«Αντιστρόφως προοδευτικά»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-02-04

Πολλά θα μπορούσε να πει ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης για να δικαιολογήσει την ακρίβεια στα καύσιμα. Θα μπορούσε λ.χ. να ισχυριστεί πως είναι παροδική. Το ισχυρίστηκαν άλλωστε προ καιρού κάποιοι κυβερνητικοί θωκοκένταυροι, εννοώντας μάλιστα γενικά την ακρίβεια. Κι έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους όσο και οι συνάδελφοί τους που προφήτεψαν ότι από μέρα σε μέρα καθαρίζουμε με τον κορωνοϊό. Κι οι μέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες και το τελευταίο μίλι μαραθώνιος.

Είχε επίσης τη δυνατότητα ο υπουργός να δηλώσει ότι η ακρίβεια των καυσίμων υπαγορεύεται από τις βαθύτατα οικολογικές αντιλήψεις της κυβέρνησης: ακριβά καύσιμα ίσον λιγότερες μετακινήσεις ίσον λιγότερο καυσαέριο ίσον ήττα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Δεν θα γινόταν πιστευτός; Μα γιατί όχι; Εδώ ο πρωθυπουργός έδωσε τη μια μέρα, στη Βουλή, γραμμή στους δικαστικούς για το πώς να αντιμετωπίσουν την κατ’ αυτόν «ελευθεροδολοφονία» και τη «συμμορία» Παπαδάκου – Βαξεβάνη, και την επομένη, στη Θεσσαλονίκη, είπε τα εξής ωραία στους ορκιζόμενους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών: «Η οργανωτική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου στην εποχή μας, αλλά και συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής ζωής στον τόπο μας». Παρέδωσε δηλαδή ένα μάθημα υποκριτικής, αξιώνοντας να πιστέψουμε ότι αρκεί αυτό για να πιστοποιηθεί η γνησιότητα των αισθημάτων του υπέρ της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σκυλακάκης όμως ακολούθησε δική του οδό. Ανέκαθεν πολέμιος της ταξικής διαίρεσης της κοινωνίας και της συνεπαγόμενης αδικίας, τάχθηκε υπέρ των αδυνάμων με μαρξιστικό ενθουσιασμό, λέγοντας τα εξής (αντιγράφω με τον σεβασμό που ο Μωυσής έγραψε τις εντολές στις πλάκες του): «Ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος, δηλαδή η μείωσή του θα ήταν ένας αντίστροφος προοδευτικός φόρος. Τα καύσιμα τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο, διότι δεν έχουν αυτοκίνητο. Τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο, πώς να το κάνουμε; Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι κτλ., δεν έχουν αυτοκίνητο. Αυτοί που έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα, που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας, θα επωφεληθούν περισσότερο». Κειμήλιο λογικής.

Ε, βέβαια. Αν δεν έχεις μυρουδιά για τον κόσμο που κυβερνάς, μιλάς με λόγια καθαρά και ξάστερα όσο η νοθευμένη βενζίνη.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×