Οι «Μακεδονομάχοι» επιστρέφουν

Δημήτρης Ψαρράς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-12-02

Χειμωνιάζει, και οι πάσης φύσεως «Μακεδονομάχοι» θυμήθηκαν ότι ήρθε η ώρα να αποκαλύψουν πάλι τα «Μυστικά του Βάλτου». Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Φλώρινας (27/28.7.2022), η οποία αναγνώρισε το Σωματείο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», ανακάλυψαν πάλι τον εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο των Ελλήνων πολιτών που έμαθαν από τους γονείς και τους παππούδες τους αυτό το «τρισκατάρατο ιδίωμα» και διεκδικούν το αυτονόητο: να το μιλούν και να το διδάσκονται.

Η δικαστική αυτή απόφαση εναρμονίζει την ελληνική έννομη τάξη σε όσα επιτάσσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες δικαίου και τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά οι όψιμοι «Μακεδονομάχοι» επιμένουν ότι «μακεδονική» γλώσσα δεν υπάρχει και η αναγνώρισή της ισοδυναμεί με αναγνώριση εθνικής μειονότητας. Μήπως άραγε ήταν προδότης και ο Παύλος Μελάς που την αποκαλεί «μακεδονική» στις επιστολές του, όπως έχει επισημάνει ο Τάσος Κωστόπουλος;

Οπως αναμενόταν, την υπόθεση προβάλλουν συντονισμένα ως σκάνδαλο από προχτές (γιατί άραγε αυτή η καθυστέρηση;) τα μέσα ενημέρωσης που πρωταγωνίστησαν στον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν ότι αυτό το ακανθώδες ζήτημα, που δεν κατόρθωσαν να το λύσουν οι Κων. Μητσοτάκης, Ανδρ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, το έλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν μας ξαφνιάζει βέβαια ότι στον νέο «Μακεδονικό αγώνα» πρωταγωνιστεί το συγκρότημα Φιλιππάκη («Δημοκρατία» και «Εστία»). Είναι αυτό που αγκαλιάζει κάθε λογής Ακροδεξιά, πολεμά τους «εαμοσυμμορίτες» και υμνεί τη χούντα και τους Γκλίξμπουργκ.

Τώρα αποδεικνύεται πόσο τυχοδιωκτική είναι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποφεύγει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, κλείνοντας το μάτι στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό προβάλλει ως εθνική επιτυχία τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θέματα επικαιρότητας: Βόρεια Μακεδονία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×