Εκτός τόπου και εκτός χρόνου ο προϋπολογισμός

Αλέξης Χαρίτσης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2021-12-15

xaritis

Τα «βέλη» του προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Χαρίτσης κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού» και χαρακτηρίζοντας τον νέο προϋπολογισμό «κείμενο εκτός χρόνου και εκτός τόπου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τον προϋπολογισμό, όσο και για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού» και χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως «κείμενο εκτός χρόνου και τόπου».

«Σε μια περίοδο που οι ανισότητες διεθνώς και στη χώρα μας αυξάνονται, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις δύο σημαντικές κρίσεις της εποχής, την πανδημία και την ακρίβεια, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με «λουκέτο», αλλά ούτε και κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί απειλή για το εισόδημα του νοικοκυριού, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την κοινωνική της συνοχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι τακτικές δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι μειωμένες. Οι εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού επιτίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα που η σύγχρονη διεθνής συζήτηση αφορά ακριβώς τον κεντρικό του ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», είπε.

Καταλόγισε ακόμα στην κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει το σχέδιό της για την αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης».

«Αντί για έναν προϋπολογισμό που να αναλογεί στις σημερινές συνθήκες, έχουμε τη διαιώνιση των ιδεοληψιών της ΝΔ που οδηγεί σε διαδοχικές κρίσεις και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη «εξαφάνιση» της πανδημίας, στην «παροδικότητα» του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Προφανώς μετά από την καθίζηση υπάρχει ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι τι μορφή και περιεχόμενο θα έχει. Και κυρίως: ποιους θα αφορά. Τους λίγους και ισχυρούς όπως είναι η λογική της ΝΔ ή τους πολλούς και τους κοινωνικά αδύναμους;»

Τέλος ο κ. Χαρίτσης μίλησε για την «ανάγκη πολιτικής ρήξεων, με μια ουσιαστική κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διαμόρφωση δημόσιων εργαλείων σε στρατηγικούς τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και η ενέργεια, στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων που μπορούν να τραβήξουν προς τα πάνω το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας».

«Με μία πολιτική εν τέλει που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας για μία νέα αρχή στην οικονομία και στην πολιτική», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Άρθρα/ Πολιτική

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Νίκος Κοτζιάς

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

×
×