Παλέψαμε με θεούς και δαίμονες για να αισθανόμαστε άνετα στο σπίτι μας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 20 ερωτήσεις. Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-04-08

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
. ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ;

-Και ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΝ το κόμμα μας, ΣΥΡΙΖΑ η συμμαχία αυτόνομων κομμάτων, κινήσεων και ανέντακτων πολιτών. Δώσαμε δύο εκλογικές μάχες, κερδίζουμε όλοι από την αναγνώριση των πολιτών. Μετά από αναζητήσεις, εντάσεις και ενστάσεις, έχουμε ξεκάθαρη αντίληψη για τους ρόλους και τις λειτουργίες.

.Υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι ο ΣΥΝ χωρίς αυτόν δεν υπάρχει...

- Ας φύγουμε από τις φραστικές υπερβολές. Ας κρατήσουμε ότι παλεύουμε όλοι και όλες με όλες μας τις δυνάμεις για τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση και επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου κόμματος της Αριστεράς για διαχωρισμό από κάποια δημόσια εκφρασμένη άποψη στελέχους είχαμε να δούμε…

-Να που όλα κάποια στιγμή γίνονται.

. Βεβιασμένη ή με ευρύτερη στόχευση η ενέργεια αυτή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ;

- Δεν θέλω να την κρίνω. Μετά όμως από 37 χρόνια πολιτικής δράσης στον ίδιο πάντα κομματικό χώρο δεν μπορώ να κρύψω την απαρέσκειά μου. Πολιτικά, πάντως, καλύπτομαι από την ομόθυμη τοποθέτηση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Προέδρου του ότι δεν έπρεπε να υπάρξει τέτοια ανακοίνωση.

Το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο ισχύει και για σάς;

- Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ήμουν στον αντίποδα. Το δικό μας σύνθημα η Ευρώπη των εργαζομένων, το νέο ταξικό πεδίο πάλης στην ήπειρό μας

. Ναι αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «ευαίσθητο», όπως φαίνεται το ζήτημα ΝΑΤΟ, ΕΥΡΩΠΗ, στρατός…

- Φυσικά και είναι. Γι΄ αυτό τόνισα από την αρχή ότι, αφού η ιδιότητα που καταγράφονταν κάτω από το όνομά μου ήταν : Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν λάθος μου που στη ρύμη του λόγου δεν ανέφερα ότι για το ζήτημα αυτό αυτή είναι η άποψή μου και ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι συνιστώσες έχουν διαφορετικές θέσεις.

Ποια είναι ακριβώς η ουσία της διαφοράς;

- Να τονίσω ότι για τα ζητήματα της Ευρώπης δεν είναι η κύρια αλλά και δεν είναι και η μοναδική. Γενικώς είμαστε υπέρ της προοπτικής αποδέσμευσης της χώρας και της Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ. Στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ προβληματιζόμαστε για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Στην προοπτική εκτός ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται μόνη της την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητά της. Δεν νοείται να καταφεύγει στην προστασία των ΗΠΑ. Άρα θα έχει το δικό της στρατό. Πώς θα προκύψει, είναι ζητήματα που θα τα δούμε μελλοντικά.

Αυτά όλα προοιωνίζονται ότι θα πάτε στις ευρωεκλογές του χρόνου χωριστά, όπως το 2004;

- Ειλικρινά ελπίζω και εύχομαι να μη συμβεί αυτό. Γι ΄ αυτό ζήτησα ήδη από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως για τα ζητήματα της Ε.Ε. να ανοίξει η συζήτηση και να «ματώσουμε» αναζητώντας κοινά σημεία, έστω το σύνολο των διεκδικήσεών μας, μέσα όμως στην οικονομικά και πολιτικά ενωμένη Ε.Ε.

Η εμμονή σας στα ευρωπαϊκά ζητήματα να υποθέσουμε ότι προαναγγέλλει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές;

- Να υποθέσετε τουλάχιστον τη διαθεσιμότητά μου. Βεβαίως κάθε πράγμα στον καιρό του… Ξέρετε όμως ότι στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ την προσεχή άνοιξη πρώτα από όλα θα κάνουμε δημοψήφισμα των μελών για την κατάταξη στην λίστα. Το μείζον λοιπόν είναι η βούληση του κομματικού σώματος.

