. είναι γρήγορο και αποτελεσματικό.

* Ο Κ. Μητσοτάκης επενδύει στην τακτική της πόλωσης στη σκιά της διπλής κρίσης με ακρίβεια - πανδημία. Από ποια κίνητρα υπαγορεύεται η επιλογή του πρωθυπουργού να δυναμιτίσει τους τόνους της αντιπαράθεσης;

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πλέον πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι αρνητής της πραγματικότητας. Ισχυρίζεται ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή και ότι οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο τα στοιχεία λένε πως οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν το τίμημα της ενεργειακής κρίσης περισσότερο από κάθε άλλο λαό της Ευρώπης. Όπως τότε που θριαμβολογούσε ότι νίκησε στη μάχη κατά της πανδημίας, έτσι και τώρα ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα κατά της ακρίβειας εμπαίζοντας τους πολίτες που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα μιας διπλής κρίσης.

Εξ αρχής δεν ενδιαφέρθηκε να λάβει μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας. Επέμενε κι επιμένει στην «αυτορρύθμιση» της αγοράς και το μόνο που κατάφερε είναι να επιφέρει την ολική απορρύθμισή της. Δεν έκανε τίποτα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κοινός παρονομαστής του καταστροφικού δίπολου ακρίβειας - πανδημίας είναι ένας: η ανεπάρκεια του πρωθυπουργού.

Ο Κ. Μητσοτάκης επενδύει, λοιπόν, στον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να καλύψει τις δικές του ευθύνες. Γιʼ αυτόν το να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να κατασκευάζει «αποδιοπομπαίους τράγους» αποτελεί πάγια τακτική. Αυτή η στρατηγική μπορεί να του χάρισε κάποια πρόσκαιρα οφέλη, αλλά η πολιτική ένδεια του πρωθυπουργού έχει αρχίσει πλέον να γίνεται ορατή στην πλειονότητα της κοινωνίας.

* Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει σε λίγες ημέρες τον νέο πρόεδρό του. Με δεδομένη την ανοιχτή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις για την προοδευτική διακυβέρνηση, εκτιμάτε ότι η προοπτική της πρότασης αυτής εξαρτάται και από το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Η δική μας προσπάθεια είναι να συγκροτήσουμε μια πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη και ταξική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, την οποία παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και σεβασμό.

Προς το παρόν θα πω ότι, εφόσον στο πρόσωπο του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής εκφραστεί μια προοδευτική κατεύθυνση, θα μπορούσαν να ωριμάσουν οι συνθήκες για την έναρξη ενός προγραμματικού διαλόγου που να συμπεριλαμβάνει όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το συνέδριό του τον Φεβρουάριο. Πώς θα καταφέρετε να αποτελέσει μια διαδικασία που να αφορά την κοινωνία και να μην εξελιχθεί σε μάχη μηχανισμών;

Είμαι κατά ενός συνεδρίου μηχανισμών, αλλά και κατά ενός συνεδρίου συμβιβασμών και ισορροπιών: ήρθε η ώρα το κόμμα να ανοίξει την πόρτα στην κοινωνία, ώστε να συνδιαμορφώσουμε έναν μεγάλο, σύγχρονο, προοδευτικό πολιτικό φορέα. Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε να δούμε τη σκληρή πραγματικότητα στη σχέση των πολιτών με την πολιτική και τα κόμματα. Αν θέλουμε ένα κόμμα ριζοσπαστικό, σύγχρονο και δημοκρατικό, αυτό το κόμμα θα πρέπει να είναι μαζικό και γειωμένο με την κοινωνία.

Τα έχουμε όλα αυτά; Όχι. Κι αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Γιʼ αυτό έφτασε πλέον η στιγμή στο συνέδριό μας να μην φοβηθούμε να συνδιαμορφώσουμε νέα εργαλεία και διαύλους επικοινωνίας, ένταξης και συναπόφασης. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα στο οποίο θα βλέπει τον εαυτό της τόσο η ίδια η κοινωνία όσο όλες κι όλοι εμείς.

Πρέπει, λοιπόν, να είναι ένα συνέδριο - σταθμός, τομής, αμφίπλευρης διεύρυνσης και μετασχηματισμού. Ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός. Το συνέδριό μας πρέπει να είναι ζωντανό και μαζικό, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Και, για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει ζύμωση και αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα.

* Μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το πέμπτο κατά σειρά, διατάξεις του οποίου έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Πράγματι, ο Λ. Αυγενάκης αρέσκεται στις συχνές νομοθετικές παρεμβάσεις. Έχουν προηγηθεί τέσσερις νόμοι όμως η πολυνομία δεν θα βοηθήσει τον χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Όλη αυτή η υπερδραστηριότητα του κ. υφυπουργού, την οποία συνεχώς περιβάλλει με έναν περίτεχνο επικοινωνιακό μανδύα, στην πραγματικότητα μαρτυρά την έλλειψη ενός συνολικού οράματος για τον ελληνικό αθλητισμό με στρατηγικό βάθος.

Αυτό που βλέπουμε επί δύο χρόνια είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες με αποσπασματικές λύσεις, συντεχνιακές εξυπηρετήσεις και προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού.

