Κορυδαλλός: Αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας

Μαρία Μάνου, τ. αντιδήμαρχος, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΝ Κορυδαλλού, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-09-12

Ανέκαθεν πίστευα ότι η ένταξη και η δράση σε αυτό το κομμάτι της αριστεράς που αντιπροσωπεύει ο Συνασπισμός συνδέεται αναπόσπαστα με κάποιες πολιτικές αξίες που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα κόμματα, διαμορφώνουν τη στάση του στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, εκφράζουν αλλά και δεσμεύουν τα μέλη του στα κομματικά όργανα ή στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Πολιτικές αξίες όπως αυτές της εσωκομματικής δημοκρατίας, του σεβασμού των αποφάσεων της πλειοψηφίας και της ελεύθερης έκφρασης των μελών σε κάθε επίπεδο του κόμματος πίστευα πως αποτελούσαν αδιαπραγμάτευτες και εγγυημένες πλέον "κατακτήσεις" μας.

Δυστυχώς, στον Κορυδαλλό, τόσο εγώ όσο και η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης διαψευστήκαμε οικτρά... Όλα αυτά που νομίζαμε ότι αποτελούσαν κέντρο και πυρήνα του πολιτικού πολιτισμού του ΣΥΝ "τσαλακώθηκαν" από την αλαζονεία μιας καθοδηγητικής μειοψηφίας που θέλησε να ελέγξει, να κατευθύνει και να ποδηγετήσει τις εσωτερικές διαδικασίες πριν από τις εκλογές! Αγνοώντας την εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της οργάνωσης του Κορυδαλλού, ο ΣΥΝ σύρεται στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές μέσα από εκβιαστικές διαδικασίες που τραυματίζουν τη φυσιογνωμία του, διασπούν την ενότητά του και μοιραία μειώνουν την απήχησή του.

Αν και το 63,83% των μελών της οργάνωσης στον Κορυδαλλό ψήφισε υπέρ των συνεργασιών του κόμματος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, η καθοδηγητική μειοψηφία... επέβαλε την αυτόνομη κάθοδο! Αν και στο δημοψήφισμα που έγινε για να καθοριστεί η στάση της οργάνωσης η αυτόνομη κάθοδος έλαβε μόνο το 36,17% των ψήφων, ο ΣΥΝ... "εκβιάζεται" σήμερα να υπερασπιστεί μια επιλογή κόντρα στη θέληση και στο πολιτικό αισθητήριο των μελών του στον Κορυδαλλό.

Η αμείλικτη και καταγεγραμμένη αλήθεια των αριθμών λέει ότι στη μοναδική έγκυρη διαδικασία που διεξήχθη στην οργάνωση του Κορυδαλλού το 46,80% των μελών ψήφισε υπέρ της συνεργασίας με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Πολίτες για τον Κορυδαλλό, με επικεφαλής τον Σ. Κασιμάτη, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί την πιο αξιόπιστη πρόταση για την επερχόμενη πολιτική αναμέτρηση στον δήμο μας.

Στον Κορυδαλλό μόνον οι προγραμματικές συμφωνίες και η εκλογική συνεργασία με άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ουσιαστικές "ρωγμές" στην παράταξη που για τρεις τετραετίες ελέγχει ασφυκτικά και σχεδόν μονοπωλιακά το πολιτικό σκηνικό στον δήμο μας. Για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους, η επιλογή της συνεργασίας με τον Σ. Κασιμάτη είναι η μόνη που δημιουργεί τις συνθήκες για ανατροπή του σημερινού παθογενούς σκηνικού, αλλά και βάσιμες πιθανότητες για την εκλογική ήττα του σημερινού δημάρχου Σ. Χρήστου, ύστερα από 12 συνεχή χρόνια "μονοκρατορίας" του στον δήμο.

Χρέος της αριστεράς φυσικά είναι να ανησυχεί για τα παθογενή χαρακτηριστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι να τα ενισχύει ηθελημένα ή αθέλητα... Οι μεθοδεύσεις που εφαρμόστηκαν στον Κορυδαλλό για να διαστρεβλωθεί και εντέλει να αγνοηθεί η πλειοψηφική βούληση των μελών της οργάνωσης είναι προσβλητική για τον καθένα μας, αλλά και για τη φυσιογνωμία του κόμματος συνολικά.

Η προσπάθεια δημιουργίας δημοτικής κίνησης παραμονές των κρίσιμων εκλογών δεν εξέφραζε τίποτε περισσότερο από την "εκβιαστική" παράκαμψη της θέλησης μιας ολόκληρης οργάνωσης. Άλλωστε δημοτικές κινήσεις που δημιουργούνται εν μια νυκτί πριν από τις εκλογές ούτε πείθουν κανέναν ούτε μπορούν να έχουν εκλογική τύχη... Τα όποια αυτοδιοικητικά σχήματα πρέπει να προϋπάρχουν, να έχουν οικοδομηθεί μέσα από τα προβλήματα και τις ανάγκες, να έχουν συνδεθεί με δράσεις και φυσικά με τους ανθρώπους που θα τα εκφράσουν στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις δημοτικές κινήσεις δεν τις... διορίζουν τα κόμματα, δεν είναι "θυγατρικές επιχειρήσεις" κομματικών οργανισμών για να τις ανοίγουν ή να τις καταργούν όποτε θέλουν...

Γι αυτό και ο ΣΥΝ του Κορυδαλλού είναι ήδη βαθιά τραυματισμένος από τις εσωτερικές διαδικασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που βεβαιώνεται και από τις αποχωρήσεις ιστορικών στελεχών της οργάνωσης, που λάμπρυναν με τη δράση τους τα μετερίζια της αριστεράς στην πόλη μας. Γιατί άραγε αγνοήθηκε τόσο προκλητικά η επιστολή των 28 μελών της τοπικής οργάνωσης, που ζητούσε από τα όργανα του κόμματος να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, στην οποία είχε επικρατήσει η επιλογή της συνεργασίας με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Πολίτες για τον Κορυδαλλό;

Όσοι γνωρίζουμε καλά την πόλη και έχουμε δράσει για δεκαετίες σε αυτήν είμαστε αναγκασμένοι να προειδοποιήσουμε για τα σήματα κινδύνου που έρχονται από κάθε κατεύθυνση, κυρίως επειδή οι υπεύθυνοι της καθοδήγησης δείχνουν να μην μπορούν να εκτιμήσουν τον χαρακτήρα των εξελίξεων και των επερχόμενων εκλογών στον Κορυδαλλό.

Όμως, πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποια απήχηση θα μπορούσε να έχει η "εκβιασμένη" παντοιοτρόπως... "αυτόνομη κάθοδος" (απορίες επί αυτού μπορεί να έχουν μόνον όσοι δεν ξέρουν την πόλη). Το κυρίως πρόβλημα είναι πώς θα αποκατασταθούν οι βασικές αρχές της εσωκομματικής δημοκρατίας και οι σχέσεις εμπιστοσύνης των μελών του ΣΥΝ προς την ίδια την οργάνωσή τους...

Γιατί γρήγορα οι εκλογές θα τελειώσουν και θα ξημερώσει η επόμενη μέρα. Και τότε δεν θα κληθούμε μόνο να αποτιμήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τα ανοιχτά "τραύματα" που προκάλεσαν στον κορμό μιας οργάνωσης εκείνοι που αγνόησαν την πολιτική αξιοπρέπεια των μελών της.

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×