Μήπως βάλουν εμπάργκο όμως οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ;

-Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο πολιτικό σχηματισμό…

. Τώρα στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να αυτολογοκρίνεστε;

-Δεν παλέψαμε με θεούς και δαίμονες για να μην αισθανόμαστε άνετα στο σπίτι μας…

. Θα εφαρμοστεί τελικώς Κώδικας Δεοντολογίας προς τα ΜΜΕ;

- Η συνεννόηση μεταξύ των στελεχών μας και ο αλληλοσεβασμός είναι το κύριο. Οι Κώδικες προϋποθέτουν πάντα αυθεντικές ερμηνείες και κάποιους που αναλαμβάνουν να τους εφαρμόζουν…..

. Πώς βλέπετε τα πρώτα βήματα του νέου προέδρου σας κ. Τσίπρα;

- Ο πρόεδρος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επαφή με πολυποίκιλα κοινωνικά στρώματα, πέρα από τους νέους. Δοκιμάζει θέσεις, μηνύματα, συνθήματα. Αναζητάει στέρεα πολιτικά πατήματα. Αρχίζει και να προκαλεί ενόχληση. Έχει την υποστήριξή μας.

. Στην τρέχουσα επικαιρότητα τώρα. Η αποτίμησή σας δεν είναι κάπως «μαγκωμένη» για την αποτροπή της εισόδου της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ;

- Ουδόλως. Η κυβένηση είχε βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη. Έτσι τον υπερβήκαμε. Η Ελλάδα είχε να αντιπαλέψει την επιμονή των ΗΠΑ και πέτυχε να αποφύγει μια διπλωματική ήττα.

. Δεν βρίσκετε τίποτε θετικό;

-Θετικό είναι το γεγονός ότι εξασφαλίζεται επιπλέον χρόνος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Είμαστε σταθερά υπέρ μιας λύσης κοινής αποδοχής που θα στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις στο εξωτερικό. Σημαντική εξίσου η διασφάλιση μέτρων εμπιστοσύνης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Και όλα αυτά χωρίς ασύμμετρα ανταλλάγματα στους .

. Τελικά τι απέδωσε όλη αυτή φασαρία για το δημοψήφισμα;

- Ο καταιγισμός νομιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο κατέδειξε ότι ο συνδυασμός πάλης εντός του κοινοβουλίου και εκτός μπορεί να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις. Να αμφισβητεί κοινοβουλευτικές κυριαρχίες, να δίνει προοπτική, να συντηρεί ανοικτά ζητήματα που σύμφωνα με τα ειωθότα «έκλειναν» μετά την ψήφιση νομοσχεδίου. Οι υπογραφές θα συνεχίσουν να μαζεύονται το προσεχές εξάμηνο.

Για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου δεν είδαμε καμιά αντίδραση…

-Να είστε βέβαιη ότι θα υπάρξει. Η αντίθεσή μας για την εμπορευματικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, τα ταξίδια της φλόγας είναι δεδομένη. Είχα ζητήσει να αντιδράσουμε επίσημα την ώρα της αφής της φλόγας με δημόσια ανακοίνωσή μας ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Κίνα. Αρκεστήκαμε στη μη παρουσία μας, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουμε ριζοσπαστικότεροι στον τομέα αυτόν.

Κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε προχθές ο Κ. Σκανδαλίδης…

Τις απόψεις μου για την προοπτική εναλλακτικής διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ τις έχω επανειλημμένα διατυπώσει. Αυτό όμως που σήμερα απαιτεί ο ευρύτερος κόσμος είναι μια κοινή πορεία και αγώνες για την αποτροπή πολιτικών και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που αποδιαρθρώνουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον των πολιτών και του τόπου. Μέτρο για μια προοπτική εναλλακτική θα αποτελεί η ορατή κοινή δράση των κομμάτων. Είναι δεδομένη στα μεγάλα μέτωπα;

Άρθρα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×