Εκτροπή υπουργού

Συνυπογράφουμε το κείμενο (ΑΠΟΨΕΙΣ) της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Δημοσιευμένο: 2006-12-19

ΣΕ ΠΛΗΡΗ αταξία, με προκλητική, αναίτια και απαράδεκτη επίθεση κατά του Συνασπισμού, βρέθηκε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασαν με οργισμένες δηλώσεις ο Συνασπισμός και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον υπουργό για πρωτοφανή εκτροπή από τη δημοκρατική αντίληψη και νομιμότητα, για την οποία, όπως υπογραμμίζουν, έχει βαρύτατη ευθύνη προσωπικά ο πρωθυπουργός.

ΖΗΤΗΣΕ ο κ. Πολύδωρας, θυμίζοντας τις μαύρες εποχές του αστυνομικού κράτους, δήλωση νομιμοφροσύνης από τον Συνασπισμό. Είπε με ύφος και τόνο διαταγής: «Ζητώ να πάρει θέση. Ευθέως. Εάν "ευλογεί" το πάρτι των αναρχικών με το "Δίκτυο" ή αν ευλογεί τον λιθοβολισμό του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου ή αν ευλογεί την επίθεση στου Παπάγου».

ΕΙΠΕ και πολλά άλλα προς εξαγνισμόν των κραυγαλέων αλλεπάλληλων παρεκτροπών της Αστυνομίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Χαρακτήρισε και πάλι «επεισόδιο της ζαρντινιέρας» τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη από κουκουλοφόρους αστυνομικούς και προσπάθησε επίσης να υποτιμήσει την υπόθεση της χρήσης σιδηρογροθιάς από αστυνομικό.

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ και απειλητικός ο υπουργός της πολιτικής αταξίας. Είπε απευθυνόμενος «προς πάντα ενδιαφερόμενο: να μην παίζουν με τη φωτιά. Οταν επιτίθεσαι με μολότοφ σε έναν ένοπλο φρουρό, αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά και όσες οδηγίες να δώσω εγώ για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία δεν έχουν ισχύ, διότι και οι φρουροί είναι άνθρωποι. Υπάρχει νευρικό σύστημα στον δέκτη της επίθεσης. Διότι είναι άνθρωποι ένοπλοι αυτοί που φυλάνε το τμήμα».

ΜΕ ΑΥΤΗΝ τη δήλωσή του ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης όχι μόνο παίζει με τη φωτιά, αλλά βάζει φωτιά, διότι έμμεσα καλύπτει τις επιθετικές αντιδράσεις των αστυνομικών και τις αυθαιρεσίες τους. Ουσιαστικά συντάσσεται με την αντίληψη ότι οι αστυνομικοί είναι το κράτος, είναι η φωτιά και θα έχει συνέπειες όποιος παίζει μαζί τους. Αναφερόμενος, μάλιστα, στη νεανική βία ή τη βία των αντιεξουσιαστών, υπογράμμισε ότι η Αστυνομία «χρειάζεται και την αποδοκιμασία από όλα τα πολιτικά κόμματα ή να λάβουν θέση».

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να κάνει συστάσεις στα κόμματα ή και να ζητεί δηλώσεις νομιμοφροσύνης από κόμματα που αγωνίζονται «για την προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του και ο Συνασπισμός.

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ σε καμιά περίπτωση ο κ. Πολύδωρας να μεταθέτει τις δικές του ευθύνες για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες και παρεκτροπές όπως και για τις παραλείψεις σε άλλους και μάλιστα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΡΕΠΕΙ ο πρωθυπουργός να ανακαλέσει στην τάξη τον εν αταξία υπουργό Δημόσιας Τάξης πριν σημειωθούν με τις ευλογίες του τα χειρότερα. Η εκτροπή του κ. Πολύδωρα είναι καταφανής, ασυγχώρητη και καταδικαστέα. Ο τόπος δεν θα επιστρέψει στο αλήστου μνήμης αστυνομικό κράτος της Δεξιάς.

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×