Μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων

Στέργιος Καλπάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-02-20

121219 stergios kalpakis

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι κενό γράμμα

Το ρεκόρ εικοσιπενταετίας που κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο το οποίο καταγράφηκε κάποια στιγμή στον ιστορικό χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις τιμές στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα τρόφιμα και στη στέγαση αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται ταχύτατα σε κρίση ικανοποίησης βασικών αναγκών της καθημερινότητας. Κάθε μέρα που περνάει το εισόδημα των εργαζόμενων ροκανίζεται, το καλάθι του σούπερ μάρκετ αδειάζει, η θέρμανση λειτουργεί λιγότερες ώρες. Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου. Αγρότες δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν τη γη τους. Νέοι άνθρωποι αδυνατούν να «ξεφύγουν» από το σπίτι των γονιών και να χτίσουν τη δική τους ζωή.

Αν υπάρχει μια κουβέντα που περιγράφει το πώς στέκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στο πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του Άδ. Γεωργιάδη σε πρόσφατη συνέντευξη: «Ήρθε κρίση ενέργειας. Τι να κάνουμε τώρα;». Για κάποιον που αρνείται το πρωτείο της πολιτικής, τη σημασία των δημόσιων παρεμβάσεων, υπάρχει μια εύκολη απάντηση: «Έτσι είναι η ζωή». Εδώ εντοπίζεται η ρίζα του προβλήματος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να εμφανίσει την ακρίβεια ως μια φυσική καταστροφή. Την ώρα, όμως, που μας λέει ότι δεν έχουμε και πολλά περιθώρια δράσης, λειτουργεί η ίδια ως επιταχυντής της κρίσης με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ και τη μεταφορά οικονομικών πόρων μονίμως προς τα πάνω, με την υπόσχεση πάντα ότι κάποια στιγμή θα δει το όφελος όλη η κοινωνία.

Σε συνθήκες απότομης μείωσης του βιοτικού επιπέδου ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Να χάσουν οι άνθρωποι την πίστη τους σε οτιδήποτε συλλογικό, την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή και να μετατραπεί η κοινωνία σε ένα πεδίο όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων. Χρέος της Αριστεράς είναι να διοχετεύσει την απογοήτευση και την ανασφάλεια σε πολιτική κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως και οι παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι κενό γράμμα. Είναι μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, μάχη για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Άρθρα/ Πολιτική

Χρήστος Μαχαίρας

Το μπλοκ του «όχι» και τα σύνδρομα της Κεντροαριστεράς

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-10-15

Στην πιο παράδοξη «συγκατοίκηση» των τελευταίων ετών, η...

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός: Η ελληνική εξωτερική πολιτική στη σκιά του τραμπισμού

Κώστας Χλωμούδης, 2026-10-12

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας αποκαλύπτεται στις στιγμές...

Αντώνης Λιάκος

Ο Εθνικισμός της θυματοποίησης

Αντώνης Λιάκος, 2026-10-11

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την αντιτουρκική ψύχωση πάνω στην...

Ο Τραμπ με χιτώνα

Παύλος Τσίμας, 2026-10-10

Τί θα μείνει από την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα; Εύκολο...

Νίκος Μπίστης

Για ένα καλώδιο γυμνό,για μια Γκιλφόϊλ

Νίκος Μπίστης, 2026-10-09

Σε ένα μήνα ουδείς θα θυμάται – πλην ίσως του αρχαιόπληκτου...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός

Θόδωρος Τσίκας, 2026-10-07

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου κινδυνεύει να μετατραπεί από...

Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2026-10-06

Στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος...

Κώστας Καλλίτσης

Η κουλτούρα των 120 δόσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-04

Σε ποιόν οφείλεται η γενικευμένη, οριζόντια ρύθμιση χρεών...

Αλέξης Χαρίτσης

Οι συμμαχίες δεν είναι αριθμητική αλλά όρος για την πολιτική αλλαγή

Αλέξης Χαρίτσης, 2026-10-03

...Η εμφάνιση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αναδιαμόρφωσε τους...

Σταθερότητα- αλλά πώς;

Παύλος Τσίμας, 2026-10-03

Η Έκθεση για την Ελλάδα, που ψηφίστηκε προχθές από το Συμβούλιο...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Η αλκοόλη της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-29

Καλά είναι τα κρασιά κι οι μπίρες, καλά τα τσιπουράκια και...

▲
×
×