Μια σκοτεινή υπόθεση

Δημήτρης Χασάπης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-12-22

Τα ξημερώματα του προπερασμένου Σαββάτου, στις 9 Δεκεμβρίου, συνέβη στη Θεσσαλονίκη το ακόλουθο γεγονός, όπως περιγράφτηκε από τα πρακτορεία ειδήσεων. "Άγνωστοι νεαροί, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, βγήκαν λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου, μπροστά από την αίθουσα τελετών του ιδρύματος, και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν ακριβώς απέναντί τους, επί της οδού Εγνατίας, μπροστά στην εμπορική πύλη της Διεθνούς Εκθέσεως. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, απωθώντας τους νεαρούς. Ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ των νεαρών και των αστυνομικών δυνάμεων συνεχίστηκε μέχρι τις 5 το πρωί. Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα, καθώς και σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, που βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ούτε έγιναν συλλήψεις".

Το περιστατικό αυτό δημοσιοποιήθηκε από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς με δραματικούς τίτλους, όπως "Νύχτα βίας στη Θεσσαλονίκη με συγκρούσεις ΜΑΤ και κουκουλοφόρων", καταχωρίστηκε χωρίς σχόλια και με ουδέτερους τίτλους σε ορισμένες εφημερίδες, αλλά συζητήθηκε εκτενώς από πανεπιστημιακούς και φοιτητές ως ένα φαινομενικά ανεξήγητο και ιδιαίτερα περίεργο συμβάν, προϊόν πολλών συμπτώσεων!

Εντελώς τυχαία, στις τρεις τα ξημερώματα μία διμοιρία των ΜΑΤ βρισκόταν ακριβώς απέναντι από μια από τις πολλές εισόδους του πανεπιστημίου. Εντελώς τυχαία, στις τρεις τα ξημερώματα, βρίσκονταν σ αυτό ακριβώς το σημείο τηλεοπτικές κάμερες και εντελώς τυχαία, την ίδια ώρα, μια ομάδα κουκουλοφόρων συγκεντρώνεται στο ίδιο μέρος και χωρίς αιτία πετάει μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Εντελώς τυχαία, επίσης, δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε έγιναν συλλήψεις, παρόλο που πυρπολήθηκε ένα ταχυδρομικό γραφείο και μερικά αυτοκίνητα, πράξεις αυτόφωρα εγκληματικές, που ως γνωστόν δεν προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ δεν έκανε τη δουλειά του, αγνοώντας μάλιστα τις πρόσφατες συστάσεις του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης περί ασύλου, και φαντάζομαι θα υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η παράσταση επαναλήφθηκε το περασμένο Σάββατο, στις 17 Δεκεμβρίου, στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, των οποίων τα ονόματα παραμένουν επί του παρόντος άγνωστα.. Ομάδα περίπου τριάντα ατόμων με -και χωρίς- κουκούλες εξήλθε από το ίδιο σημείο της πανεπιστημιούπολης, εκτόξευσε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και τα λοιπά επακόλουθα. Πυρπολήθηκε διερχόμενο αστικό λεωφορείο και κατά τα ειωθότα, πλέον, δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε έγιναν συλλήψεις, παρόλο που πάλι διαπράχθηκε μια αυτόφωρα εγκληματική πράξη και μάλιστα εκτός πανεπιστημίου, επί της οδού Εγνατίας, η οποία βέβαια δεν προστατεύεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά από την αστυνομία.

Ο (ίδιος;) επικεφαλής της (ίδιας;) διμοιρίας των ΜΑΤ δεν έκανε πάλι τη δουλειά του και φαντάζομαι θα υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις για τη μη εκτέλεση των καθηκόντων του. Εκτός και αν πρυτανεύει ένα είδος ιδιότυπης αλληλεγγύης ή αμοιβαίου συντονισμού μεταξύ κρανοφόρων αστυνομικών και κουκουλοφόρων ταραχοποιών, η οποία αποτρέπει επιλεκτικά τραυματισμούς και συλλήψεις. Το προσεχές Σάββατο είναι πιθανόν να επαναληφθεί το συμβάν πανομοιότυπο ή σε παραλλαγή, αλλά πάντοτε υπό τηλεοπτική κάλυψη και προφανώς για πολιτική χρήση.

Εκτός του πανεπιστημίου, αλλά γύρω του, δηλωτικό μιας κατάστασης που καλλιεργείται συστηματικά από πραίτορες ποικίλων ταυτοτήτων και αμφιέσεων με στόχο την υπονόμευση των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων που οργανώνονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον στιγματισμό της πανεπιστημιούπολης ως χώρου υπόθαλψης της ανομίας και ασύλου της εγκληματικότητας, την καλλιέργεια φοβικών στάσεων απέναντι σε ό,τι γίνεται στο πανεπιστήμιο με πρωτοβουλία των φοιτητών του, ψυχαγωγικό, πολιτιστικό ή πολιτικό.

Όλα αυτά αναπτύσσονται με ιδιαίτερη έμφαση μετά τις πρόσφατες εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη και τα γεγονότα που τις συνόδευσαν, οπότε ο κόσμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όχι μόνο προάσπισε το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά κατέδειξε και τους πρωταγωνιστές και τις πρακτικές καταπάτησής του. Και όλα αυτά ενόψει των επικείμενων κινητοποιήσεων φοιτητών και πανεπιστημιακών για το άρθρο 16 και τον νόμο - πλαίσιο. Στο παρακείμενο, άλλωστε, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου επικρατεί άλλο πολιτικό κλίμα, δεν βρίσκονται ποτέ διμοιρίες των ΜΑΤ, κουκουλοφόροι και τηλεοπτικές κάμερες και δεν συμβαίνουν ποτέ παρόμοια γεγονότα.

Έτσι ή αλλιώς, αυτά που συμβαίνουν εντός, εκτός και επί του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνιστούν μια σκοτεινή υπόθεση. Μόνο που αυτή η υπόθεση δεν αναφέρεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μπαλζάκ, αλλά σε έργο του κυρίου Πολυδωρα, ήδη διάσημου περί τα αστυνομικά, αλλά όχι μυθιστορήματα, διανθισμένα με τις εμφυλιοπολεμικές εμμονές του εναντίον της αριστεράς και του Συνασπισμού της.

Άρθρα/ Πολιτική

Αντώνης Λιάκος

Ποια ιστορία θα μας πει;

Αντώνης Λιάκος, 2023-10-01

Πολιτικός ρεαλισμός με ακροδεξιά ρητορική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-09-30

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

«Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στα άκρα»

Μαρία Βασιλείου, 2023-10-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

×