Τι ήταν τελικά η χούντα και από πού ήρθε;

Σωτήρης Λεβέντης, Δημοσιευμένο: 2010-04-21

Άλλη μία επέτειος από την 21η Απριλίου έρχεται και παρέρχεται, 43η αυτή τη φορά. Θα ήταν ευχής έργο αν μία από αυτές τις επετείους δεν είχε αναλωθεί μόνο σε γενικόλογες καταγγελίες και προσπάθειες σύνδεσης του 1967 με τρέχοντα πολιτικά γεγονότα, κι είχε επικεντρωθεί στο να καταλάβουμε τι έγινε εκείνη την ημέρα και στα επτά χρόνια που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή αφήγηση, τη χούντα την έφεραν οι Αμερικάνοι, πατώντας σε μηχανισμούς του στρατού που είχαν στενή σχέση με τη δεξιά και το Παλάτι. Η χούντα τα έκανε θάλασσα, και έπεσε τελικά επειδή τα μπουρδούκλωσε με τον χειρότερο τρόπο και στην Κύπρο, αφήνοντας στη θέση της τον Καραμανλή, που ήρθε να μας σώσει και μας έβαλε και στην Ευρώπη.

Η παραδοσιακή αφήγηση έχει πολλά τρωτά σημεία: στο βαθμό που οι αμερικάνοι έφεραν (και έριξαν) τη χούντα, αυτό δεν το έκαναν μέσω των επίσημων καναλιών, αλλά μέσω των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες από τη φύση τους δεν αφήνουν ίχνη για να τα βρούμε σήμερα εμείς. Το πώς πραγματικά έπεσε ακόμα δεν το ξέρουμε (σύμφωνα με την ημιεπίσημη εκδοχή, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Ναύαρχου Αραπάκη, του μόνου από τους ανώτατους αξιωματικούς που γνώριζε αγγλικά, ώστε να μπορέσει να συνεννοηθεί στο τηλέφωνο με τον Κίσσινγκερ τη στιγμή που η χούντα κατέρρεε). Αλλά και τα περισσότερα που έγιναν μέσα στα 7 χρόνια τυραννίας επίσης δεν τα ξέρουμε, καθώς οι αποφάσεις δεν λαμβάνονταν με τρόπους που να αφήνουν στοιχεία για την ιστορική έρευνα μετά.

Η περίοδος περιμένει ακόμα τους ιστορικούς της, που θα πάνε πάρα πέρα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και που θα προσπαθήσουν να δουν λίγο πιο πέρα από τους μύθους, ακόμα και αν χρειαστεί τελικά να τους επιβεβαιώσουν. Ας περιοριστούμε εδώ στο να βάλουμε κάποια ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα απαντηθεί κατηγορηματικά.

Ακόμα και τώρα, είναι δύσκολο να πει κανείς πώς η χούντα κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία για τόσο πολύ. Μεγάλο μέρος ανθρώπων που έζησε εκείνη την εποχή, περίμενε τότε ότι η χούντα θα έπεφτε πολύ πιο νωρίς, ή τουλάχιστον θα αποχωρούσε. Στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, δικτατορίες σαν τη δική μας κάθονται είτε για λίγο καιρό και μετά φεύγουν, είτε για πάρα πολλά χρόνια. Η δική μας χούντα σπάει το καλούπι. Το μόνο σίγουρο είναι πως έμεινε τόσον καιρό γιατί η ίδια το ήθελε. Οι αξιωματικοί ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία γιατί τους άρεσε να εξουσιάζουν ‘το πανελλήνιο’. Και μπροστά σε αυτήν τους την εμμονή, τίποτα δεν θα μπορούσε να τους ρίξει εκτός από την οργανωμένη ένοπλη βία άλλων τμημάτων του στρατού. Ο υπόλοιπος όμως στρατός δεν κινήθηκε παρά πολύ αργά, αν μάλιστα κινήθηκε ακόμα και το 74 (παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έκαναν ή δεν έκαναν οι στρατηγοί Ντάβος και Γκράτσιος τις μέρες της μεταπολίτευσης και τι απαίτησαν).

Η χούντα προώθησε την κατανάλωση και στα πρώτα χρόνια της συνεχίστηκε η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ. Πάντως, η άνοδος αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο προηγουμένως (τη μεγαλύτερη του άνοδο το ελληνικό ΑΕΠ την εμφάνισε επί Κυβερνήσεως Αποστατών). Όπως και σε όλες τις δυτικές χώρες, η οικονομία μπήκε σε κύκλο ύφεσης στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70. Ήταν άσχετο αυτό με την απόφαση των επικεφαλής της χούντας για πολιτικοποίηση του καθεστώτος και ανάθεση της πρωθυπουργίας σε έναν πολιτικό με καταγεγραμμένες επιτυχίες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, όπως ο Σπύρος Μαρκεζίνης?

Ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα όμως, που δεν αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής επαρκώς είναι το τι έγινε επί χούντας, για 7 ολόκληρα χρόνια. Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γενιά των 40ρηδων, η ατμομηχανή της σημερινής Ελλάδας, είναι τα παιδιά της περιόδου της χούντας. Η άγνοιά τους για τη χούντα είναι ουσιαστικά άγνοια για τον εαυτό τους. Η χούντα τους «συνδιαμόρφωσε», αφού τα πρώτα τους βήματα τα έκαναν με το πουλί στα σχολικά βιβλία και με το κάδρο του Παπαδόπουλου στους τοίχους των δημόσιων κτιρίων.

Ιστορικές έχουν μείνει οι ασυναρτησίες του Παπαδόπουλου και ακόμα και σήμερα επηρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για τη χούντα. Ποτέ δεν υπήρξε κυβερνήτης της Ελλάδας που να λέει σε δημόσια ομιλία του: “δεν ζη το φυτόν έξω από την γλάστραν και δεν παράγεται άνθος, ούτε χωρίς το φυτόν, ούτε χωρίς την γλάστραν,” ή να απευθύνεται στους ακροατές του με το: “Κύριοι, πρώτον, από το άλογον πέφτει ο καβαλάρης. Πεζός δεν έπεσε ποτέ κανείς από το άλογον. Δεύτερον, δεν γίνεται καβαλάρης κανείς, αν δεν είναι εκ των προτέρων αποφασισμένος να αποδεχθή τον κίνδυνον, κάποτε να πέση από το άλογον”.

Ο Μεταξάς, επίσης δικτάτορας για αρκετά χρόνια, αν και στρατιωτικός, μιλούσε και έγραφε αρκετά καλά (το ημερολόγιο του και οι συζητήσεις του με τον Βενιζέλο είναι εξαιρετικά καλογραμμένα κείμενα). Όλοι οι έλληνες πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί από συστάσεως ελληνικού κράτους, αρκετοί από τους οποίους ήταν παλιοί αξιωματικοί, δεν μιλούσαν μόνο πολύ καλύτερα από τον Παπαδόπουλο και τους άλλους χουντικούς, αλλά η σκέψη τους ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη και δεν τους χρειαζόταν να καταφεύγουν σε εξωφρενικές μεταφορές όπως αυτές του δικτάτορα.

Ο Μεταξάς επίσης ήθελε να εξουσιάσει πάση θυσία, αλλά για να τα καταφέρει είχε την ανοχή μεγάλου μέρους του πολιτικού σκηνικού, των οικονομικών, πολιτειακών και στρατιωτικών παραγόντων, ενώ αρχικά είχε πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ούτε ήταν κάποιος άσχετος, τυχάρπαστος, αλλά ένας γνωστός σε όλους πολιτικός αρχηγός, που είχε ακόμα διατελέσει και αρχηγός της μιας από τις δύο παρατάξεις της εποχής. Ο Πάγκαλος και ο Κονδύλης, αυθεντίες των πραξικοπημάτων, δεν μπόρεσαν να στεριώσουν για πολύ στην εξουσία, παρόλο που ήταν γνωστοί πολιτικοί αρχηγοί, με σοβαρότατες πολεμικές περγαμηνές.

Πώς λοιπόν, τόσο εμφανώς ανεπαρκείς άνθρωποι όπως ο Παπαδόπουλος, ο Πατακός και ο Ιωαννίδης, χωρίς καμία ουσιαστική πρότερη διάκριση, κατάφεραν όχι μόνο να επιβληθούν στον ελληνικό λαό, αλλά και στο ίδιο το στρατό, δηλαδή το σώμα των αξιωματικών, για τόσα χρόνια?

Βασική δύναμη της χούντας ήταν ο στρατός, κι αυτός ήταν και το ιδεολογικό περιεχόμενό της. Όμως ο στρατός βασίζεται στην ιεραρχία, στην ομαλή διακίνηση των εντολών από τα πάνω προς τα κάτω, κι αυτό ισχύει για κάθε στρατό. Η χούντα όμως αποτελούσε καταφανώς την κατάλυση κάθε έννοιας ιεραρχίας. Αυτό δε ήταν μόνιμο φαινόμενο, από τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα μέχρι την κατάρρευση του 74. Γιατί τόσοι άλλοι αξιωματικοί, που δεν ήταν χουντικοί, δεν αντέδρασαν? Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν μπορεί να είναι η παραδοσιακή απάντηση ότι για όλα φταίνε τα στεγανά του ΙΔΕΑ. Προφανώς και άλλες καταστάσεις έπαιξαν ρόλο.

