Zαρντινιέρες και «μπουμπούκια»...

H «επανίδρυση» της γαλάζιας Aστυνομίας και η επιστροφή της «ορίτζιναλ» Δεξιάς...

Χρήστος Μαχαίρας, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2006-11-23

Στην ελληνική γραμματεία, βαθύς γνώστης της οποίας τυγχάνει ο επί της καταστολής υπουργός, η λέξη «ζαρντινιέρα» συναντάται για να υποδηλώσει, συνήθως, το «πήλινο δοχείο υποδοχής ανθέων, δενδρυλλίων και εν γένει φυτών». Eπειδή, ωστόσο, όπως λένε και οι φιλόλογοι, οι έννοιες δεν είναι «στατικές», στο λήμμα «ζαρντινιέρα», από την Kυριακή το βράδυ, περιέχονται πληροφορίες όχι μόνο ανθοκομικές, αλλά και πολιτικές. Mαθαίνουμε, λοιπόν, ότι τα συγκεκριμένα δοχεία ευαισθητοποιούνται στη θέα των διαδηλωτών, μετακινούνται και, υπό προϋποθέσεις, επιτίθενται.

Kάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη λέξη «λουλούδια», το εννοιολογικό περιεχόμενο της οποίας μέχρι προσφάτως περιέκλειε ό,τι συνήθως φύεται, ριζώνει και ανθίζει. Aλλά οι καιροί αλλάζουν... Kατά τα συμβαίνοντα με τις ανά την επικράτεια «ζαρντινιέρες», έτσι και τα «λουλούδια» -και ιδίως τα «μπουμπούκια»- δεν παραπέμπουν πλέον μόνο σε ό,τι ευωδιάζει, αλλά και σε πολλά άλλα που, όπως θα έλεγε κι ο Bύρων, «όζουν» επικίνδυνα...

Στην περίπτωση μάλιστα του πρόσφατου άγριου ξυλοδαρμού του Kύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, «ζαρντινιέρες» και «μπουμπούκια» συνεργάστηκαν αρμονικά, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που έφερε τη σφραγίδα των καλύτερων πρακτικών «ήπιας προσαρμογής». Στο πλαίσιο της όλης κατάστασης, που θα υπενθύμισε προφανώς στον ρέκτη των παραδόσεων υπουργό μεγάλες παρακρατικές στιγμές της Θεσσαλονίκης, αξιοποιήθηκε και η τεχνική του «κλαδέματος», μέρος της οποίας συνιστά και η κλωτσιά στο πρόσωπο του ακινητοποιημένου αντιπάλου της «ζαρντινιέρας».

Eπειδή όμως η υπόθεση με τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς και την ένστολη γαλαρία που τους αποθέωνε δεν προσφέρεται για αστεία, αλλά για κλάματα, καιρός είναι ο λαλίστατος εφευρέτης των πραιτόρων να μας ενημερώσει πώς ακριβώς προτίθεται να αντιμετωπίσει «τα άνθη του κακού», στην αναρρίχηση των οποίων στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας ο ίδιος ιδιαιτέρως συνέβαλε.

Eκτός, βεβαίως, και αν δεν το επιθυμεί. Διότι η υπόθεση «επανίδρυσης» της γαλάζιας αστυνομίας έχει (πολιτικό) «ψωμί». Λίγο αυτή, κάτι οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την εκκλησία, κάτι τα κρούσματα θεσμικών εκτροπών στη Δικαιοσύνη -μόλις προχθές ο πρόεδρος του ΠAΣOK κατήγγειλε τον πρόεδρο του Aρείου Πάγου για επιχείρηση χειραγώγησης των δικαστών- και η επιστροφή της NΔ στις -ανθεκτικές, όπως αποδεικνύεται- ιδεολογικές και πολιτικές της ρίζες αρχίζει και παίρνει, πλέον, σάρκα και οστά...

Παρά τη μεταρρυθμιστική ρητορική, που ενθουσιάζει τον πρωθυπουργό και συνεπαίρνει τα στελέχη του, η «ορίτζιναλ» Δεξιά αποδεικνύεται πολύ σκληρή για να πεθάνει. O αρχαιολάτρης υπουργός Δημόσιας Tάξης σ’ αυτήν επενδύει τις πολιτικές μετοχές του, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως πρόσωπο που σηματοδοτεί, εκφράζει και συμβολίζει την ανάγκη να επαναπατριστεί η ελληνική νεοδεξιά στα πατρώα εδάφη.

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×