Μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων

Στέργιος Καλπάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-02-20

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι κενό γράμμα

Το ρεκόρ εικοσιπενταετίας που κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο το οποίο καταγράφηκε κάποια στιγμή στον ιστορικό χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις τιμές στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα τρόφιμα και στη στέγαση αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται ταχύτατα σε κρίση ικανοποίησης βασικών αναγκών της καθημερινότητας. Κάθε μέρα που περνάει το εισόδημα των εργαζόμενων ροκανίζεται, το καλάθι του σούπερ μάρκετ αδειάζει, η θέρμανση λειτουργεί λιγότερες ώρες. Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου. Αγρότες δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν τη γη τους. Νέοι άνθρωποι αδυνατούν να «ξεφύγουν» από το σπίτι των γονιών και να χτίσουν τη δική τους ζωή.

Αν υπάρχει μια κουβέντα που περιγράφει το πώς στέκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στο πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του Άδ. Γεωργιάδη σε πρόσφατη συνέντευξη: «Ήρθε κρίση ενέργειας. Τι να κάνουμε τώρα;». Για κάποιον που αρνείται το πρωτείο της πολιτικής, τη σημασία των δημόσιων παρεμβάσεων, υπάρχει μια εύκολη απάντηση: «Έτσι είναι η ζωή». Εδώ εντοπίζεται η ρίζα του προβλήματος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να εμφανίσει την ακρίβεια ως μια φυσική καταστροφή. Την ώρα, όμως, που μας λέει ότι δεν έχουμε και πολλά περιθώρια δράσης, λειτουργεί η ίδια ως επιταχυντής της κρίσης με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ και τη μεταφορά οικονομικών πόρων μονίμως προς τα πάνω, με την υπόσχεση πάντα ότι κάποια στιγμή θα δει το όφελος όλη η κοινωνία.

Σε συνθήκες απότομης μείωσης του βιοτικού επιπέδου ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Να χάσουν οι άνθρωποι την πίστη τους σε οτιδήποτε συλλογικό, την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή και να μετατραπεί η κοινωνία σε ένα πεδίο όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων. Χρέος της Αριστεράς είναι να διοχετεύσει την απογοήτευση και την ανασφάλεια σε πολιτική κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως και οι παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι κενό γράμμα. Είναι μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, μάχη για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×