Οι Έλληνες είναι ένας λαός που του αρέσει να συζητά για πολιτική. Είναι εξαιρετικά συχνή η έκφραση “αν ήμουν πρωθυπουργός, ξέρεις τι θα έκανα?” Ο Παπαδόπουλος μετέτρεψε αυτό το όνειρο των ελλήνων πολιτικολογούντων σε πραγματικότητα. Αν και πρωθυπουργός για τόσα χρόνια, συνέχισε να μιλάει και να σκέφτεται όπως οι πρωθυπουργοί των καφενείων. Πάντως οι πολιτικολογούντες της χώρας μας δεν συγκινήθηκαν καθόλου από την επιτυχία του. Είναι όμως ένα ζητούμενο πόση λαϊκή υποστήριξη απολάμβανε ανά πάσα στιγμή η χούντα. Το καλύτερο αποτέλεσμα χουντικού κόμματος μετά το 1974 ήταν το 2,29 της ΕΠΕΝ στις Ευρωεκλογές του 1984 (το 6,82% της Εθνικής Παράταξης το 1977 δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στους χουντικούς, καθώς στην ΕΠ συμμετείχαν πρωτίστως φιλοβασιλικοί πολιτικοί και δευτερευόντως χουντικοί). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η χούντα την εποχή της παντοδυναμίας της είχε έρεισμα μόνο στο 2,29% του ελληνικού λαού. Πόσοι ακριβώς την έβλεπαν με συμπάθεια όμως δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε. Μπορούμε μόνο βάσιμα να υποθέσουμε ότι θα είχε λιγότερη υποστήριξη από οποιοδήποτε από τα τρία βασικά κοινοβουλευτικά κόμματα.

Άγνωστο παραμένει και κατά πόσο η ίδια η χούντα ήταν και ένα πείραμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μία δυτική χώρα, έστω και ημιδυτική χώρα, υπό δικτατορία. Γεγονός είναι πως η χούντα δεν έπεσε μόνη της, αλλά είχε καλή παρέα: τις δικτατορίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η κάθε μία από τις τρεις έπεσε με πολύ διαφορετικό τρόπο, αλλά όλες έπεσαν μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό το γεγονός είναι απλά τυχαίο? Η Ιταλία πάντως, με όλους τους ψίθυρους για πραξικοπήματα που κυκλοφορούσαν τότε, σίγουρα ένοιωσε ανακούφιση.

Ας κλείσουμε με μία απλή παρατήρηση: Το 1967 η Ελλάδα δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα πόσο πολλή ανάγκη είχε την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 1973-74, και υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν πρόδηλο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα άντεχε για πολύ ακόμα χωρίς στενότερη σύνδεση με τους άλλους δυτικοευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι όμως, δεν μπορούσαν να ανεχθούν μία δικτατορική Ελλάδα, ή ακόμα και μία κολοβά δημοκρατική Ελλάδα, έρμαιο του κάθε παρανοϊκού στρατοκράτη. Η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ ήταν τελικά και μία εγγύηση για τη δημοκρατία μας.

Θέματα επικαιρότητας: 21 Απριλίου 1967

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Περισσότερα

54 χρόνια μετά

2021-04-21

Η 21η Απριλίου του 1967 υπήρξε ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2017-05-06

Τα πενηντάχρονα από την 21η Απριλίου 1967 έφεραν ξανά στο προσκήνιο...

Περισσότερα

«Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία»: η ιστορική διάσταση ενός συνθήματος

Αλεξάνδρα Σφοίνη, 2017-04-23

Το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» αποτελεί σήμα κατατεθέν...

Περισσότερα
Σήφης Πολυμίλης

Οι ανοιχτές πληγές της χούντας

Σήφης Πολυμίλης, 2017-04-23

Μισός αιώνας είναι πολύ μεγάλο διάστημα για να διατηρείται...

Περισσότερα
Π.Κ. Ιωακειμίδης

Κινδυνεύει η Δημοκρατία;

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2016-07-24

Ύστερα από σαράντα δύο ακριβώς χρόνια μετά την αποκατάσταση...

Περισσότερα

ΔΗΜΑΡ: Η μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο είναι η διεύρυνση, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και ο συνεχής αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη.

2016-07-23

Συμπληρώνονται πλέον 42 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας...

Περισσότερα
Θεόδωρος Γεωργίου

Τι ήταν η «Μεταπολίτευση»;

Θεόδωρος Γεωργίου, 2014-07-27

Τον Ιούλιο του 1974 δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την «πτώση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×