Το αίτημα για εκλογές εκφράζει ένα μεγάλο ˮΩς εδώ!ˮ

Στέργιος Καλπάκης, Συνέντευξη στον Χ. Κυμπιζή, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2021-12-24

1. Γιατί επέλεξε τώρα ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 2,5 χρόνια στην αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ασκήσει πιο σκληρή αντιπολίτευση…

Το αίτημα για εκλογές εκφράζει ένα μεγάλο “Ως εδώ!”. Η δημοσίευση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα αποτέλεσε ένα γεγονός τομή, που έδειξε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα πως δεν έχει καμία ένδειξη ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., αν ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα από το βήμα της Βούλης, δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μία ώρα στη θέση του. Δεύτερον, ότι αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός του 2022 δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει πολιτική, ούτε στο ζήτημα της πανδημίας αλλά ούτε και στο στο ζήτημα της ακρίβειας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα πρωθυπουργό που δεν έχει πλέον το παραμικρό ίχνος αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να πάμε στο 5ο κύμα της πανδημίας με μία κυβέρνηση που αρνείται την πραγματικότητα, δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

2. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για πρόωρες εκλογές; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ…

Αν είναι έτσι, τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να προκηρύξει εκλογές. Ιδού η Ρόδος... Στην πραγματικότητα, όμως, η πολιτική του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα ζητήματα δημιουργεί ένα όλο και διογκούμενο κύμα απογοήτευσης και ανασφάλειας σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το στοίχημα είναι αυτό το ρεύμα να διοχετευθεί σε μία αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε τα προγραμματικά εργαλεία που απαντούν στα μεγάλα επίδικα της εποχής: την πανδημία, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, τη δημοκρατία. Και ναι, θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε σε όλα τα επίπεδα. Είναι καιρός πια να δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφράσει τη βούλησή του.

3. Σας ανησυχεί η νέα εποχή στο ΚΙΝΑΛ; Από τη μία ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη διεκδικεί μερίδιο από την κεντροαριστερά.

Δεν μας ανησυχεί καμία διεργασία στον προοδευτικό χώρο. Μόνη μας αγωνία είναι πώς θα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και για να είμαι πιο σαφής, εμείς δεν έχουμε μέτωπο με το ΚΙΝΑΛ, έχουμε μέτωπο με τη Δεξιά. Δεν ανταγωνιζόμαστε με το ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση, όπως γράφεται στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Εμείς διεκδικούμε την πρώτη θέση και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν υπάρχουν ερήμην της κοινωνίας. Τα πάντα θα κριθούν από το πώς απαντάμε όλοι μας στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. Να ενισχυθεί το ΕΣΥ; Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ; Να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας; Να σταματήσει το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, όπως η ΔΕΗ; Και φυσικά, το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προκηρυχθούν εκλογές θέτει σε νέα βάση την πολιτική συζήτηση. Και σε αυτό το αίτημα καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και τα άλλα κόμματα της αριστερής προοδευτικής αντιπολίτευσης.

4. Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν για να πέσουν τα κρούσματα; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εδώ και μήνες καταθέτουμε προτάσεις, δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων. Αντιθέτως, βλέπουμε να κυριαρχεί το απόλυτο μπάχαλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δείτε μόνο τι έγινε τις τελευταίες ημέρες με τα τεστ. Άλλα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, άλλα ο πρωθυπουργός την Τρίτη. Όλη αυτή η κατάσταση πλήττει ανεπανόρθωτα την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας. Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε να γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, για να υπάρχει αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση. Εδώ και καιρό λέμε ότι πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο 50% + 1 στα σχολικά τμήματα και να αντικατασταθεί από ένα υγειονομικά ασφαλές πρωτόκολλο. Εδώ και καιρό λέμε ότι πρέπει να επανέλθει η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αραιώσει ο πληθυσμός και στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μεταφοράς. Εδώ και μήνες φωνάζουμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Από το καλοκαίρι υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός του εμβολιαστικού προγράμματος και να γίνουν εμβολιασμοί “πόρτα – πόρτα”, όπως έγινε στην Πορτογαλία. Και όλα αυτά, φυσικά, μαζί με τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

5. Ασκείτε σφοδρή κριτική στον Κωστή Χατζηδάκη για την ανάκληση αδειών προκειμένου να δοθούν οι συντάξεις… Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από τη Ν.Δ. 360.000 εκκρεμείς συντάξεις και παρέδωσε 120.000 και σήμερα βρίσκονται πάλι στα επίπεδα του 2015. Και ξέρετε γιατί; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με 15.000 νέους επιστήμονες, είχε βάλει 1.000 από αυτούς στον ΕΦΚΑ να ασχολούνται με την απόδοση εκκρεμών συντάξεων και η Ν.Δ. με την ανάληψη της διακυβέρνησης σταμάτησε αυτό το πρόγραμμα. Από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Ο κ. Χατζηδάκης, για να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, την καθυστέρηση της ψηφιοποίησης και το φιάσκο με την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή συντάξεων, στοχοποιεί το προσωπικό του ΕΦΚΑ. Και την ίδια ώρα, στρώνει το χαλί για το σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε, με το οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση και κομματικοποίηση του ΕΦΚΑ.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×