Ένα αμερικανικό θέατρο σκιών...

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΜΔ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-03-16

Μερικά πράγματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται όπως γίνονται. Δεν είναι λογικό και τελικά δεν είναι σωστό μια πρέσβης να καλεί σε συνάντηση έναν πρωθυπουργό και μια υπουργό Εξωτερικών και αυτοί να πηγαίνουν. Όσο και αν η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί της ουσίας είναι ένα σοβαρό πολιτικό πόστο, το πρωτόκολλο εμπεριέχει ουσία. Το παιχνίδι λοιπόν δεν μπορεί να παίζεται με αυτούς τους όρους - οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο, συστηματικά επιδεικνύουν μιαν απαξιωτική, σχεδόν \ταπεινωτική προς τρίτους, συμπεριφορά\. Όπως ακριβώς, ο Αμερικανός υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών Ντ. Φριντ επισκέφθηκε τα Σκόπια και συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο ... στις 12 τα μεσάνυχτα επειδή έτσι τον έβγαζε το δρομολόγιο, έτσι και η κ. \Βικτόρια Νούλαντ\ πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στο περιθώριο μιας συνόδου όπου δεν συμμετέχει η χώρα της, κάλεσε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ \Ν. Γκρουέφσκι\ και την υπουργό Εξωτερικών κ. \Ντ. Μπακογιάννη\ σε συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και αμφότεροι πήγαν.

Η κ. Ντ. Μπακογιάννη προφανώς επενδύει στο μέλλον της και ως εκ τούτου θέλει να κλείσει την εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ με τόση ζέση, όση έχουν και οι Αμερικανοί που θέλουν να εντάξουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται όμως για συγκρουόμενες τάσεις και η σύγκλιση των δύο βρέθηκε στο πεδίο της άσκησης πίεσης στην ΠΓΔΜ! Η ηγεσία της ΠΓΔΜ καταρχάς είναι πολιτικά αδύναμη και επίσης φημολογείται πως είναι αργυρώνητη σε μέγα μέρος της - ως εκ τούτου παρουσιάζεται ευάλωτη στην αμερικανική φραστική τρομοκρατία. Με άλλα λόγια, η εντύπωση που υπάρχει είναι πως η πλευρά της ΠΓΔΜ είναι δεκτική περαιτέρω πίεσης, ενώ οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν σχεδιάσει ένα ευρύτερο σχέδιο. Επειδή ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι αντιδρούσε στις πιέσεις υποστηρίζοντας ότι πολιτικά δεν θα μπορεί να σταθεί αν συμβιβαστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά ορισμένες πληροφορίες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Και οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ στο κόλπο;

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η πρωτοβουλία του \Μ. Θάτσι\ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκαλώντας κυβερνητική κρίση, υποκινήθηκε από τους Αμερικανούς και ήταν χαρακτηριστική η εικόνα του Αλβανού ηγέτη να κάνει δηλώσεις έξω από την αμερικανική πρεσβεία όπου είχε μόλις μεταβεί...

Η κίνηση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους - είτε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με πολιτικό κόστος σε όποιον τις προκηρύξει εξαιτίας της συγκυρίας που σφραγίζει την ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας, είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι εν προκειμένω θα εφαρμοστούν και οι δύο λύσεις κλιμακωτά - πρώτα θα γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μετά από τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Και στην κατεύθυνση αυτή κινείται εκών-άκων ο κ. Ν. Γκρουέφσκι, καθώς με τη μεθόδευση αυτή εκλείπει το επιχείρημα που πρόβαλε, αφού μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να παράσχει διακομματική στήριξη στη συμφωνία για το όνομα...

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ επομένως το αμερικανικό παιχνίδι εξελίσσεται κατ’ αυτό τον τρόπο, η ελληνική πλευρά θα μπορεί όμως να σηκώσει ένα συμβιβασμό του τύπου "Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" ή ακόμη και "Νέα Μακεδονία"; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. \Γ. Παπανδρέου\ έχει διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως δεν θα εναντιωθεί σε μια συμβιβαστική συμφωνία, ενώ από λόγους αρχής και η αριστερά θα σταθεί θετικά και πάντως δεν θα συμπαραταχθεί με το ΛΑΟΣ.

