Οι μέρες για την ήττα Μητσοτακη μετρούν αντίστροφα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη, Μακεδονία της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2022-07-10

- Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας έθεσε τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε εκλογική ετοιμότητα. «Βλέπετε» εκλογές πριν το φθινόπωρο κι αν ναι, πότε;

Εμείς ζητάμε εκλογές εδώ και έξι μήνες, είχαμε καταθέσει εξάλλου και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Και ζητάμε εκλογές για να μην γίνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής Μητσοτάκη αδιέξοδα για την κοινωνία. Προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει συνεχώς υποψηφίους και οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Πλέον κανείς δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του για εξάντληση της τετραετίας, είναι εντελώς αναξιόπιστος. Αυτή η κατάσταση μόνο αβεβαιότητα και αστάθεια προκαλεί. Γι’ αυτό, όσο γρηγορότερα προκηρύξει εκλογές τόσο το καλύτερο για την χώρα και την κοινωνία.

- Γιατί ενώ το κόμμα σας ζητά εκλογές από τον περασμένο Δεκέμβρη τώρα θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δραπετεύσει μέσω της κάλπης;

Λόγω της δραματικής κατάστασης με την ακρίβεια, που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να βγάλει άλλο χειμώνα, χωρίς να υποστεί πολιτική συντριβή. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 12%, 3,4% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο ενεργειακός πληθωρισμός 61%, 22% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., η τιμή της βενζίνης από τις ακριβότερες παγκοσμίως. Η κρίση είναι διεθνής, αλλά η έντασή της στην Ελλάδα οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης. Γι’ αυτό θα επισπεύσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, γιατί νομίζει ότι θα προλάβει την ήττα του μοιράζοντας προεκλογικά επιδόματα πριν οι πολίτες του χρεώσουν τις τραγικές επιλογές του. Είναι βαθιά γελασμένος όμως. Οι μέρες για την ήττα του μετρούν αντίστροφα.

- Πως αξιολογείτε τις πρόσφατες ανακοινώσεις Σκρέκα για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το «παράθυρο» Σταϊκούρα για νέα μέτρα το Σεπτέμβριο; Επιμένετε πως η πολιτική που ακολουθείται είναι αναποτελεσματική κι αν ναι, τι πρέπει να αλλάξει άμεσα;

Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει άμεσα και να εκλεγεί μία προοδευτική κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει σε ανεπαρκή επιδοματικά μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια. Την ίδια ώρα, προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες. Όπως έκανε με τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που με λογιστικά κόλπα προσπάθησε να τα εμφανίσει λιγότερα. Όπως κάνει με την δήθεν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, που την ενσωματώνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Αντί να προστατέψει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, προστατεύει τα συμφέροντα των καρτέλ. Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική, που θα βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια στην ενέργεια, με πλαφόν στην χονδρική, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των εταιρειών. Που θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και θα δώσει ανάσες στους πολίτες.

- Με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «διπλωματικό Βατερλό». Αν η εξωτερική πολιτική ήταν στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, πώς θα χειριζόταν τις τουρκικές προκλήσεις; Φοβάστε θερμό επεισόδιο και τέλος, πως σχολιάζετε την εμπλοκή του Τούρκου προέδρου στα εσωτερικά μας και τις «παραινέσεις» του ως προς την ψήφο του ελληνικού λαού;

Η εμπλοκή Ερντογάν στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα. Και δυστυχώς οι εταίροι μας φαίνεται να τηρούν ίσες αποστάσεις. Το ζητούμενο λοιπόν είναι με ποια στρατηγική εξυπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη του “πιστού και δεδομένου σύμμαχου” κάθε άλλο παρά έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το είδαμε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα μας να επιστρέψει στις ράγες της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που είχε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε τότε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Να γίνει η Ελλάδα και πάλι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, που θα εργάζεται για διπλωματικές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.

- Πρόσφατα εκδόθηκε εγκύκλιος από την αρμόδια Επιτροπή του κόμματος για υποβολή προτάσεων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων βουλευτών και ποια τα διαφορετικά κριτήρια με εκείνα των εκλογών του 2019;

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αντικατοπτρίζεται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που φιλοδοξούμε να εκπροσωπήσουμε: εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι της παραγωγής, της επιστήμης και της δημιουργίας. Άνθρωποι μέσα από την κοινωνία, που γνωρίζουν τα καθημερινά προβλήματα και τις λύσεις. Από όλες τις παραδόσεις και διαδρομές του προοδευτικού χώρου, αλλά και τα σύγχρονα κινήματα. Ψηφοδέλτια νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με στόχο την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση.

- Στοχεύετε στην πρώτη Κυριακή και σε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικό πρόσημο. Κυβέρνηση με ποιους και με ποιον τρόπο συνεργασίας; Τι λάθη δεν πρέπει να κάνει η δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς που επιδιώκετε σε σχέση με την πρώτη φορά;

Ο κεντρικός πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η νίκη στις εκλογές την πρώτη Κυριακή. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα, τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα απευθυνθούμε στις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Οι συνθήκες σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ευνοούν αριστερές πολιτικές. Με δεδομένα μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει εμπειρία διακυβέρνησης και σήμερα δεν έχουμε μνημόνια αλλά Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να στηρίξουμε με σημαντικούς πόρους τον κόσμο της εργασίας και την μεσαία τάξη, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε.

- Πάντως, το κάλεσμα για προοδευτική κυβέρνηση δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στα άλλα κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λένε ότι δεν θα συναινέσουν να είναι ξανά πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πολλά στελέχη του φαίνεται να είναι εξαιρετικά αρνητικά σε οποιαδήποτε συζήτηση. Στο δε ΜέΡΑ25 αρνούνται οποιοδήποτε σχετικό διάλογο μετεκλογικά παρά μόνο πριν τις εκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός, οι ίδιες οι εκλογές. Ο λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα και ποιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ποια κόμματα θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή και ποια όχι. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ή νίκη της ΝΔ και πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ως πρώτο κόμμα, θα λάβουμε την διερευνητική εντολή και με τη νέα δυναμική που θα έχει δημιουργηθεί θα επιδιώξουμε το σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών. Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά. Αν όχι, τη λύση θα τη δώσει πάλι ο λαός και άλλοι θα είναι οι χαμένοι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ακόμη πιο δυνατός.

Άρθρα/ Πολιτική

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

×
×