Διεύρυνση αμφίπλευρη πολιτικά, πολύπλευρη κοινωνικά

Νίκος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-12-04

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία κατά την οποία η κοινωνία πληρώνει τις ακραίες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία κατά την οποία η χώρα βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και κάνει οδυνηρό πρωταθλητισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον αριθμό των νεκρών ανά εκατομμύριο. Με το ΕΣΥ διαλυμένο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα βαλτωμένο.

Θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία κατά την οποία η οικονομία έχει εκτροχιαστεί. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται, η ακρίβεια επελαύνει, οι εργαζόμενοι πληρώνουν την εφαρμογή της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και των «μαύρων» υπερωριών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, αλλά να την εκμεταλλευτεί. Αξιοποίησε το κράτος για να υλοποιήσει το σχέδιο συγκέντρωσης πλούτου και επιρροής, στην οικονομία και την πολιτική.

Ο αντικοινωνικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της Ν.Δ. διευρύνει τη δυσαρέσκεια και ρηγματώνει τη συναίνεση και τις ανοχές που απόλαυσε η ίδια στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής της. Μια δυσαρέσκεια την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα μετουσιώσει σε ενεργό πολιτικό ρεύμα υπέρ μιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης για τη χώρα. Μια τέτοια εναλλακτική λύση προϋποθέτει τη συσπείρωση, την κινητοποίηση, τη στράτευση όλων όσοι την αναζητούν, όλου του προοδευτικού και αριστερού κόσμου.

Σε αυτή την αναγκαία κοινωνική προοπτική εμπίπτει και η ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου ανοιχτού, μαζικού και συμμετοχικού. Ενός συνεδρίου που θα απαντά με όρους εξωστρέφειας στα μεγάλα ζητούμενα της ιστορικής συγκυρίας. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κόμμα, με οργανωμένη βάση, αντίστοιχη της πολιτικής του ακτινοβολίας, ικανό να καταστήσει την παράταξη νικηφόρα, αλλά και να εγγυηθεί τη μακροχρόνια και σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, συναντώνται ήδη πολλαπλές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, ιστορικές πορείες αλλά και σύγχρονες οπτικές και απόψεις. Συσπειρώνονται και θα συσπειρωθούν άνθρωποι από τη ριζοσπαστική Αριστερά ώς το προοδευτικό κέντρο. Συντελείται μια διεύρυνση η οποία είναι αμφίπλευρη πολιτικά και πολύπλευρη κοινωνικά. Για να την καταστήσουμε αποτελεσματική, χρειάζονται τομές στη λειτουργία μας και το καταστατικό μας. Τομές που θα διασφαλίζουν ότι τα μέλη δεσμεύουν την ηγεσία σε κρίσιμες πολιτικές επιλογές με καθολικές ψηφοφορίες και δημοψηφίσματα. Τομές που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των προοδευτικών και αριστερών ιδεών στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στη νεολαία. Τομές που θα αποτρέπουν τα φαινόμενα πολυθεσίας και αποκλεισμών.

Είναι επίσης αναγκαία η επιβεβαίωση, η ενίσχυση και η επικαιροποίηση προγραμματικών θέσεων που απαντούν στον πυρήνα άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Προγραμματικών θέσεων και τομών, που απέχουν από τα μεταμνημονιακά απόνερα και θεμελιώνουν μια προοδευτική πορεία για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, που θα εδράζεται:

● Σε μια δημοσιονομική πορεία που δε θα πατά επάνω στα υπέρογκα πλεονάσματα Μητσοτάκη.

● Σε μια στρατηγική για τη δημόσια περιουσία και τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημοσίου, ειδικά στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

● Στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ώστε να αποτραπεί η «πισσαρίδειος» στρατηγική εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

● Στη δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα με την ενίσχυση της αναπτυξιακής τράπεζας και μία δημόσια τράπεζα.

Με ισχυρό κόμμα και ευρεία παράταξη, αλλά και με σαφές προοδευτικό πρόγραμμα μπορούμε και θα δώσουμε σύντομα την εναλλακτική λύση στην καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×