Προοδευτικη Κυβέρνηση με συνέδριο καταλύτη στην εκλογική Νίκη 

Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-12-22

1 Η αντίφαση !

Σε μια περίοδο που οξύνονται οι κοινωνικές -γεωγραφικές ανισότητες και συρρικνώνεται η εγχώρια παραγωγική βάση αντί οι πολίτες να προσκαλούνται για να συνδιαμορφώνουν τα κυβερνητικά προγράμματα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υποβιβάζονται σε χειροκροτητές μιας χρήσης .

Συστημικά κέντρα μέσω της «Τηλέ-δημοκρατίας » παρουσιάζουν ως δημοκρατική κατάκτηση τον περιορισμό της κοινωνίας σε ρόλο χειροκροτητή που εξουσιοδοτεί

2 Οι διεργασιες που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στα κόμματα εκ των πραγμάτων κρίνονται και για τον τρόπο συμμετοχής των μελών τους αλλά και της κοινωνίας , στη διαμόρφωση του πολιτικού και προγραμματικού λόγου των ηγεσιών τους .

Γιατί δεν αρκεί οι συμμετέχοντες να εκφράζονται μόνο για τα πρόσωπα αλλά κυρίως για τα περιεχόμενα της πολιτικής.

Σ ένα περιβάλλον πολύπλευρης κρίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σαφές στον κάθε πολίτη , αν οι προτάσεις που καταθέτουν οι κομματικές ηγεσίες αφορούν τη διαχείριση της ίδιας πολιτικής που ασκείται σήμερα ή στοχεύουν σ ένα άλλο ρόλο του κράτους.

Ρολο που θα εγγυάται την πρόσβαση όλων στα προγράμματα ανάπτυξης ,στα κοινωνικά αγαθά και στις υπηρεσίες Για να σταματήσει η συρρίκνωση και να δυναμώνει η παραγωγική βάση της χώρας.

3. Το συνέδριο του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί με τις εργασίες και τις συμμετοχές να αναδείξει ότι υπάρχει ο δρόμος των ενεργών μελών και της ενεργού κοινωνίας .

Ειναι ο δρόμος που ως πολιτικό και κοινωνικό γεγονός συγκρούεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο .Αυτό που καθηλώνει την κοινωνικη και παραγωγική βάση σε ρόλο θεατή » .

Δρόμος που απορρίπτει τα κομματικά μοντέλα που ευνοούν συμμετοχές μιας χρήσης. Αυτά που εξουσιοδοτούν ηγεσίες χωρίς δεσμεύσεις και θεσμους συλλογικής διαμόρφωσης και ελέγχου προγραμμάτων και πολιτικών .

4. Η πορεία προς το συνέδριο του Συριζα Προοδευτικη Συμμαχια πρέπει να εξελιχθει σε δημοκρατική απάντηση. Για να αναδείξει ότι η συμμετοχή των μελών και της κοινωνίας είναι μόνιμη διαδικασία συνδιαμόρφωσης και ελέγχου υλοποίησης του σχεδίου προοδευτικής διεξόδου με τεκμηριωμένα μέσα και πόρους

Συνέδριο με ευρύτερους όχι μόνο κομματικούς αλλά και κοινωνικούς και πολιτικούς συνδιαμορφωτές!

Αυτή να είναι η απάντηση του προοδευτικού φορεα ,κορμού της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων να στήσουν αναχώματα στις πλειοψηφίες για Προοδευτικη διεξοδο !

Στις μικροκομματικές περιχαρακώσεις η Προοδευτικη διέξοδος δείχνει τη συνάντηση με την καταγεγραμμένη για δεκαετίες , υπάρχουσα, προοδευτικη πλειοψηφία!

-Αναφερόμαστε στο χώρο των επαγγελματιών που αγγίζουν τις 700.000 περίπου,

- Στις δυνάμεις της επισφαλούς ορατής και αόρατης εργασίας, της ανεργίας (το precariato),που ξεπερνούν τον προηγούμενο αριθμό,

-Στους 800.000 περίπου αγρότες που βρίσκονται σε κρίση ,

-Τη τεράστια δεξαμενή των πολιτών που ο καθ ένας για διαφορετικούς λόγους αρνείται την εκλογική συμμετοχή

5 Το συνέδριο του Συριζα Προοδευτικη Συμμαχια πρέπει γίνει προπομπός με ευρύτερα μηνύματα σύγχρονης προγραμματικής συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης .

Μπορεί να ανοίξει τον διάλογο για κομματικό μοντέλο με σύγχρονες δομές που δυναμώνουν την γείωση με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει !

Με αποφασιστικά όργανα βάσης χωρίς αύξηση των ενδιάμεσων καθοδηγητικών οργάνων που τροφοδοτούν την γραφειοκρατική δομή !

Με διακριτούς Πολιτικά και προγραμματικά θεσμούς , ασυμβίβαστα ρόλων και θητείες !

Γεγονος που καθιστά την διεύρυνση διαρκές ταυτοτικο στοιχείο της ριζοσπαστικής ,σοσιαλιστικής και οικολογικής ,νέας μεγάλης αριστεράς .

Η κοινωνία έχει πολλούς λόγους να συμπράξει για ένα σύγχρονο πολιτικό φορέα που δεν αναμετράται ,δεν αναλώνεται στη δικαίωση επι μέρους ρευμάτων της ιστορικής αριστεράς !

Ενα φορέα που δεν προσβλέπει στις ξεπερασμένες αντιλήψεις της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας που ηττήθηκαν .

Η σύγχρονη πλειοψηφική πλέον νεα μεγάλη αριστερά διαμορφώνεται στη βάση των προτάσεων των σημερινών αναγκών .Που λαμβάνουν υπό όψιν τα νεα δεδομένα, που μεταξύ των άλλων είναι η αναδιαμόρφωση των ζωνών επιρροής ,η ρομποτική στη παραγωγή ,η βιοτεχνολογία ,η βιοηθική,η περιβαλλοντολογική κρίση ,η επιβολή της οικονομίας στην πολιτική κτλ

6. Αυτή τη πολιτική και προγραμματική συμπόρευση θέλουν να αποτρέψουν η Ν.Δ. και οι συστημικές δυνάμεις πριν τις εκλογές .

Είναι πλέον η ώρα οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες ανεξάρτητα απο κομματικές εντάξεις και εκλογικές προτιμήσεις να τοποθετηθούν πάνω στην κυρίαρχη αντίθεση :

Συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής η εναλλακτική προγραμματικη πρόταση διεξόδου ?

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×