«Κατευθυνόμενη αλλά και... τζαζ η παραπληροφόρηση»

Νίκος Παρασκευόπουλος, Συνέντευξη στον Απόστολο Λυκεσά, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-07-15

Ως συντονισμένη και καθοδηγούμενη, αλλά και… με εκδοχές «τζαζ» αξιολογεί ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, τη χθεσινή επικοινωνιακή επίθεση για νιοστή φορά στον νόμο που φέρει το όνομά του και ο οποίος εσχάτως συνδέθηκε στα μάτια του τηλεοπτικού κοινού και με την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Χθες, με γραπτή δήλωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος στιγμάτισε όσα ειπώθηκαν «από το κρατικό κανάλι και με πρόθυμη αναπαραγωγή από τον κ. Πορτοσάλτε» περί ευθύνης του δικού του νόμου ο οποίος, όπως διευκρίνιζε, «είναι τελείως, μα τελείως άσχετος αφού η απελευθέρωση Λιγνάδη στηρίζεται όχι σε… αποσυμφορήσεις, αλλά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ίσχυε και από παλιά».

Μιλώντας για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού, κατήγγειλε ότι κάποιοι επιχειρούν «να στιγματίσουν χυδαία και με δόλια ψεύδη ένα πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και το όνομα ενός προσώπου». Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», εκτιμά ότι «η φοβική ατζέντα» θα πυκνώνει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και ότι ο ίδιος θα καταθέσει νέες αγωγές αφού «για να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια της καθημερινότητάς μου δεν έχω άλλο μέσο από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

● Θεωρείτε ότι η απόδοση ευθυνών στον «νόμο Παρασκευόπουλου» έγινε με κυβερνητική καθοδήγηση ή δούλεψε η προπαγανδιστική μηχανή στον «αυτόματο» προκειμένου να μετατεθούν οι ευθύνες λόγω της κοινωνικής κατακραυγής για την αποφυλάκιση Λιγνάδη;

Η εμπειρία από προηγούμενα κύματα ψευδών ειδήσεων για τον «νόμο Παρασκευόπουλου δείχνει ότι η παραγωγή και η διασπορά τους είναι συντονισμένη και καθοδηγούμενη. Πρώτα εμφανιζόταν μια «είδηση»-οδηγός, μετά αμέσως καμιά δεκαριά άλλες με copy/paste, στη συνέχεια η «τζαζ», ένα τρίτο κύμα, δηλαδή, με φιλικές προς την αρχική αλλά πιο αυτοσχεδιαστικές αναπαραγωγές. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ξεκάθαρη η αποπροσανατολιστική λειτουργία από κοινωνικά ή πολιτικά ανεπιθύμητες ειδήσεις, όπως συμβαίνει τώρα με την αποφυλάκιση Λιγνάδη. Η εμπειρία του 2019 δείχνει όμως και κάτι πιο συγκεκριμένο: όσο πλησιάζουμε σε εκλογές η φοβική ατζέντα πυκνώνει.

● Η γραπτή απάντηση που δώσατε χθες αφορά και τον κ. Κούγια;

Οχι, σύμφωνα με όσα έχω δει, η σύνδεση της αποφυλάκισης Λιγνάδη με τον «ν. Παρασκευόπουλου» δεν έγινε από τον κ. Κούγια, αλλά από τη δημόσια τηλεόραση και διαδόθηκε πομπωδώς από τον κ. Πορτοσάλτε. Αλλο θέμα, βέβαια, το πόσο διαφωνώ με δηλώσεις του γνωστού συνηγόρου.

● Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσής σας να καταλάβουμε ότι, όπως κάνατε με τη Σοφία Νικολάου και τον Νίκο Ρωμανό, θα προχωρήσετε σε νέες αγωγές;

Ασφαλώς θα συνεχίσω. Ο πολιτικός πρέπει να έχει την παρρησία και την υποδομή να απαντά ο ίδιος στις συκοφαντίες. Αυτή τη στιγμή, όμως, όντας πια εκτός πολιτικής, βρίσκομαι σε μια ασύμμετρη θέση. Για να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια της καθημερινότητάς μου δεν έχω άλλο μέσο από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλω να ευχαριστήσω τα φύλλα, όπως π.χ. αυτό της «Εφημερίδας των Συντακτών», και τους δημοσιογράφους που σταθερά μου συμπαραστέκονται μαχόμενοι υπέρ της πραγματικότητας.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×