Ο Καραμανλής στηρίζει πλαγίως

Η αμερικανική μεθόδευση εξάλλου φαίνεται πως προχωρά συνυπολογίζοντας και μιαν άλλη ένδειξη - ο πρωθυπουργός \Κ. Καραμανλής\, ενώ φυλάχθηκε και δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση με τον Ν. Γκρουέφσκι υπό την προεδρία της κ. Νούλαντ, είχε αποκλειστικά δύο διμερείς συναντήσεις: με τον \Ν. Σαρκοζί\ και την \Άγκελα Μέρκελ\, τους ηγέτες δηλαδή δύο χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κίνηση αυτή φαίνεται πως ήταν απαραίτητη, καθώς στην περίπτωση μιας συμφωνίας για το όνομα, αυτή εκτιμάται πως θα εκμαιευθεί την εσχάτη ώρα (πριν από την έναρξη της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) και αμέσως μετά, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε η πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ να απευθύνεται στη χώρα με το νέο όνομα. Οι εξελίξεις θα πρέπει τότε να τρέξουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και άρα, το σκηνικό πρέπει να είναι στημένο ώστε να μην υπάρξουν περιττές καθυστερήσεις, που μπορεί να εξυπηρετήσουν πολιτικές ανατροπές.

Το συμπέρασμα είναι, πως όταν οι Αμερικανοί κατανόησαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η διαδικασία υπό τον \Μ. Νίμιτς\ έχει παρουσιάσει εμπλοκή και ότι οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, ενώπιον του κινδύνου να εκτραπεί ο βασικός τους σχεδιασμός ενεργοποιήθηκαν. Ειδικότερα, το σχέδιο προέβλεπε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αναγνωριζόταν ως ανεξάρτητο κράτος και για να μην υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές, η περιοχή συνολικά θα δεχόταν μία αναβάθμιση της ευρωπαϊκής της προσέγγισης, ενώ ο πιο ευάλωτος κρίκος - που είναι η ΠΓΔΜ - θα εντασσόταν επιπρόσθετα στο ΝΑΤΟ. Αυτό το σχέδιο έπρεπε να ολοκληρωθεί καθώς μία ρωγμή μπορούσε να οδηγήσει στην παταγώδη ανατροπή του.

Οι στόχοι επομένως της αμερικανικής πλευράς αλλά και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη συμπίπτουν. Η κινητοποίηση των Αμερικανών στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα ήταν όρος επιτυχίας του εγχειρήματος και επειδή στη διπλωματία (όπως και στη ζωή) κάτι κερδίζουμε κάτι χάνουμε, η κ. Μπακογιάννη φαίνεται πως υπολογίζει ότι η τελική επιτυχία θα σβήσει τις σημερινές εντυπώσεις. Και αυτό είναι το προσωπικό της πολιτικό στοίχημα.

Θέματα επικαιρότητας: FYROM

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Κομματικές αναγνώσεις του Μακεδονικού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-01-26

Το ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η ψήφος για...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή...

Περισσότερα
Κώστας Καρακώτιας

Βότσαλα στη λίμνη

Κώστας Καρακώτιας, 2019-01-11

... Η συμφωνία των Πρεσπών δεν καθαγιάζει βέβαια και δεν...

Περισσότερα

Παιχνίδια

Μιχάλης Μητσός, 2019-01-08

....Είναι τεχνητός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα συριζανελίτικα...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Μακεδονικό: επισπεύδοντες, όχι καθυστέρηση

Θόδωρος Τσίκας, 2018-10-01

Όταν τα πολιτικά ζητήματα, ειδικά αυτά της εξωτερικής πολιτικής,...

Περισσότερα

Οι Πρέσπες στην Βόρεια κάλπη!

Λάρκος Λάρκου, 2018-09-23

Ο Ζόραν Ζάεφ μπροστά στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των...

Περισσότερα
Θανάσης Γεωργακόπουλος

Σκέψεις για την ΣΥΜΦΩΝΙΑ & την αποτροπή μιας… αυτοκτονίας

Θανάσης Γεωργακόπουλος, 2018-06-16

Η έκρηξη του… ηφαιστείου του μακεδονικού στις αρχές της...

Περισσότερα
Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

2018-06-14

Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-06

Α. Από την αρχή της συζήτησης για την νομοθετική αναγνώριση...

Ελληνικό παράδοξο

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-03-03

Από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία...

×
×