Το αίτημα για εκλογές εκφράζει ένα μεγάλο ˮΩς εδώ!ˮ

Στέργιος Καλπάκης, Συνέντευξη στον Χ. Κυμπιζή, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2021-12-24

121219 stergios kalpakis

1. Γιατί επέλεξε τώρα ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 2,5 χρόνια στην αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ασκήσει πιο σκληρή αντιπολίτευση…

Το αίτημα για εκλογές εκφράζει ένα μεγάλο “Ως εδώ!”. Η δημοσίευση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα αποτέλεσε ένα γεγονός τομή, που έδειξε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα πως δεν έχει καμία ένδειξη ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., αν ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα από το βήμα της Βούλης, δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μία ώρα στη θέση του. Δεύτερον, ότι αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός του 2022 δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει πολιτική, ούτε στο ζήτημα της πανδημίας αλλά ούτε και στο στο ζήτημα της ακρίβειας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα πρωθυπουργό που δεν έχει πλέον το παραμικρό ίχνος αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να πάμε στο 5ο κύμα της πανδημίας με μία κυβέρνηση που αρνείται την πραγματικότητα, δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

2. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για πρόωρες εκλογές; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ…

Αν είναι έτσι, τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να προκηρύξει εκλογές. Ιδού η Ρόδος... Στην πραγματικότητα, όμως, η πολιτική του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα ζητήματα δημιουργεί ένα όλο και διογκούμενο κύμα απογοήτευσης και ανασφάλειας σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το στοίχημα είναι αυτό το ρεύμα να διοχετευθεί σε μία αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε τα προγραμματικά εργαλεία που απαντούν στα μεγάλα επίδικα της εποχής: την πανδημία, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, τη δημοκρατία. Και ναι, θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε σε όλα τα επίπεδα. Είναι καιρός πια να δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφράσει τη βούλησή του.

3. Σας ανησυχεί η νέα εποχή στο ΚΙΝΑΛ; Από τη μία ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη διεκδικεί μερίδιο από την κεντροαριστερά.

Δεν μας ανησυχεί καμία διεργασία στον προοδευτικό χώρο. Μόνη μας αγωνία είναι πώς θα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και για να είμαι πιο σαφής, εμείς δεν έχουμε μέτωπο με το ΚΙΝΑΛ, έχουμε μέτωπο με τη Δεξιά. Δεν ανταγωνιζόμαστε με το ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση, όπως γράφεται στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Εμείς διεκδικούμε την πρώτη θέση και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν υπάρχουν ερήμην της κοινωνίας. Τα πάντα θα κριθούν από το πώς απαντάμε όλοι μας στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. Να ενισχυθεί το ΕΣΥ; Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ; Να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας; Να σταματήσει το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, όπως η ΔΕΗ; Και φυσικά, το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προκηρυχθούν εκλογές θέτει σε νέα βάση την πολιτική συζήτηση. Και σε αυτό το αίτημα καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και τα άλλα κόμματα της αριστερής προοδευτικής αντιπολίτευσης.

4. Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν για να πέσουν τα κρούσματα; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εδώ και μήνες καταθέτουμε προτάσεις, δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων. Αντιθέτως, βλέπουμε να κυριαρχεί το απόλυτο μπάχαλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δείτε μόνο τι έγινε τις τελευταίες ημέρες με τα τεστ. Άλλα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, άλλα ο πρωθυπουργός την Τρίτη. Όλη αυτή η κατάσταση πλήττει ανεπανόρθωτα την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας. Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε να γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, για να υπάρχει αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση. Εδώ και καιρό λέμε ότι πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο 50% + 1 στα σχολικά τμήματα και να αντικατασταθεί από ένα υγειονομικά ασφαλές πρωτόκολλο. Εδώ και καιρό λέμε ότι πρέπει να επανέλθει η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αραιώσει ο πληθυσμός και στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μεταφοράς. Εδώ και μήνες φωνάζουμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Από το καλοκαίρι υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός του εμβολιαστικού προγράμματος και να γίνουν εμβολιασμοί “πόρτα – πόρτα”, όπως έγινε στην Πορτογαλία. Και όλα αυτά, φυσικά, μαζί με τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

5. Ασκείτε σφοδρή κριτική στον Κωστή Χατζηδάκη για την ανάκληση αδειών προκειμένου να δοθούν οι συντάξεις… Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από τη Ν.Δ. 360.000 εκκρεμείς συντάξεις και παρέδωσε 120.000 και σήμερα βρίσκονται πάλι στα επίπεδα του 2015. Και ξέρετε γιατί; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με 15.000 νέους επιστήμονες, είχε βάλει 1.000 από αυτούς στον ΕΦΚΑ να ασχολούνται με την απόδοση εκκρεμών συντάξεων και η Ν.Δ. με την ανάληψη της διακυβέρνησης σταμάτησε αυτό το πρόγραμμα. Από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Ο κ. Χατζηδάκης, για να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, την καθυστέρηση της ψηφιοποίησης και το φιάσκο με την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή συντάξεων, στοχοποιεί το προσωπικό του ΕΦΚΑ. Και την ίδια ώρα, στρώνει το χαλί για το σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε, με το οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση και κομματικοποίηση του ΕΦΚΑ.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Περισσότερα

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Περισσότερα

Αλ. Τσίπρας: Θυμωμένος; Απογοητευμένος; Ανακουφισμένος;

Τάσος Παππάς, 2024-03-02

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιστορικές φράσεις που περιλαμβάνουν...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί εσωστρέφειας και εξωστρέφειας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2024-03-02

Kρίνοντας από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από την εμφάνιση...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Περισσότερα
Δημήτρης Σεβαστάκης

Πόροι και συνοδοιπόροι

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2024-02-04

Το Συνέδριο περισσότερο θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

Η συζήτηση για τους Ευρωσοσιαλιστές έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2024-01-13

Η μη ύπαρξη ισχυρού πολιτικά πόλου στην προοδευτική παράταξη...

Περισσότερα

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κατά κανόνα οι θεωρίες συνωμοσίας είναι μια μεγαλοπρεπής...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×