Το δις εξαμαρτείν

Φίλιππος Συρίγος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-08-12

Την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004, αμέσως μετά την παράδοση των ολυμπιακών διαπιστεύσεών τους στη ΔΟΕ, ο Κεντέρης και η Θάνου έκαναν εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις, οι οποίες καθόρισαν και τη μελλοντική τους πορεία.

ΚΕΝΤΕΡΗΣ: «Είμαι αθώος. Με αίσθημα ευθύνης και εθνικού συμφέροντος αποσύρομαι. Ο Χρ. Τζέκος από σήμερα δεν είναι προπονητής μου».

ΘΑΝΟΥ: «Σέβομαι τον θεσμό των Αγώνων. Με την αγάπη του κόσμου θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Κεντέρης κρατήθηκε πράγματι μακριά από τον Τζέκο και σιωπηλά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Αντίθετα, η Θάνου συνέχισε να προπονείται και να αγωνίζεται υπό τη διακριτική παρακολούθηση του μέντορά της, για να ξαναχτυπήσει τελικά την πόρτα των Ολυμπιακών Αγώνων!

Το γεγονός, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αρνητική απόφαση της ΔΟΕ, ξαναζωντάνεψε την ντροπή του 2004, κάτι που δεν φάνηκε να απασχολεί την πεισματάρα αθλήτρια. Εκείνη ήθελε με έναν τσαμπουκά που δεν είχε προηγούμενο να επιβάλει το δίκιο της και να χαρίσει στην... Ελλάδα ένα ακόμα μετάλλιο! Και όταν η ΔΟΕ αρνήθηκε, κήρυξε πόλεμο εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι κακώς την απέκλεισαν αφού είναι λευκή και άσπιλη, ως άλλη περιστερά.

Δεν γνωρίζω γιατί και πώς η Θάνου αποφάσισε αυτή την άνιση αναμέτρηση με τη ΔΟΕ. Δικό της θέμα, άλλωστε. Εκείνο που διαπιστώνω, όμως, είναι ότι στην ιστορία αυτή φαίνεται να έχει κοντή μνήμη, γεγονός που την εκθέτει για μία ακόμη φορά.

Η Κατερίνα, λοιπόν, ξέχασε ότι η παράδοση των καρτών διαπίστευσης του 2004 στη ΔΟΕ ήταν αποτέλεσμα μιας συναλλαγής, από την οποία είχε κέρδη (απέφυγε τον κίνδυνο μιας άμεσης τιμωρίας) αλλά και ζημίες, καθώς η ΔΟΕ διατήρησε το δικαίωμα να απαγορεύσει μελλοντική συμμετοχή της στους Αγώνες.

Επίσης, ξέχασε ότι αργότερα, στη Λωζάννη, και προκειμένου να πετύχει έναν ακόμη συμβιβασμό (αυτή τη φορά με την IAAF), αναγνώρισε αυτό για το οποίο εγκαλείτο από τη ΔΟΕ. Οτι, δηλαδή, παραβίασε τρεις φορές τους κανόνες ελέγχου ντόπινγκ, πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Και, τέλος ξέχασε ότι, έπειτα από εκείνο τον τραγέλαφο του Αυγούστου του 2004, είναι υπόδικη για το γνωστό δήθεν τροχαίο, που της επέτρεψε να καταφύγει στο ΚΑΤ, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και εκ των πραγμάτων να αποφύγει τον έλεγχο.

Η Θάνου ξεχνάει και άλλα πολλά. Μεταξύ αυτών και τη δήλωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, σε σχέση με τα κατορθώματά της: «Είναι μεγάλη ντροπή -είχε πει- για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η Ελλάδα. Πολλές φορές, εμείς οι ίδιοι στιγματίζουμε, με τις πράξεις μας, τη χώρα μας».

Ως φαίνεται, όμως, για τη Θάνου δεν ήταν αρκετή η πρώτη φορά. Αγνωστο γιατί, χρειαζόταν και δεύτερη...

Θέματα επικαιρότητας: Πεκίνο 2008

Άρθρα/ Πολιτική

×