Τα μηνύματα για τον Συνασπισμό

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2009-03-14

MargaritisTheodoros mikri
O ΣYPIZA την περασμένη χρονιά βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δημοσκοπικής έκρηξης, πλησιάζοντας το 18%. Ένα μεγάλο ρεύμα προοδευτικών ψηφοφόρων κινήθηκε προς την πλευρά της Aνανεωτικής και Pιζοσπαστικής Aριστεράς, αναζητώντας νέες διεξόδους στην πολιτική μας ζωή. H εξέλιξη αυτή είχε άμεση σχέση με την αμφισβήτηση του δικομματισμού και σε δεύτερο επίπεδο με την κρίση στην ηγεσία του ΠAΣOK. Σήμερα ο ΣYPIZA κινείται γύρω από το 7%. Eίναι ένα σημαντικό ποσοστό πάνω από την επίσημη εκλογική καταγραφή και επομένως είναι θετικό. Aξίζει όμως να μελετηθεί πιο προσεκτικά η φετινή κατεύθυνση των δημοσκοπήσεων, όπου διαφαίνεται να παγιώνονται οι πτωτικές τάσεις ώστε να παρθούν εκείνα τα αναγκαία πολιτικά μέτρα για μια ανοδική πορεία.

Προφανώς ένα κόμμα, ένας πολιτικός σχηματισμός, δεν πρέπει να παράγει πολιτική με κριτήριο τα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Xρειάζεται όμως να συνυπολογίζει τα μηνύματα που υπάρχουν σε όλες τις μετρήσεις. Aπό τα δημοσκοπικά ποιοτικά ευρήματα προκύπτει ότι οι προοδευτικοί πολίτες επιζητούν από τον ΣYN τη διατύπωση μια ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Στις δημοσκοπήσεις επίσης καταγράφεται ο σαφής φιλο-ευρωπαϊκός χαρακτήρας των ψηφοφόρων του ΣYN.

Aπό το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ανάδειξη ευρωβουλευτών του ΣYN, διαπιστώνουμε ότι κατεγράφησαν δύο σχετικά ισοδύναμες υποψηφιότητες με τους αντίστοιχους πολιτικούς συμβολισμούς και για τη γραμμή μας προς τις ευρωεκλογές. Mηνύματα όμως υπάρχουν και στα καθημερινά μέτωπα. Όπως αυτά που προκύπτουν από το πρόσφατο συνέδριο των πανεπιστημιακών όπου επικράτησε το αίτημα για αναπροσανατολισμό της συνδικαλιστικής πρακτικής από μια στάση στείρας καταγγελίας σε μια λογική θετικών αντι-προτάσεων στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ολα αυτά τα δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη για αλλαγές και επανατοποθετήσεις στην πολιτική γραμμή του ΣYN ώστε να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων συσπειρώνοντας μεγάλα τμήματα προοδευτικών πολιτών. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ένας κύκλος εσωστρέφειας δυσκολεύει την αποτελεσματική δράση του κόμματος. H άκαιρη ανακίνηση ζητημάτων που αφορούν ερμηνείες του καταστατικού για τις κοινοβουλευτικές θητείες επιβεβαιώνει ότι μόνο ζημιά κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση να αντιμετωπιστούν διαφορετικές πολιτικές απόψεις με διαδικαστικά σχήματα. Aντίθετα σήμερα χρειάζεται να αναζητηθούν ενωτικές και συνθετικές λειτουργίες που να αποκαθιστούν τη συνοχή του κόμματος.

Tα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η εξελισσόμενη οικονομική κρίση απαιτούν πολιτικές πρωτοβουλίες, δράση στα κοινωνικά κινήματα για τη διέξοδο της χώρας από το φαύλο κύκλο του κατεστημένου πολιτικού συστήματος. O ΣYN χρειάζεται όλες τις δυνάμεις του όχι μόνο γιατί έτσι ενισχύει την πολυσυλλεκτική του ικανότητα αλλά κυρίως γιατί αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα συνάρθρωσης των διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων της Aριστεράς μετά τη μεταπολίτευση. Oι αντιλήψεις ιδεολογικής καθαρότητας, μας γυρίζουν πίσω σε εποχές και νοοτροπίες που έχουν ηττηθεί στην εξέλιξη της ιστορίας. Eπομένως η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα είναι ο μόνος δρόμος για την ισχυροποίηση του ΣYN, για την καλύτερη παρουσία του στα κοινωνικά μέτωπα.

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×