Η Μύκονος, οι αυθαιρεσίες και το αναπτυξιακό μοντέλο των Κυκλάδων

Νίκος Συρμαλένιος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-04-13

Η υπόθεση της μαφιόζικης επίθεσης και του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού αποτέλεσε τη θρυαλλίδα μιας πολύχρονης κατάστασης αυθαιρεσίας από ισχυρά συμφέροντα αλλά και συγκάλυψης από την Πολιτεία όσων συμβαίνουν στο νησί, με την ανοχή δυστυχώς σημαντικής μερίδας των κατοίκων αλλά και την επίμονη επιμονή για την αποκάλυψη της αλήθειας από μια φωτεινή μειοψηφία πολιτών που επιμένουν στη διάσωση του νησιού τους.

Ολα αυτά που συμβαίνουν, αντανακλούν ένα αναπτυξιακό μοντέλο τουρισμού ουσιαστικά χωρίς όρους και όρια, που παραδίδει το νησί βορρά στα εγχώρια και ξένα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα. Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην υποστήριξη και στην ανοχή του κεντρικού κράτους, στη συγκάλυψη σε μεγάλο βαθμό και διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές, στη διαπλοκή κάποιων υπαλλήλων κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών που θα έπρεπε να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την εφαρμογή της νομιμότητας και τέλος στην προσδοκία και στην ελπίδα τοπικών εργολάβων, επιχειρήσεων κ.λπ., που νομίζουν ότι θα επωφεληθούν από το περίσσευμα του κέρδους και του οφέλους που ασφαλώς εξασφαλίζουν όλες αυτές οι πράξεις αυθαιρεσίας στη δόμηση, οι καταπατήσεις αιγιαλών και δημόσιων εκτάσεων, καθώς και η άνθηση μιας εκτεταμένης μαύρης οικονομίας που κινείται μέσα από το συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η κινητοποίηση στη Μύκονο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έγινε πρόσφατα, αποτέλεσε μια αφορμή αφύπνισης των υγιών δυνάμεων του νησιού και όσων τους συμπαραστέκονται. Ομως κινδυνεύει να παραμείνει απλώς μια φωτοβολίδα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξουν μόνιμα μέτρα αναχώματος της αυθαιρεσίας και εκρίζωσης των αιτίων που την αναπαράγουν. Δεν αρκούν οι πυροσβεστικές συσκέψεις στου Μαξίμου, ούτε η εσπευσμένη κάθοδος μικτών κλιμακίων για να διαπιστώσουν τα αυτονόητα.

Απαιτούνται ριζικά μέτρα, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και διοικητικό – οργανωτικό, έτσι ώστε να αποκατασταθούν κανόνες ευνομούμενης πολιτείας, να σταλεί το σήμα προς όλους τους επίδοξους καταπατητές και αυθαιρετούχους, αλλά ταυτόχρονα να κατανοήσει και η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων και των έντιμων βιοπαλαιστών που ζουν στο νησί, ότι θα αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται πριν απ’ όλα πολιτική βουλή. Και σε αυτό όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε. Η εμπειρία μας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 περιελάμβανε θετικές και αρνητικές στιγμές ως προς αυτό το θέμα, φυσικά και ας μην το ξεχνάμε αυτό, υπό την άγρυπνη σκέπη των δανειστών. Θετικές στιγμές ήταν η «μυστική» κάθοδος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που διαπίστωσαν μέσα σε λίγες μέρες εκατοντάδες παραβάσεις, θετική η δρομολόγηση διαδικασιών για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, που όμως δεν προχώρησαν λόγω καθυστέρησης από τη γραφειοκρατία και τον σεβασμό της απόλυτης νομιμότητας στις διαδικασίες και φυσικά μετά λόγω εκλογών. Αρνητικές, η έγκριση στρατηγικής επένδυσης, για να μην κατηγορηθούμε περαιτέρω ως αντιεπενδυτικοί και η ατολμία μας να προχωρήσουμε ταχύτατα σε αποφάσεις.

Τι πρέπει όμως να γίνει τώρα; Ωριμότεροι και εμπειρότεροι πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα σε:

1) Σύσταση διυπουργικής επιτροπής των συναρμόδιων υπουργείων, που εποπτεύουν όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της διοίκησης, της ασφάλειας. Η επιτροπή αυτή θα έχει την ευθύνη για όλες τις υπεραναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.

2) Ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας περί στρατηγικών επενδύσεων, που τις εξαιρούν από κάθε υφιστάμενο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

3) Θεσμοθέτηση της «φέρουσας ικανότητας» και την ένταξή της ως οργανικό στοιχείο στον χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά και στη διαδικασία έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων.

4) Ουσιαστική στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης, σύσταση ανάλογων υπηρεσιών σε όλους τους δήμους αυτών των περιοχών και ουσιαστική στελέχωση όλων των υπηρεσιών ασφάλειας και προστασίας του πολίτη (Αστυνομία, Λιμεναρχείο).

5) Επανασύσταση και γενναία ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, Επιθεώρηση Εργασίας κ.λπ.).

6) Αμεση κατεδάφιση όλων των παράνομων και αυθαίρετων κατασκευών με σύσταση κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων.

*Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Θέματα επικαιρότητας: Μύκονος

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×