Στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιστέκονται και διεκδικούν αξιοπρεπή ζωή

Ρένα Δούρου, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2022-11-06

“Ό,τι όμως κι αν πουν, ό,τι κι αν κάνουν, όση επικοινωνιακή στάχτη κι αν ρίξουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Είναι κυβέρνηση σε πολιτική και ηθική αποδρομή. Όπως θα φανεί από τις κάλπες όποτε κι αν στηθούν”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontra news και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιτζή. “Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι αντιστέκονται. Και διεκδικούν αξιοπρεπή ζωή.

Αποδεικνύουμε έτσι καθημερινά, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις των αντιπάλων μας, ότι όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όχι, δεν αντιμετωπίζουμε την πολιτική ως καριέρα, πόστα, χρυσά συμβόλαια, εφαλτήριο για πλουτισμό. Αλλά ως πρόκληση για αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή.”

“Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Εκεί όπου μαζί, μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, θα αναλάβουμε την ευθύνη να βάλουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ”, παρατηρεί αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις.

Σχολιάζοντας το “καλάθι του νοικοκυριού”, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για “άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, αλλά οι νοικοκυρές, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και που καλούνται από την κυβέρνηση να κάνουν… σαφάρι για να ανακαλύψουν σε σύνολο 14.000 τα… 50 προϊόντα που οι τιμές τους δεν έχουν εκτοξευθεί!”.

“Το ζητούμενο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να έχουμε ψηφοδέλτια νίκης. Όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον κομματικό πατριωτισμό. Αλλά για να γίνει πράξη αυτό που είχαμε ξεκινήσει με την κυβέρνηση Τσίπρα και τα Περιφερειακά Συνέδρια που οργάνωσε σε όλη τη χώρα. Γιατί η περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» της παραγωγικής ανάταξης του τόπου, με τις τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο”.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στον Χρ. Κυμπιτζή

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως κοντινοί άνθρωποι του πρωθυπουργού πήραν πολλές χιλιάδες ευρώ από το δημόσιο. Από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν με διαγωνισμούς… Δεν μπορούν πιστεύετε, να συμμετέχουν κομματικά στελέχη-επιχειρηματίες σε τέτοιους διαγωνισμούς;

Οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες των άριστων συνεργατών, στελεχών και βουλευτών του κόμματος που ήλθε στην εξουσία για να βάλει δήθεν τάξη, καταγγέλλοντας με ψεύδη τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ορισμός του κυνισμού και της υποκρισίας. Μιλάμε για τη συστηματική λεηλασία του Δημοσίου μέσα από απευθείας αναθέσεις, κλειστούς διαγωνισμούς, διορισμούς κολλητών. Χωρίς ίχνος αξιοκρατίας. Χωρίς ίχνος διαφάνειας. Χωρίς ίχνος λογοδοσίας. Αντιστρέφω το ερώτημά σας. Σκεφθείτε έστω για μία στιγμή αν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακαλύπτονταν να έχουν κάνει μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, όπως οι πρόσφατες των γαλάζιων στελεχών. Απλά στην περίπτωση της γαλάζιας διακυβέρνησης, στην προσβολή του δημοσίου συμφέροντος προστίθεται και η προσβολή της νοημοσύνης μας. Συλλαμβάνονται να παραβιάζουν κάθε έννοια πολιτικής δεοντολογίας και … κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για ανέξοδη ηθικολογία. Μετά από την καραμέλα του λαϊκισμού, οι άριστοι για την πάρτη τους, συνεχίζουν προκλητικά την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ό,τι όμως κι αν πουν, ό,τι κι αν κάνουν, όση επικοινωνιακή στάχτη κι αν ρίξουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Είναι κυβέρνηση σε πολιτική και ηθική αποδρομή. Όπως θα φανεί από τις κάλπες όποτε κι αν στηθούν.

Σας προβληματίζει ότι στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα πίσω από τη ΝΔ παρά τη μεγάλη κυβερνητική φθορά;

Υπογραμμίζετε και πάρα πολύ σωστά τη ραγδαία και μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και την άνοδο της δυσαρέσκειας των πολιτών. Είναι πράγματα που δεν κρύβονται. Δεν μπορούν να κουκουλωθούν, έστω κι αν δεν προβάλλονται στα Δελτία των 8. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και οι πολίτες το γνωρίζουν γιατί, σε αντίθεση με τους υπουργούς, δεν πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ με τις κάμερες αλλά με τον συρρικνωμένο από τον πληθωρισμό μισθό τους. Ξέρουν την ακρίβεια από πρώτο χέρι γιατί τη ζουν. Και ξέρουν ότι έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τα υπόλοιπα, ισχυρίζομαι ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Εκεί όπου μαζί, μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, θα αναλάβουμε την ευθύνη να βάλουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πιστεύετε ότι το καλάθι του νοικοκυριού θα βοηθήσει έστω και λίγο τους πολίτες;