* Αναφορικά με τη στάση του Λευτέρη Αυγενάκη σε σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο, πώς κρίνετε τις επιλογές και τις κινήσεις του;

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παραμένει ο «μεγάλος ασθενής» του ελληνικού αθλητισμού. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει τη γενναία προσπάθεια εξυγίανσής του, που είχε ξεκινήσει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκε σε παιχνίδια διαπλοκής με τα συμφέροντα του χώρου.

Οι επιλογές του Λ. Αυγενάκη προκάλεσαν ένα πρωτοφανές χάος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η χαοτική κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις συνεχόμενες αναβολές στο πρωτάθλημα της Super League 2 και την αδυναμία εφαρμογής της ολιστικής μελέτης που υπέγραψε με τη FIFA και την UEFA αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το διαφαινόμενο πρόβλημα του ποδοσφαίρου μεταξύ αυτοδιοίκητου, ολιστικής μελέτης και εθνικού δικαίου δεν λύνεται με τις επικοινωνιακές κορώνες του Λ. Αυγενάκη. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση όχι μόνο υποθάλπει αυτή τη διαμάχη, αλλά την πυροδοτεί και με αυθαίρετες νομοθετικές παρεμβάσεις για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η ολιστική μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία θετικών εξελίξεων στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά αποδείχθηκε τελικά μια άτολμη μεταρρύθμιση καθώς δεν επιτρέπει, για παράδειγμα, το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων στις εκλογές ανάδειξης της διοίκησης της ΕΠΟ. Υπάρχει άμεση ανάγκη να διασαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά εδώ ο πολυπράγμων Λ. Αυγενάκης δεν νομοθετεί.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε δύο θεσμούς για την αδειοδότηση των ανώνυμων ποδοσφαιρικών εταιρειών. Το χάος που δημιουργήθηκε στο πρωτάθλημα της Super League 2 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αφού ο Λ. Αυγενάκης ακύρωσε την προσπάθεια θεσμικής και λειτουργικής αναβάθμισης της Επιτροπής που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μας θέση είναι ότι εύρυθμη λειτουργία του επαγγελματικού αθλητισμού χωρίς μια ανεξάρτητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς, μεταξύ άλλων, διενεργεί οικονομικό έλεγχο στους μετόχους των ομάδων και έλεγχο νομιμότητας υπέρ του του δημοσίου συμφέροντος.

* Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τον ενίσχυσε οικονομικά. Θεωρείτε ότι η ενεργοποίηση του Μητρώου Σωματείων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός εργαλειοποιήθηκε από τον Λ. Αυγενάκη με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Ακόμα και το μοναδικό μέτρο με θετικό αποτύπωμα, η ενεργοποίηση του Μητρώου Σωματείων, αντί να αποτελέσει εργαλείο χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, που άφησε τελικά εκτός μεγάλο μέρος των ενεργών σωματείων.

Την ώρα που η κυβέρνηση μοίραζε εκατοντάδες εκατομμύρια σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα με πρόσχημα την πανδημία, μέσω απευθείας αναθέσεων και παραχωρήσεων, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό περίσσεψαν μόνο 13,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποτελεί σκάνδαλο.

* Το ελληνικό #metoo ξεκίνησε από τον αθλητισμό και επεκτάθηκε στον χώρο του πολιτισμού, όπου είδαμε ακόμη και μεγάλα ονόματα να οδηγούνται στη φυλακή. Έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο μέγεθος του ζητήματος;

Το δεύτερο κύμα του #metoo ξεκίνησε από τον αθλητισμό με τη γενναία αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο κόσμος του αθλητισμού δεν εξαιρείται από τον σεξισμό και το απόστημα πρέπει να σπάσει. Η θεσμική διασφάλιση είναι νευραλγικής σημασίας και θέλει αποφασιστικές κινήσεις -όχι πολιτική με ευχολόγια κι όρους επικοινωνίας. Δυστυχώς, έτσι πράττει ο Λ. Αυγενάκης: Πέραν κάποιων κροκοδείλιων δακρύων, δεν προέβη σε καμία βαθιά τομή. Το 2019, μάλιστα, κατάργησε την κατ’ ελάχιστον ανά φύλο εκπροσώπηση του 1/3 στα Δ.Σ. των αθλητικών σωματείων. Προφανώς, ο κόσμος του αθλητισμού δεν μπορεί να περιμένει κάτι ουσιαστικό για την καταπολέμηση του σεξισμού από εκείνον. Οι φάκελοι πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά και πρέπει να διενεργούνται αμείλικτοι έλεγχοι με μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε παρέκκλιση.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Περισσότερα

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Περισσότερα

«Πατρίς, θρησκεία, Ροδόπη, οικογένεια»

Ξένια Κουναλάκη, 2023-06-15

Είναι έκδηλη η μετεκλογική ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας,...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ν.Δ. στη Θράκη: η (επαν)εμφάνιση του Mr Hyde

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-06-12

Συζήτηση για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ειδικότερα...

Περισσότερα
Στάθης Σχινάς

ΝΔ / Η μυθολογία της αύξησης των ξένων επενδύσεων

Στάθης Σχινάς, 2023-06-04

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί διά στόματος Άδωνη Γεωργιάδη...

Περισσότερα

Στην τελική ευθεία

Άγγελος Τσέκερης, 2023-03-29

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Τη Μεγάλη...

Περισσότερα

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-03-26

Καμία κυβέρνηση δεν αγάπησε τόσο πολύ τον εαυτό της όσο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×