Μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-15

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα ολοκληρωθεί η συλλογική προσπάθεια για τη διεύρυνση, την ενεργό παρουσία στους μαζικούς χώρους και στα κινήματα, και την ανασυγκρότηση με βάση τις κοινές μας αξίες και την προγραμματική μας πρόταση. Οι προγραμματικές μας θέσεις αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη, πελατειακή και αυταρχική κυβερνητική πολιτική, για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης, την επόμενη μέρα της πανδημίας και το μέλλον της χώρας. Απευθυνόμαστε στις κοινωνικές δυνάμεις, στους προοδευτικούς πολίτες και τους νέους ανθρώπους, που αγωνιούν και αγωνίζονται για μια προοδευτική προοπτική, για ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον. Επιδίωξή μας είναι η προσυνεδριακή διαδικασία να είναι εξωστρεφής με κοινωνικό διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το Συνέδριό μας θα σηματοδοτήσει τη νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και τη συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής διακυβέρνησης.

Συλλογική επιδίωξή μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό. Ενα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που αποτελεί στη χώρα μας τον κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, και είναι ισχυρή δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη. Ενα κόμμα που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας, είναι ριζωμένο στην κοινωνία και εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν οι προτάσεις των καταστατικών αλλαγών για την ενίσχυση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας, την αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών, τη διευκόλυνση εγγραφής νέων μελών και την ποσόστωση εκπροσώπησης φύλου 50% στα όργανα.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από καθολική ψηφοφορία των μελών, επειδή στοχεύει στην ενεργό δημοκρατική συλλογική συμμετοχή, στην ενδυνάμωση των μελών του κόμματος και στην ενίσχυση του ρόλου τους, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τους στις πολιτικές αποφάσεις και τη διεξαγωγή κομματικών δημοψηφισμάτων.

Σε σχέση με ενστάσεις και ανησυχίες που εκφράζονται, είναι φυσιολογικό σε ένα δημοκρατικό κόμμα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Η πρόταση εκλογής της συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, όχι μόνο του Προέδρου αλλά και της ΚΕ, αφενός απαντά στον φόβο για τον κίνδυνο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αρχηγικό κόμμα, και, αφετέρου, τη διαφοροποιεί από αρνητικές εμπειρίες άλλων κομμάτων με ανοιχτές εκλογικές λίστες, που επιτρέπουν εξωγενείς παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες. Οσον αφορά τη θεσμική λειτουργία και τη λογοδοσία του Προέδρου και της ΚΕ, αυτή κυρίως διασφαλίζεται μέσα από την κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων, καθώς και την τακτική και ουσιαστική λειτουργία της ΚΕ. Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις ασφαλιστικές δικλίδες που θα κατοχυρώνουν την αντιπροσωπευτικότητα στη συγκρότηση της ΚΕ, ιδίως για τα στελέχη της περιφέρειας, τη διαφάνεια στην εκλογή της και τη θεσμική ισορροπία και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×