ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Όλγα Γεροβασίλη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-01-22

Η κοινωνία στις εκλογές του 2019 ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, δίνοντας ταυτόχρονα την εντολή του μετασχηματισμού μας. Ο Αλέξης Τσίπρας, το ίδιο το βράδυ των εκλογών, στο διάγγελμά του είπε κατά λέξη: «Να γίνουμε ένα σύγχρονο, αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε για να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη, δημοκρατική παράταξη με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου». Το φθινόπωρο του 2019 η Κεντρική Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε το δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης προς όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Διακηρύξαμε την πρόθεσή μας να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό. Αποτυπώσαμε έτσι τη μεγάλη πρόσκληση-πρόκληση για τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμείνει πρωταγωνιστής των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στο διηνεκές και όχι συμβιβαστική λύση ανάγκης μιας χρήσης.

Στην πορεία μας προς το 3ο Συνέδριο, παρά τα όποια προβλήματα επέφερε η πανδημία, προχωρήσαμε τις εσωκομματικές διαδικασίες, ολοκληρώσαμε και εγκρίναμε τις προγραμματικές θέσεις μας και ανοίγουμε τον προσυνεδριακό διάλογο.

Σε αυτές τις διαδικασίες ανήκει και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο παρενέβη καθοριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος, επανεγκαθιστώντας την κοινωνία στο επίκεντρο και προκαλώντας ουσιαστικά την επανεκκίνηση του κόμματος, πρότεινε την απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τα μέλη του κόμματος, καθιστώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπόθεση όλων των μελών του. Κάθε μέλος θα μπορεί με ανοιχτές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας να συμμετέχει αδιαμεσολάβητα στην ανάδειξη των κορυφαίων οργάνων, στις κρίσιμες αποφάσεις και στον έλεγχο της λειτουργίας του κόμματος. Αυτή η πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία, σε συνδυασμό με την απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης των μελών και την ψηφιοποίηση της λειτουργίας μας, διαμορφώνει ένα σύγχρονο ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα.

Ενα κόμμα εξωστρεφές που στηρίζεται στα μέλη του για τη διάδρασή του με την κοινωνία.

Κατανοώντας πως στην εποχή της πανδημίας και της πολιτικής διαχείρισής της συντελείται μια πρωτοφανής οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων και της θέσης της γυναίκας, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε μια ακόμη ριζοσπαστική πρόταση: την απόλυτη ισότητα 50%-50% στην εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε όλα τα όργανα του κόμματος και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα. Αυτή η πρόταση αποτελεί την αριστερή απάντηση στη σύγχρονη συντηρητική δυστοπία. Γιατί, πώς να το κάνουμε: αντίθετα από όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης, οι γυναίκες υπάρχουμε! Εν κατακλείδι, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το 3ο Συνέδριό μας να είναι το Συνέδριο της Κοινωνίας και της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×