Ο Χιονιάς και το «άλλοθι»

Θανάσης Γεωργόπουλος, www.metarithmisi.gr, Δημοσιευμένο: 2022-01-25

Η χθεσινή χιονόπτωση ήταν πράγματι πρωτοφανής για την Αττική. Δε θυμάμαι κάτι αντίστοιχο όσο ζω. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, καθώς η κλιματική αλλαγή/κρίση μας έχει, πλέον, προειδοποιήσει αρκετές φορές.

Είναι φυσικό τα φώτα της δημοσιότητας και της οργής να έχουν πέσει στην Αττική Οδό. Φρόντισαν, άλλωστε, από χθες κυβερνητικοί παράγοντες να ρίξουν την ευθύνη στην εταιρία για το φιάσκο και σήμερα ο πρωθυπουργός με την (ελαφρώς παλαιοκομματική) απαίτηση από αυτήν να δώσει "επίδομα εγκλωβισμού" 2.000€.

Προφανώς και οι ευθύνες της εταιρίας είναι μεγάλες. Όμως, η τελική ευθύνη για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών ανήκει στο κράτος, τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες του. Μπορεί συγκεκριμένες υποδομές να δημιουργούνται με ιδιωτική δαπάνη και εκμετάλλευσή τους στη συνέχεια αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι "αυτόνομο έδαφος" εντός της εθνικής επικράτειας. Άλλωστε, ακόμα και στις σχετικές συμβάσεις προβλέπεται κρατική εμπλοκή και αρμοδιότητες για τη λειτουργία της.

Όμως, προβλήματα, όχι στην ίδια ένταση, υπήρξαν και σε άλλες κεντρικές οδούς της Αττικής, όπου αρμοδιότητα έχουν αποκλειστικά το Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. και η Περιφέρεια. Και ο μεν Θεοδωρικάκος μας διαβεβαίωνε την παραμονή πως οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί (σε αντίστιξη προφανώς με τις ενέργειες του προκατόχου του στη "Μήδεια") ο δε Πατούλης φρόντισε μόνο για τα σχολεία και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού. Εκείνο, όμως, που ξέρω είναι πως το χθεσινό φιάσκο είναι σημείο καμπής, καθώς έθιξε καίρια τον πυρήνα του αφηγήματός του για αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Και το έκανε πολύ περισσότερο απʼ ότι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που τον οδήγησαν στη σπασμωδική αντίδραση του «αυτοχειριαστικού» -όπως και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται- ανασχηματισμού.

Υ.Γ. Επί του πιεστηρίου: η προτροπή Θεοδωρικάκου να οργανωθεί κίνημα πολιτών με μηνύσεις στην Αττική Οδό, καθιστά διαφανή την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από μέρους του. Θα μπορούσε, όμως, να το κάνει με λιγότερο γελοίο τρόπο.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×