Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

Στέργιος Καλπάκης, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2022-07-03

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει και την ακρίβεια. Διεθνείς κρίσεις και οι δύο που στην Ελλάδα πήραν έκταση πολύ μεγαλύτερη από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της υπήρξε πολλαπλασιαστής τους.

Στην ακρίβεια, με μια σειρά επιλογών που δέσμευσαν υπέρμετρα το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο και έδωσαν αέρα στα πανιά της κερδοσκοπίας, επέτεινε τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα να είναι 61%, ενώ σε όλη την Ευρώπη είναι 39%. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να είναι ο μεγαλύτερος στη Δυτική Ευρώπη. Η τιμή της βενζίνης να είναι από τις ακριβότερες στον κόσμο, την ώρα ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος ακόμη κι από το 2010.

Και την ίδια ώρα, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, είτε αρκείται σε ανεπαρκή επιδοματικά μέτρα που τροφοδοτούν την αισχροκέρδεια και εξανεμίζονται πριν καν δουν οι πολίτες τα ποσά στους λογαριασμούς τους είτε προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες. Όπως έκανε με την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, που με λογιστικά κόλπα προσπάθησε να τα εμφανίσει πολύ λιγότερα από τα πραγματικά για να μην τα φορολογήσει. Όπως κάνει και τώρα με την δήθεν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, που στην ουσία την ενσωματώνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Τη στιγμή που αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα κόστιζε για έναν χρόνο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επέλεξε να δώσει το ίδιο ποσό για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ενώ συνεχίζει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων σε φίλους και κολλητούς, καθώς μόνο για το τετράμηνο Νοεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 δαπάνησε 1 δισεκατομμύριο, με το συνολικό ποσό απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών να ξεπερνάει πλέον τα 7,5 δισεκατομμύρια.

Τα πράγματα είναι απλά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να προστατέψει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα, το ενοίκιο και περιορίζει ακόμη και βασικά είδη κατανάλωσης, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να προστατέψει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Και φυσικά να φλομώνει στα ψέματα την κοινωνία ότι δεν υπάρχουν δήθεν οι οικονομικές δυνατότητες.

Στην πολιτική τα πάντα είναι ζήτημα επιλογών και προτεραιοτήτων. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα τα πράγματα να πάνε αλλιώς προς όφελος των πολλών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η πολιτική αλλαγή με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επικείμενες εκλογές είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε προοδευτικές πολιτικές απέναντι στις χρεοκοπημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές Μητσοτάκη, προτού χρεοκοπήσει μια ολόκληρη κοινωνία.

Για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, για να μπει φρένο στο πάρτι της αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών, για να ανακουφιστούν οι πολίτες με μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, για να ελαφρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα χρέη της πανδημίας, για ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης που αφορά πρωτίστως το μέλλον της χώρας, την νέα γενιά. Για να μπει στοπ στην ακρίβεια Μητσοτάκη και να σχεδιάσουμε το αύριο με γνώμονα τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×