Εκτός τόπου και εκτός χρόνου ο προϋπολογισμός

Αλέξης Χαρίτσης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2021-12-15

xaritis

Τα «βέλη» του προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Χαρίτσης κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού» και χαρακτηρίζοντας τον νέο προϋπολογισμό «κείμενο εκτός χρόνου και εκτός τόπου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τον προϋπολογισμό, όσο και για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού» και χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως «κείμενο εκτός χρόνου και τόπου».

«Σε μια περίοδο που οι ανισότητες διεθνώς και στη χώρα μας αυξάνονται, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις δύο σημαντικές κρίσεις της εποχής, την πανδημία και την ακρίβεια, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με «λουκέτο», αλλά ούτε και κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί απειλή για το εισόδημα του νοικοκυριού, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την κοινωνική της συνοχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι τακτικές δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι μειωμένες. Οι εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού επιτίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα που η σύγχρονη διεθνής συζήτηση αφορά ακριβώς τον κεντρικό του ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», είπε.

Καταλόγισε ακόμα στην κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει το σχέδιό της για την αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης».

«Αντί για έναν προϋπολογισμό που να αναλογεί στις σημερινές συνθήκες, έχουμε τη διαιώνιση των ιδεοληψιών της ΝΔ που οδηγεί σε διαδοχικές κρίσεις και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη «εξαφάνιση» της πανδημίας, στην «παροδικότητα» του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Προφανώς μετά από την καθίζηση υπάρχει ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι τι μορφή και περιεχόμενο θα έχει. Και κυρίως: ποιους θα αφορά. Τους λίγους και ισχυρούς όπως είναι η λογική της ΝΔ ή τους πολλούς και τους κοινωνικά αδύναμους;»

Τέλος ο κ. Χαρίτσης μίλησε για την «ανάγκη πολιτικής ρήξεων, με μια ουσιαστική κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διαμόρφωση δημόσιων εργαλείων σε στρατηγικούς τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και η ενέργεια, στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων που μπορούν να τραβήξουν προς τα πάνω το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας».

«Με μία πολιτική εν τέλει που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας για μία νέα αρχή στην οικονομία και στην πολιτική», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Άρθρα/ Πολιτική

Η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ιδεαλισμός, είναι αναγκαιότητα

2026-09-22

Δεν είναι διαπραγματεύσιμες αρχές όπως η εδαφική ακεραιότητα,...

Το κενό

Παύλος Τσίμας, 2026-09-26

...Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που διεκδικεί...

Γιώργος Σιακαντάρης

Το ανάποδο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-29

...Αν το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ πήγε από την πολιτική στην οικονομία,...

Κώστας Καλλίτσης

Το αξιόχρεο και τα αξιοπερίεργα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-27

Είχαμε μια καλή εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες, τις αξιολογήσεις...

«Κλείνει» το Κυπριακό, ανοίγει η προεκλογική

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-09-26

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση...

Γιάννης Δραγασάκης

Η Αριστερά πρέπει να εφεύρει τη δική της απάντηση στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-09-21

Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και κατακερματισμού...

Χρήστος Μαχαίρας

Μυστικό… κοινής λήψης

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-09-18

Πώς γίνεται μια δήλωση με αυτονόητες παραδοχές να ανάβει...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Το πολιτικό αδιέξοδο του Ηλία Κασιδιάρη

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-09-17

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν...

Η Αριστερά στην λογιστική λαιμητόμο

Κωστής Καρπόζηλος, 2026-09-13

...Στη χώρα μας, υπό την εμπειρία της βαριάς οικονομικής...

Η Ακροδεξιά του λουκάνικου

Ξένια Κουναλάκη, 2026-09-13

«Συναισθήματα», «άνθρωποι», «αφήγημα», «ενσυναίσθηση»....

Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Τρίτη θητεία;

Παύλος Τσίμας, 2026-09-07

Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώνει...

▲
×
×