Ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ εισέπραξε χειροκροτήματα, αλλά καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τα συμφέροντα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Στέργιος Καλπάκης, Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2022-05-22

1. Πώς αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

Τα ταξίδια αυτά κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Ειδικά σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα, αλλά καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τα συμφέροντα της εξωτερικής μας πολιτικής. Δεν διεκδίκησε και δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Δεν απέσπασε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Δεν έθεσε και δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική. Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει.

2. Είστε υπέρ της αγοράς των F35; Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι δεν επιθυμείτε τη θωράκιση της χώρας… Θεωρείτε πως υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές ανάγκες;

Η ανακοίνωση της αγοράς F35, για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία, δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι κανένα ψέμα δεν υπήρξε στα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών. Είναι αδιανόητο, ο κ. Μητσοτάκης να προχωρά σε νέα αγορά 3,5 δισεκατομμυρίων για F35 ως αντιστάθμισμα επειδή απέτυχε να αποτρέψει την πώληση F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Προφανώς λέμε ναι στην επαρκή θωράκιση της χώρας. Άλλο αυτό όμως και άλλο μέσα σε 1,5 χρόνο να έχουμε προχωρήσει σε εξοπλισμούς πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Όταν μάλιστα η κοινωνία βιώνει ένα τέτοιας έκτασης κύμα ακρίβειας, για την ανεπαρκή αντιμετώπιση του οποίου η μόνιμη κυβερνητική επωδός είναι ότι “δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”.

3. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως ο πρωθυπουργός έκανε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα για το θέμα της ελευθερίας του τύπου;

Διότι μετά τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο που αμφισβήτησε στο εσωτερικό της χώρας τα αποτελέσματα μιας διεθνώς αξιόπιστης έρευνας, που κατέταξε φέτος την Ελλάδα στον πάτο της Ευρώπης ως προς την ελευθερία του Τύπου, και ο κ. Μητσοτάκης έκανε ακριβώς το ίδιο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Η δε θλιβερή του εικόνα να αιφνιδιάζεται σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαιώνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο ίδιος δεν είναι συνηθισμένος να απαντά σε δύσκολες ερωτήσεις - από μόνη της χαρακτηριστική ένδειξη της ασυλίας που απολαμβάνει στην Ελλάδα. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση έχει όντως τη “φωλιά της λερωμένη” για την ουσία του πράγματος. Στη Ελλάδα των αγώνων για τη Δημοκρατία δεν αξίζει ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που μας πηγαίνουν δεκαετίες πίσω σε ζητήματα ελευθεριών και κράτους δικαίου.

4. Τι σημαίνει για εσάς η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές;

Μεγάλη ικανοποίηση αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Ικανοποίηση, διότι πετύχαμε τον διπλό στόχο που είχαμε θέσει. Πρώτον, να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. Δεύτερον, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένα σύγχρονο, ανοιχτό, μαζικό κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Ευθύνη, γιατί η δουλειά που έχουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο απαιτητική. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε τώρα να καταστήσουμε τα 172.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας και πολλαπλασιαστές του μηνύματός μας παντού. Για να πετύχουμε τον κεντρικό μας πολιτικό στόχο που είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές και η προοδευτική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

5. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετές μονάδες πίσω από τη ΝΔ, παρά την κυβερνητική φθορά. Σας ανησυχεί αυτό;

Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η δραματική κατάσταση στην κοινωνία με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τον μήνα που δεν βγαίνει. Εκείνον που φαίνεται να μην τον ανησυχεί καθόλου είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και γι’ αυτό στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες και στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα η εικόνα που εισπράττουμε είναι άλλη. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, γνωρίζουμε όμως και τα όρια του, ειδικά σε περιόδους μεγάλης ρευστότητας. Άλλωστε και στο παρελθόν πολλές φορές υποτίμησαν την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς το ζητούμενο είναι να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. Και να είστε βέβαιος ότι η κοινωνική πλειοψηφία θα μας το πιστώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

6. Πώς μπορείτε να μιλάτε για προοδευτική κυβέρνηση όταν οι σχέσεις σας με το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο;

Γιατί και οι θεσμικές προϋποθέσεις υπάρχουν, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι τέτοιο, αλλά πάνω από όλα γιατί οι κοινωνικές ανάγκες είναι αυτές που επιβάλλουν τη στροφή σε προοδευτικές πολιτικές. Επομένως, το πραγματικό ερώτημα είναι τι προτάσσει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτή τη συγκυρία. Την προγραμματική συζήτηση με θέσεις και προτάσεις για το σήμερα και το αύριο του τόπου ή τις διαφωνίες από το παρελθόν, οι οποίες πολλές φορές λαμβάνουν χαρακτήρα εμμονικής αντιπαράθεσης που στο τέλος της ημέρας ευνοεί την Δεξιά. Εμείς είμαστε πολύ ξεκάθαροι και λέμε το πρώτο. Το ίδιο ξεκάθαρες θα πρέπει να είναι και οι άλλες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×