Αν ήταν ένα μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών, εμείς θα το αναγνωρίζαμε. Σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ασκούσε ισοπεδωτική αντιπολίτευση με λαϊκισμούς, δολοφονίες χαρακτήρων, εθνικιστική υπερπλειοδοσία (πχ για τις Πρέσπες) και ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι θετική δύναμη προσφοράς στον τόπο, όπως πάντα ιστορικά έκανε η Αριστερά. Δυστυχώς το καλάθι του νοικοκυριού είναι άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, αλλά οι νοικοκυρές, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και που καλούνται από την κυβέρνηση να κάνουν… σαφάρι για να ανακαλύψουν σε σύνολο 14.000 τα… 50 προϊόντα που οι τιμές τους δεν έχουν εκτοξευθεί! Ατομική ευθύνη και κατά της ακρίβειας! Αντιθέτως ουσιαστική βοήθεια θα ήταν, όπως ζητά από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, να μειώσει η κυβέρνηση τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα ευρωπαϊκά επιτρεπτά όρια. Αλλά και να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά για τη μείωση της αισχροκέρδειας. Πως όμως να γίνουν αυτοί, όταν η κυβέρνηση έχει αποψιλώσει τους μηχανισμούς ελέγχου; Η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια καλπάζουν με ευθύνη μιας εξουσίας που εφευρίσκει επικοινωνιακά τρικ τύπου «καλάθι του νοικοκυριού» για να εξαπατήσει τους πολίτες και να απαλλαγεί των ευθυνών της.

Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή αποφασίσατε να επιχειρήσετε περισσότερες συνεργασίες με αλλά κόμματα -και απ’ ότι φαίνεται κυρίως με το ΠΑΣΟΚ- στην τοπική αυτοδιοίκηση… Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με άλλους χώρους;

Το ζητούμενο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να έχουμε ψηφοδέλτια νίκης. Όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον κομματικό πατριωτισμό. Αλλά για να γίνει πράξη αυτό που είχαμε ξεκινήσει με την κυβέρνηση Τσίπρα και τα Περιφερειακά Συνέδρια που οργάνωσε σε όλη τη χώρα. Γιατί η περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» της παραγωγικής ανάταξης του τόπου, με τις τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο. Με την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλύσεις και οι εκθέσεις του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για τα δικαιώματα, για την κλιματική κρίση, για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, περνούν μέσα από τις τοπικές αρχές. Μέσα από περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία, με τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες διακυβέρνησης, όπως είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικούμε την αλλαγή των αυτοδιοικητικών δεδομένων. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει πράξη το πρόγραμμα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού, το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου από μια δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Εσείς τι σκέφτεστε για το πολιτικό σας μέλλον; Θα κατεβείτε στις εθνικές εκλογές στον Δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών όπως ακούγεται ή θα συνεχίσετε στην Περιφέρεια;

Θα δώσω τη μάχη όπου χρειάζεται. Όπως την έχω δώσει στη Βουλή, όπως την έδωσα και συνεχίζω να τη δίνω στην Περιφέρεια Αττικής, στο Στρασβούργο, στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως εκπρόσωπος για τα δικαιώματα των γυναικών. Το ζητούμενο παραμένει το ίδιο και δεν αφορά τα πόστα. Αλλά την αλλαγή πολιτικής. Και του τρόπου που κάνουμε πολιτική. Παλεύοντας για να ακουστούν εκείνοι που σπρώχνονται με βιαιότητα στο περιθώριο από τις πολιτικές εκείνων που, όπως ο κ. Μητσοτάκης, ζουν σε προστατευμένες φούσκες εικονικής πραγματικότητας. Αποκομίζοντας όμως πραγματικά οφέλη. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι αντιστέκονται. Και διεκδικούν αξιοπρεπή ζωή. Αποδεικνύουμε έτσι καθημερινά, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις των αντιπάλων μας, ότι όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όχι, δεν αντιμετωπίζουμε την πολιτική ως καριέρα, πόστα, χρυσά συμβόλαια, εφαλτήριο για πλουτισμό. Αλλά ως πρόκληση για αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×