Στον ορίζοντα του 2027

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2023-06-12

Με το κεντρικό σύνθημα «ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΑ ΟΛΟΥΣ», με τη συλλογική απόφαση για αλλαγές εν κινήσει και την απόλυτη εμμονή στην ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που δεν κατάφερε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου να αναδείξει και να θέσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, ξεκίνησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από κεντρικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, την «πολιτική αντεπίθεση» του κόμματος. Για την ανατροπή του δυσμενούς συσχετισμού. Για ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές αυτές δεν είναι μόνο ή κυρίως η «επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», αλλά η «επόμενη μέρα» της κοινωνίας και της χώρας.

Γι΄ αυτό και το ερώτημα αγωνίας που έθεσε ο Πρόεδρος απ΄ την αρχή της ομιλίας του ήταν: «Πώς θέλουμε άραγε να είναι η χώρα και η κοινωνία μας στο τέλος της επόμενης τετραετίας, το 2027, για να αξίζει να ζούμε σε αυτή;» Για να απαντήσει οραματικά και επιγραμματικά: «…Η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας… Μια χώρα και μια κοινωνία με δυναμική και με προοπτική… Με λιγότερες ανισότητες. Όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Δεν θα συσσωρεύεται σε λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους.Μια χώρα και μια κοινωνία που θα αναπτύσσει διαρκώς τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και με ασφάλεια.»

Γι΄ αυτήν ακριβώς την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί, ως εκ των ων ουκ άνευ, να δεσμευτεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες στο στρατηγικό του σχέδιο, που το προσδιορίζει επιγραμματικά ως: τα 7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2027.

-Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη-Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη- Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία-Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ- Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία- Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία- Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία.

Το Πρόγραμμα αυτό είναι κοστολογημένο. Το Δημοσιονομικό του αποτέλεσμα(δαπάνες- έσοδα) στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό, έχουμε ήδη δηλώσει ότι ανέρχεται στα 5,5 δις ευρώ. Και διεκδικούμε τον δημόσιο διάλογο γι΄αυτό.

Η πρόκλησή μας είναι ανοικτή προς τη ΝΔ για την από κοινού κοστολόγηση, από οποιονδήποτε έγκυρο φορέα! Έτσι θα μπορέσουν να γίνουν αντιληπτές οι ακραίες υπερβολές και τα fake news της προηγούμενης εκλογικής περιόδου. Γιατί ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ξαναθυμηθεί πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη μόνη συγκεκριμένη κοστολογική αναφορά του στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο DEBATE των αρχηγών υποστήριξε: «Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κοστίζουν 4 δισ. Ετησίως». Απλώς στα 3δις (μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα 1,5 δις, μηδενισμός του ΕΦΚ των αγροτών, κτηνοτρόφων 160εκατ. Και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα 1,3δις) πρόσθεσε…άλλο 1 δις. Δεν το λες και λίγο!

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×