Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Παρασκήνιο, Δημοσιευμένο: 2022-04-09

Η τελευταία στροφή της τρίμηνης προσυνεδριακής διαδικασίας πριν από το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ( ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) καλύφθηκε την Κυριακή, 3 Απριλίου το βράδυ με το κλείσιμο των καλπών για την εκλογή των αντιπροσώπων.

Σε αυτές έδωσαν το παρόν, 3πλάσιος αριθμός μελών, σε σχέση με το 2ο Συνέδριο, του κυβερνητικού τότε (2016) ΣΥΡΙΖΑ…

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία, όπου την επόμενη Πέμπτη, στις 14 Απριλίου στο TAEKWONDO, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει με την ομιλία του τις τετραήμερες εργασίες του Συνεδρίου.

Η όλη πορεία των προσυνεδριακών διαδικασιών επικαθορίστηκε από την Πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, από τα μέλη του κόμματος, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου, το οποίο θα έχει εγκρίνει τα ντοκουμέντα, Προγραμματικές Θέσεις και Νέο Καταστατικό.

Η Πρόταση αυτή όχι απλώς αποτελεί για τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο μια ρηξικέλευθη πρόταση, αλλά και όλοι/ες διαβλέπουν ότι έρχεται να ολοκληρώσει πολιτικά, μια σειρά από βήματα που έχουν ήδη συντελεστεί στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σιγά-σιγά αλλά σταθερά, ολόκληρη την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019. Με το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα, το ίδιο το βράδυ των εθνικών εκλογών, για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής και προοδευτικής παράταξης.Με την ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον περασμένο Ιούλιο για τις προγραμματικές μας θέσεις - προείκασμα του κυβερνητικού προγράμματος.

Η Πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «δένει» τις αλλαγές της προηγούμενης περιόδου και είναι αυτή που δημιουργεί μια τομή σε σχέση με το μέλλον.

«Κουμπώνει» με δομικές αλλαγές στο Νέο Καταστατικό μας, που αναδεικνύουν στην ελληνική κοινωνία τί κόμμα ακριβώς φιλοδοξεί να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφέρομαι στις ποσοστώσεις φύλλου στο 50 %-50% ΠΑΝΤΟΥ, στην καθιέρωση της ψηφιακής εγγραφής μελών, στην περιφερειακή συγκρότηση και τη διασφάλιση της ανάδειξης των στελεχών της περιφέρειας, στη δυνατότητα των μελών να ψηφίζουν όχι μόνο για Κεντρική Επιτροπή και Πρόεδρο, αλλά και για την επιλογή των τοπικών αρχόντων, των βουλευτών- ευρωβουλευτών. Στον περιορισμό των θητειών για αιρετές θέσεις και αξιώματα.

Η πολιτική πρόταση του Προέδρου για το ΝΕΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε ευρύτατα αποδεκτή στις συζητήσεις των 700 Οργανώσεων Μελών. Οι κάλπες της προηγούμενης βδομάδας ανέδειξαν συνέδρους - υποστηρικτές της, που αποτελούν το 75% του Συνεδρίου!

Θα κάνει το Συνέδριο ένα βήμα περαιτέρω για ένα ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα; Θα θελήσει να αξιοποιήσει το ήδη πολύ θετικό κλίμα , αλλά και το αναμενόμενο με το πέρας των εργασιών στις 17 Απριλίου για μαζικότερη ένταξη νέων μελών εντός του μήνα που θα τρέξει, ώστε τον Μάιο οι πολίτες που μας παρακολουθούν και με τους οποίους προσβλέπουμε να ανταμώσουμε όχι μόνο στις κάλπες αλλά και στο κόμμα, να συμμετάσχουν ως μέλη στην ψηφοφορία για εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του Προέδρου;

---

Ο Δ. Χατζησωκράτης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×