Γιατί ΣΥΝ;

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Έκφραση, Δημοσιευμένο: 2004-01-29

Στις εκλογές ψηφίζουμε πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν να παίξουν ένα ρόλο χρήσιμο και κρίσιμο στην συνολική διακυβέρνηση της κοινωνίας μας, στην πολιτική δράση και στη λήψη αποφάσεων, στην Κυβέρνηση αλλά και στη Βουλή. Ένας τέτοιος ρόλος είναι σύνθετος, περιλαμβάνει την ενεργό παρουσία, τον έλεγχο της πολιτικής που διαμορφώνεται, την κριτική, την πρόταση, τη στενή σύνδεση με τους πολίτες και τα ενδιαφέροντα τους. Ψηφίζουμε δηλαδή και για Κυβέρνηση και για αντιπολίτευση, για την ποιότητα της και για τις προοπτικές της.

Ο Συνασπισμός διεκδικεί να είναι μια τέτοια χρήσιμη και κρίσιμη δύναμη. Με αξιοπιστία, γιατί έχει ένα απολογισμό να παρουσιάσει στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην καθημερινή πολιτική, σε σύνδεση με τους πολίτες και τα κινήματα τους, συνδικαλιστικά, οικολογικά, κοινωνικά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Υπερασπίστηκε σθεναρά το κοινωνικό κράτος, αγωνίστηκε και με προτάσεις για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ανεργίας, για ένα σύγχρονο και καθολικό ασφαλιστικό σύστημα, για το 35ωρο, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού κάθε είδους. Υπερασπίσθηκε τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, με συνέπεια και συχνά με κόστος. ’Ασκησε καταλυτικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών Αγώνων. Στήριξε αποφασιστικά την περιφερειακή αναδιάρθρωση του κράτους και την τοπική αυτοδιοίκηση με ισχυρά μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές προτάσεις και παρεμβάσεις. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση καινοτόμων ιδεών και προτάσεων για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, όπως και στην εξωτερική πολιτική: ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Βαλκάνια, ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που ήταν δική του πρόταση. Αντιτάχθηκε στις εισβολές και τους πολέμους των τελευταίων ετών, κρατώντας πάντοτε ανοιχτό το μέτωπο κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Υπερασπίστηκε συστηματικά το φυσικό περιβάλλον, την οικολογική αντίληψη για όλες τις πολιτικές, την αειφόρο ανάπτυξη, απέκρουσε αποτελεσματικά δεκάδες παραβιάσεις εις βάρος του περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα.

Με αυτόν τον συνοπτικό απολογισμό, προβάλλει και τον προγραμματισμό του. Με τις ίδιες πάντα αξίες, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊσμού, και τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης και δράσης ο ΣΥΝ στρατεύεται στη διαφύλαξη και ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους, στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό των δομών και λειτουργιών της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος στην ενίσχυση των πολιτών και των κινημάτων τους, στην εισαγωγή της οικολογικής πτυχής σε όλους τους τομείς και κλάδους του δημόσιου βίου, στην αποτελεσματική συμμετοχή και δράση στην πολιτική οικοδόμηση της Ευρώπης, στο δημοκρατικό, κοινωνικό, ειρηνικό χαρακτήρα της.

Λέμε συχνά ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ο ΣΥΝ μαζί με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, μετέχει ενεργά στην προσπάθεια για τη συγκρότηση των πολιτικών που μπορούν να τον διαμορφώσουν, σε αντίθεση με την ασύδοτη παγκοσμιοποίηση της αγοράς και τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες για την χειραγώγηση κοινωνιών και πολιτών.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές 2004

Άρθρα/ Πολιτική

Αντώνης Λιάκος

Ποια ιστορία θα μας πει;

Αντώνης Λιάκος, 2023-10-01

Πολιτικός ρεαλισμός με ακροδεξιά ρητορική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-09-30

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

«Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στα άκρα»

Μαρία Βασιλείου, 2023-10-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

×