Ιδιώτες της πλάκας (και της κονόμας), κράτος για φάπες…

Γιώργος Καρελιάς, www.News247.gr, Δημοσιευμένο: 2022-01-25

Όταν βρέχει πλημμυρίζουμε, όταν χιονίζει αποκλειόμαστε και, όταν κάνει ζέστη λίγο παραπάνω από το κανονικό, καιγόμαστε.

Ας υιοθετήσουμε τη(διαχρονική) δικαιολογία, αν και αυτή η κυβέρνηση την έχει σαν καραμέλα. Ναι, χτες είχαμε ακραίο καιρικό φαινόμενο. Έπεσε πολύ χιόνι και μαζεμένο. Αλλά, διάβολε, το ξέραμε. Από μέρες μας είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Ειδικά για την Αττική, όπου ζει η μισή Ελλάδα, έλεγαν ότι θα χτυπηθεί με σφοδρότητα, από τα βόρεια έως τα νότια και από τα δυτικά έως τα ανατολικά.

Τι κάνει ένας απλός άνθρωπος που στοιχειωδώς φροντίζει να μην παγιδευτεί; Φεύγει εγκαίρως για να πάει στον προορισμό του κι αν δει ότι δεν θα μπορέσει να φτάσει, δεν φεύγει. Ας μου επιτραπεί ένα προσωπικό παράδειγμα. Χτες το πρωί στο Σούνιο είχε λιακάδα. «Ε, ας μείνω λίγο παραπάνω να το απολαύσω», σκέφτηκα. Κοιτάζοντας, όμως, τον χάρτη της Μετεωρολογικής, με έζωσαν τα φίδια. Έδειχνε πυκνές χιονοπτώσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Έφυγα άρον άρον. Μόλις έφτασα στον Άλιμο, είχε αρχίσει να το στρώνει. Πρόλαβα.

Μετά από λίγες ώρες άρχισαν να έρχονται πληροφορίες για τους πρώτους αποκλεισμούς. Πού; Στον καλύτερο δρόμο της Αττικής, ίσως και της χώρας: στην Αττική Οδό. Επί πέντε, έξι και εφτά ώρες άνθρωποι έμειναν ακίνητοι λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Γιατί; Διότι η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική οδό δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοιχτή. Αλλά, διάβολε, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να την κρατήσουν ανοιχτή, γιατί δεν έκλεισαν τις εισόδους σε αυτήν; Γιατί επέτρεψαν να εισέλθουν χιλιάδες αυτοκίνητα και ο αποκλεισμός να επεκταθεί; Δεν κατάλαβαν τι θα ακολουθούσε ή μήπως θα ήταν πολλές οι απώλειες εσόδων;

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία, επειδή «είχε υποσχεθεί ότι ο δρόμος δεν θα κλείσει». Άντε και έκλεισε, οι ιδιώτες τα έκαναν μπάχαλο. Αλήθεια, το κράτος-«επιτελικό», πλέον, τρομάρα του…- τι έκανε;

Η απάντηση είναι απλή: είτε δεν έκανε τίποτα είτε συσκεπτόταν( και είναι γνωστή η παλιά ρήση ότι «όσοι συσκέπτονται δεν σκέπτονται»). Ναι, αυτό το «επιτελικό»-τρομάρα του- κράτος άφησε να περάσουν τόσες ώρες, μέχρι να ανακοινώσει πομπωδώς, το βράδυ πια, ότι «βγαίνει ο στρατός» για να …απελευθερώσει την Αττική Οδό! Άντε, σήμερα να στείλουν το… ναυτικό για να απελευθερώσει τη Γλυφάδα!

Επιμύθιον: οι ιδιώτες της Αττικής Οδού, που έχουν θησαυρίσει, αποδείχτηκαν ανίκανοι να κάνουν τα στοιχειώδη, αφήνοντας τους πελάτες τους επί ώρες εγκλωβισμένους. Και το κράτος, αντί να επέμβει εγκαίρως, συσκεπτόταν και έκανε διαπιστώσεις.

Σήμερα θα ακούσουμε απ΄όλους τις ίδιες δικαιολογίες. Το ξέρουμε πια, κάθε φορά το ίδιο γίνεται. Ο Αμερικανός πολιτικός Βενιαμίν Φραγκλίνος το έχει πει πολύ ωραία εδώ και δυόμιση αιώνες: «Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο».

ΥΓ: Θυμάται κανείς τι έλεγαν κάποιοι από τους σημερινούς «επιτελικούς» υπουργούς, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για τους αποκλεισμούς οδηγών επί αριστερού κράτους;

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×