Να χωρέσουν όλα τα μέλη του ΣΥΝ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αγγελιοφόρος, Δημοσιευμένο: 2003-12-07

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Είναι σημαντική υπόθεση σήμερα η κατακερματισμένη αριστερά να μπορέσει να βρει το δρόμο της ενότητάς της; Η απάντηση είναι αβίαστα ΝΑΙ. Ασχέτως αν η, μέχρι στιγμής, μεγαλύτερη δύναμη του χώρου, το ΚΚΕ, αρνείται πεισματικά, μια και θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουδεμία πολιτική βάση για συμμαχία. Και αυτή η θετική στάση δεν πηγάζει μόνο από ένα ηθικό πρόταγμα (γιατί οι δεξιοί και οι σοσιαλδημοκράτες καταφέρνουν και ενώνονται;) αλλά και από την απλή αίσθηση της ανάγκης αποτελεσματικής παρέμβασης στη σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία.

Το κυρίαρχο ζήτημα όμως είναι: σε ποιά πολιτική βάση , με ποιό πολιτικό πρόγραμμα προωθείται αυτή η πολιτική συμμαχία; Πρόκειται για δυνάμεις με διαφορετική ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση, που βεβαίως έχουν πορευτεί στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και σε αυτές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ , αλλά με συνθήματα εντελώς αποκλίνοντα. Να θυμίσουμε τα "κατά και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση" της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας που κυριαρχούσαν στη Θεσσαλονίκη στη Σύνοδο κορυφής;!

Υπήρξε η Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς. Ακριβώς γι’ αυτή διατυπώσαμε, ως Ανανεωτική Συσπείρωση του ΣΥΝ, την αντίθεσή μας θεωρώντας ότι το περιεχόμενο της είναι προϊόν μιας πρόχειρης και αμήχανης συρραφής σημείων, παραχωρήσεων του ΣΥΝ στους "συμμάχους" καθώς και μετατοπίσεων, που η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ δεν θεωρεί ακόμη ώριμο το κομματικό σώμα για να περάσει. Η Διακήρυξη συνιστά στροφή σε σχέση με βασικά πολιτικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΝ., όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε σειρά συνεδριακών αποφάσεων.

Ένα από τα "χοντρά" ζητήματα, για παράδειγμα, που ευτυχώς αναγκάστηκαν να το αλλάξουν, αφού το κείμενο είχε μοιραστεί, είναι και η εκτίμηση πως "ο αγώνας προϋποθέτει ορθή και όχι μηδενιστική κριτική ανάλυση αυτού που ονομάστηκε υπαρκτός σοσιαλισμός"...! Το 2003 χρειάζονταν ο ΣΥΝ να ...ανέχεται προς συζήτηση τέτοια θέματα;!

Δυστυχώς, στο ΣΥΝ μειοψήφησε η πολιτική πρόταση που υποστήριζε ότι: στη συγκυρία αυτή η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική με το μείγμα συντηρητικών κατευθύνσεων και λαϊκίστικης δημαγωγίας θα διευκόλυνε την προγραμματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ και την δυνατότητα να απευθυνθεί στον υπαρκτότατο και ευρύτατο χώρο των πολιτών που "γεωγραφικά" βρίσκονται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Και αυτό από την σκοπιά της ανανεωτικής, οικολογικής, μεταρρυθμιστικής αριστεράς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην κατεύθυνση ενός εναλλακτικού προγράμματος για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό.

Εμείς από την πλευρά μας, τούτων δοθέντων, επιμένουμε ότι ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι. Μέσα από αυτόν διεκδικούμε την παρουσία, τον αγώνα και τη συνεισφορά. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ έχει την πολιτική ευθύνη να διασφαλίσει "πακέτο προτάσεων"(σχήμα συνεργασιών, ηγεσία, τίτλος, σύνθεση κοινοβουλευτικής ομάδας, εκλογική διακήρυξη ) που να "χωράει" όλα τα μέλη και στελέχη του ΣΥΝ, όλους τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 7/12/2003

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές 2004

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×