Ενα κόμμα κίνημα κοινωνικής πλειοψηφίας και πολιτικής δύναμης

Χρήστος Σπίρτζης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-15

Η υποβάθμιση της Δημοκρατίας μας, οι σύγχρονες ανάγκες και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, απαιτούν κόμματα που θα ανατρέπουν την τελματωμένη θεσμική απαξίωση του παρελθόντος. Η προσπάθεια επιβολής των δυνάμεων της οικονομίας στον πολιτικό κόσμο, το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, οι παραγωγικές και χρηματοπιστωτικές ανισότητες Βορρά - Νότου, η επιβολή δημοσιονομικών πολιτικών και η καθοδηγούμενη χρηματοδότηση σε προϊόντα, συστήματα και έργα ταυτόχρονα με το έλλειμμα γνώσης και συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που περιορίζει την προώθηση προοδευτικών πολιτικών.

Ο έλεγχος των ΜΜΕ σε συνάρτηση με τη χειραγώγηση κοινωνικών ομάδων μέσω των τεχνολογιών ως καταναλωτών ακόμη και στη διαμόρφωση των πολιτικών τους επιλογών ολοκληρώνουν την εκτροπή βασικών δημοκρατικών αρχών. Στη χώρα μας πρόσθετα η ανυπαρξία παραγωγικής δομής και ο προσανατολισμός των δυνάμεων της οικονομίας σε μεταπρατικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, μεγιστοποιούν την επιβολή των οικονομικών κέντρων στο πολιτικό σύστημα. Η δημοκρατική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η ανεξαρτησία του πολιτικού κόσμου, το πατριωτικό χρέος υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας απαιτεί τη διαμόρφωση πολιτικών φορέων που θα αντιμετωπίζουν την υπεροπλία οικονομικών κέντρων των δυνάμεων της συντήρησης, με σύγχρονες δομές και μηχανισμούς ενεργοποίησης των πολιτών.

Ιδιαίτερα για τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, η κατοχύρωση της πολιτικής τους ανεξαρτησίας, για την άσκηση πολιτικών επιλογών που υπηρετούν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα δεν μπορεί παρά να έχει μια αφετηρία: τη δύναμη που δίνει μια ευρεία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Η διαμόρφωση αυτής της κοινωνικοπολιτικής πλειοψηφίας απαιτεί τη γνώση, τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση των ασκούμενων πολιτικών με ενήμερους, πολιτικοποιημένους και συμμέτοχους πολίτες. Με αλλαγή της αντίληψης καθοδήγησης, που κυριαρχούν οι οικονομικές δυνάμεις, με την ενεργή συμμετοχή κάθε δημοκρατικού προοδευτικού πολίτη στις αποφάσεις. Οφείλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν το κόμμα εκλογικό άνευρο πολιτικό μηχανισμό, το κόμμα εξυπηρέτησης, το κόμμα λέσχη προβληματισμού και ανερμάτιστου διαλόγου, το κόμμα καθοδηγητή των μαζών που δεν ξέρουν, το κόμμα με ιερατεία και εκκλησιάσματα, το κόμμα κλειστών «φωτισμένων» ελιτίστικων ηγετικών ομάδων.

Οφείλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν ένα κόμμα που αντιγράφει το στρεβλό μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης της χώρας, τις οργανωτικές αγκυλώσεις, τους δογματισμούς και τους φόβους, που προέρχονται από τις σκοτεινές περιόδους της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε έναν πολιτικό φορέα που οι διαδικασίες και η λειτουργία του δεν θα επιτρέπει εκπτώσεις στις αρχές του, επιλεκτικές επιλογές πολιτικών και προσώπων, που τα μέλη του θα ακολουθούν απογοητευμένα, ανεξήγητες αποφάσεις του αντιστρατεύονται την κοινή λογική. Σήμερα η κοινωνία χρειάζεται ένα κόμμα ευρείας συμμετοχής των μελών του, στη συνδιαμόρφωση των θέσεων, των μεγάλων κρίσιμων αποφάσεων, των προσώπων του συνόλου της ηγεσίας του και της εκπροσώπησής του στους κοινωνικούς φορείς.

Το ιστορικό βάρος της Αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου απαιτούν μεγάλες ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές στο τέλμα της από-πολιτικοποίησης της κοινωνίας και της απομαζικοποίησης και της απαξίας του θεσμού του κόμματος. Ενα κόμμα που δεν θα επικοινωνεί, δεν θα αφουγκράζεται, δεν θα συνδιαλέγεται με την κοινωνία αλλά θα την εμπεριέχει. Ενα κόμμα που θα προτάσσει τις κοινωνικές συμμαχίες του και όχι τις κομματικές ισορροπίες του, έχοντας αναπτυγμένη τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη. Που η ευρεία ένταξη πολιτών και οι διαδικασίες άμεσης εκλογής του συνόλου της ηγεσίας του και άμεσης επιλογής των πολιτικών του αποφάσεων θα αποτρέπουν την αλλοίωση του χαρακτήρα και των αρχών του.

Θα αποτρέπουν την απομάκρυνση από τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί. Θα αποτρέπουν την πολιτική ή ηθική αλλοίωση στελεχών από κέντρα συμφερόντων που συντελείται ευκολότερα σε μικρές κλειστές δομές. Που θα επιτρέπει με σύγχρονες διαδικασίες τη συμμετοχή στον κάθε προοδευτικό πολίτη με μηδενική διαθεσιμότητα και τεράστιες ανάγκες, που δεν έχει την «πολυτέλεια» να εκφραστεί. Ενα κόμμα που τα μέλη του θα είναι το κόμμα σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε τομέα, σε κάθε κοινωνική έκφραση. Ενα κόμμα που θα επαναφέρει την πολιτική στον κάθε πολίτη, αποκτώντας σύγχρονο κινηματικό χαρακτήρα. Ενα κόμμα κίνημα κοινωνικής πλειοψηφίας και πολιτικής δύναμης.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×