Με εξωστρέφεια για την πολιτική αλλαγή

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, DOCUMENTO, Δημοσιευμένο: 2022-06-05

Με την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κλείνει ένας κύκλος. Η μαζική ανταπόκριση των πολιτών δημιούργησε πολύ μεγάλη ικανοποίηση, έδειξε ότι μια κρίσιμη μάζα αριστερών προοδευτικών ανθρώπων επιζητούσε να εκφραστεί μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία συμμετοχής. Ταυτόχρονα, όμως, μας επιφορτίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη από εδώ και στο εξής. Ευθύνη, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που γεννήθηκαν από τη μεγάλη κινητοποίηση του προηγούμενου διαστήματος, για ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, που θα πετύχει την νίκη στις επόμενες εκλογές, την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Οι βάσεις για τον ποιοτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν μπει πλέον με εμφατικό τρόπο και οι προϋποθέσεις που διαμορφώθηκαν είναι ιδανικές, ώστε να περάσουμε πλέον στην επόμενη φάση που ίσως είναι πιο δύσκολη και πιο απαιτητική. Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τις 170 χιλιάδες μελών, πώς θα καταστίσουμε όλον αυτό τον κόσμο πολλαπλασιαστή της φωνής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με στόχο να δυναμώσει το πολιτικό μας μήνυμα και να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Συνεπώς, η δουλειά του αμέσως επόμενου διαστήματος είναι και πολιτική και οργανωτική.

Οι 5 + 1 δεσμεύσεις του Συνεδρίου μας για την ακρίβεια, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεολαία και την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μια σημαντική προγραμματική βάση που αγγίζει όλες τις πλευρές των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Όπως, όμως, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, έτσι και τα προγραμματικά μας εργαλεία θα πρέπει να επικαιροποιούνται συνεχώς. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συνδυαστούν με ορισμένες εμβληματικές και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, οι οποίες θα σηματοδοτούν την πολιτική αλλαγή στην πράξη και θα αφήνουν το στίγμα της σύγχρονης κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Για να μπορέσει, όμως, ένα πολιτικό σχέδιο να γίνει κτήμα της κοινωνικής πλειοψηφίας χρειάζεται να εμπλέξεις την ίδια την κοινωνία στην διαμόρφωση, την επικοινωνία και την υλοποίησή του. Με αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία να διαμορφώσουμε διαδικασίες διαβούλευσης επί προγραμματικών θέσεων και συμμετοχής σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, να χτίσουμε πλειοψηφικές προοδευτικές συμμαχίες σε όλες τις μορφές κοινωνικής εκπροσώπησης, στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στη νεολαία. Με απλά λόγια, να είμαστε παντού, όπου ζουν, εργάζονται, κινητοποιούνται και αγωνίζονται οι άνθρωποι.

Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να δραπετεύσει από τα μεγάλα αδιέξοδα της πολιτικής του, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Συνεπώς, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι και το πλέον κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να πετύχει τον κεντρικό του πολιτικό στόχο που είναι η νίκη στις εκλογές και η προοδευτική διακυβέρνηση. Και θα τον πετύχουμε με περισσότερη εξωστρέφεια, με προσήλωση στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας και παίρνοντας δύναμη από τη δύναμη όλων όσοι με τη συμμετοχή τους στις 15 Μαΐου δήλωσαν παρόντες στην κοινή προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×