Αερόσακος

Δημήτρης Μητρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-05-21

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ είναι ο αερόσακος του υποψηφίου. Το είπε κάποιος στις γαλλικές εκλογές. Και αποδείχθηκε σωστός. Η Σεγκολέν συναγωνίστηκε σε συντηρητισμό τον Σαρκοζί, υπολογίζοντας να τον κερδίσει σε προσωπικό επίπεδο. Έτσι νομιμοποίησε έμμεσα τη δεξιά στροφή της γαλλικής κοινωνίας. Μόνο που δεξιόστροφοι ψηφοφόροι προτιμούν δεξιούς υποψηφίους κι όχι τα γαλανά μάτια της κυρίας, που τράκαρε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ έχουν κάποια σημασία, δεν είναι γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε μήνυμα υποστήριξης στη Σεγκό την επομένη του δυστυχήματος. Αλλά γιατί δείχνει κι αυτός να δίνει μεγάλη έμφαση στα πρόσωπα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη σκηνοθεσία κατά την οποία οι εκλογές θα είναι μονομαχία μεταξύ του ιδίου και του Κώστα Καραμανλή. Ίδια η λογική του και στα εσωκομματικά. Η κατάληξη της ομιλίας του την Παρασκευή αφιερώθηκε στο είδος των ανθρώπων με τους οποίους θα κυβερνήσει.

ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο αφορούσε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και όχι θέματα κάστινγκ της πρώτης κυβέρνησης Γιώργου. Η δε πολιτική- όπως αποδείχθηκε στη Γαλλία- παραμένει υπόθεση ιδεών. Είσαι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Είσαι υπέρ ή κατά της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού; Θέλεις περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικό κράτος; Προτιμάς ιδιωτική ή δημόσια υγεία; Η Ν.Δ. είναι σαφώς τοποθετημένη σε όλα αυτά. Και γνωρίζει πως αντί να διαφημίζει τις αντιλαϊκές τοποθετήσεις της είναι προτιμότερο να μετατρέψει τις εκλογές σε μια αρχηγική κοκορομαχία.

ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι περίπου ταυτόσημη, τι σημασία έχει ποιος- ή έστω ποιοι- είναι στην κυβέρνηση; Αν ο Παπανδρέου κάτι πρέπει να ανατρέψει, είναι η λογική «τι ΠΑΣΟΚ, τι Δεξιά». Κι αυτήν θα την πολεμήσει με όπλο τις ιδέες.

Άρθρα/ Πολιτική

Το νέο δόγμα

Παύλος Τσίμας, 2025-12-08

Ξημερώματα Παρασκευής, αγουροξυπνημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί...

Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Κώστας Καλλίτσης

Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν...

Ο ακροδεξιός λαϊκισμός επιτίθεται

Τάσος Παππάς, 2025-12-01

Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ότι δεν έχουν...

Από την Εξεταστική στο Υπουργικό;

Νίκη Λυμπεράκη, 2025-11-30

Φαίνεται πως δεν ήταν μόνο η Εξεταστική για τα Τέμπη «γουρλίδικη»,...

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από σχηματοποιήσεις και μυθολογίες

Παναγιώτης Σωτήρης, 2025-11-24

Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση...

Ο πρωθυπουργός σταθμάρχης;

Παύλος Τσίμας, 2025-11-22

Σας συμβαίνει να φτάνετε στην δουλειά και να νιώθετε σαν...

Σωτήρης Βαλντέν

Περί δύο μέτρων και δύο σταθμών

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-11-09

Ο καθηγητής και πάλαι ποτέ σύντροφός μου στην Αριστερά...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ ΒΡΟΝΤΩΔΗΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-10-25

Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στην πράξη! Δεν θα είναι άλλωστε...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πυρήνας της αστάθειας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-12

Πολλοί εκτός των συνόρων παράγοντες των αγορών βλέπουν...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Κερδισμένοι και χαμένοι

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2025-10-10

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα μετά τη συμφωνία πάνω...

×
×