Δεν αλλάζει το καταστατικό του ΣΥΝ για τις τάσεις

Απορρίφθηκε η πρόταση Αλαβάνου να μην εκλέγεται με λίστες τάσεων η Πολ. Γραμματεία της ΚΠΕ

Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ρεπορτάζ, Δημοσιευμένο: 2005-04-19

Αντικείμενο ουσιαστικής διαφωνίας μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ και μεγάλης μερίδας στελεχών από όλο το εσωκομματικό φάσμα αποτέλεσε η παρέμβαση που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος για τις τάσεις την Κυριακή το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε "να γίνει σαφές ότι στα εκτελεστικά όργανα του κόμματος δεν επιτρέπεται να εκλέγονται με ψηφοδέλτια των τάσεων". Η πρόταση του Αλ. Αλαβάνου απορρίφθηκε από το συνέδριο. Παράλληλα, φέρνοντας μια σειρά παραδειγμάτων, όπως είναι οι 4-5 πλατφόρμες για την τοπική αυτοδιοίκηση, η ύπαρξη ξεχωριστών ψηφοδελτίων για τη συνδιάσκεψη της Β’ Αθήνας, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις των τάσεων, αντίθετα από κομματικές δραστηριότητες(ημερίδα για το Κόσοβο και για τα τρόφιμα), ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε έντονη κριτική στις τάσεις, τις οποίες αντιπαρέθεσε προς τα "ρεύματα ιδεών".

Είπε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Αλαβάνος: "Στους 4 μήνες που ασκώ την προεδρία του ΣΥΝ, πείστηκα ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι το είχα συλλάβει. Και ξανάλεω: το πρόβλημα δεν είναι η αμφισβήτηση ύπαρξης των ρευμάτων (...) Και τα ρεύματα ιδεών θα υπάρχουν μέσα στο κόμμα, και μπορεί να είναι πλούτος. Όμως, εδώ δεν είναι μόνο αυτό. Εδώ είναι μηχανισμοί, συσπειρώσεις, πέρα από τα ρεύματα ιδεών, προσώπων στο ηγετικό επίπεδο, που δημιουργούν ένα τεράστιο βάρος στη λειτουργία του κόμματος".

Μιλώντας εκ βαθέων, ο Αλ. Αλαβάνος παραδέχτηκε ότι οι θέσεις του για τις τάσεις βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τη βούληση των μελών της ΚΠΕ, ωστόσο είπε ότι είναι καλύτερο ο καθένας να λέει με ειλικρίνεια τις απόψεις του. Πρόσθεσε δε ότι ξεπέρασε τις ταλαντεύσεις τους και θέτει το θέμα των τάσεων, ανήσυχος από την εικόνα που δίνει για τον ΣΥΝ η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το "Έθνος" της Κυριακής. "Πρέπει να δούμε κυρίως το θέμα των τάσεων και τον τρόπο που λειτουργούν. Κυρίως σε σχέση με το αν απελευθερώνει ή αν δεσμεύει τη δυνατότητά του κόμματός μας να κινηθεί, να εμπνεύσει και να λειτουργήσει μέσα στην κοινωνία" κατέληξε ο Αλ. Αλαβάνος.

Αντιδράσεις από όλο το εσωκομματικό φάσμα

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, ο Νίκος Χουντής σημείωσε ότι δεν βοηθάει η εισήγηση του Προέδρου για τις τάσεις λέγοντας ότι είναι λάθος να ισχυριζόμαστε ότι για όλα φταίνε οι τάσεις. Αναφορικά με την πρόταση για την κατάργηση της τασικής λίστας στα εκτελεστικά όργανα, ο Ν. Χουντής είπε ότι η ύπαρξη ενιαίας λίστας δεν βοηθάει στην αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών.

Ο Σπύρος Λυκούδης υποστήριξε ότι οι τάσεις αποτελούν βασικό φυσιογνωμικό στοιχείο του ιδρυτικού συμβολαίου του ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι "αντί να φορτώνουμε στην ύπαρξη των τάσεων τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις, καλύτερα να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της εικόνας στις πολιτικές που χαράχτηκαν στο συνέδριο".

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης υποστήριξε ότι όσα είπε ο Αλ. Αλαβάνος για τις τάσεις αντιβαίνουν στην καταστατική λειτουργία του κόμματος, το οποίο αποτελεί ένα είδος συντάγματος. "Η πρότασή του προέδρου έμμεσα ισοδυναμεί με κατάργηση των τάσεων και άρα όφειλε να την καταθέσει στο τακτικό συνέδριο. Αλλά, ακόμα και τώρα, πιστεύω ότι όφειλε να τη διατυπώσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης και όχι λίγο πριν από τις ψηφοφορίες" είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης προσθέτοντας ότι το σχήμα των τάσεων λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, το κόμμα έχει διακριτή δημοκρατική διάταξη από τα άλλα κόμματα, που θα πρέπει να την προβάλλει ως κατάκτηση και όχι να την ακυρώνει.

Τους τόνους προσπάθησε να κατεβάσει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο οποίος είπε ότι "δεν συμφωνώ να ανοίξουμε κρίση στο κόμμα για ένα θέμα που είναι δεύτερο, σίγουρα όμως όχι δευτερεύον. Να διαφωνούμε για τα πολιτικά ζητήματα ναι, αλλά όχι για τις τάσεις. Δεν συμφωνώ ότι η πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου διαλύει τις τάσεις. Προτείνω το θέμα της εκπροσώπησης στα εκτελεστικά όργανα να το αφήσουμε να το αποφασίσει η ΚΠΕ. Να μην δημιουργήσουμε κρίση εκ του μη όντος".

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης σε κείμενο που κατέθεσε μεταξύ άλλων αναφέρει για τις τάσεις ότι: "Το ζητούμενο προφανώς δεν είναι η κατάργηση των τάσεων αλλά η ριζική αναπροσαρμογή του χαρακτήρα και του ρόλου τους, έτσι ώστε να λειτουργούν ως:

- φορείς διαλόγου σε ιδεολογικά, προγραμματικά θέματα, χωρίς οργανωτική συγκρότηση, ή

- πλατφόρμες που συγκροτούνται μπροστά σε συνέδρια - συνδιασκέψεις, δημοψηφίσματα κ.λπ.".

Η Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Πλειοψηφία σημειώνει για τις τάσεις: "Να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν κόμματα μέσα στο κόμμα(...), να μην είναι μηχανισμοί διανομής της κομματικής εξουσίας και κατάψυξης στελεχών που διατηρούνται στις κορυφές της κομματικής πυραμίδας από την ίδρυση του ΣΥΝ μέχρι σήμερα".

Κείμενο που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση για τις λίστες των τάσεων κατέθεσε ο Άγγελος Τσέκερης, όπου μεταξύ άλλων πρότεινε σε όλα τα κομματικά σώματα (συνέδριο, συνδιασκέψεις) που εκλέγουν όργανα, να έχουν δικαίωμα ξεχωριστής λίστας μόνο όσοι μειοψηφούν με το κείμενο της τελικής απόφασης. Στην πρότασή αυτή υπήρξε ο αντίλογος ότι με τον τρόπο αυτόν θα δυσχεραίνεται η σύνθεση των πολιτικών απόψεων στο συνέδριο. Επίσης ο Άγγελος Τσέκερης εισηγήθηκε την κατάργηση της λίστας για την εκλογή των εκτελεστικών οργάνων, με τη δέσμευση όμως να εκπροσωπούνται όλες οι μειοψηφούσες απόψεις. Να σημειωθεί ότι την πρόταση Τσέκερη -που μειοψήφησε -ψήφισε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μια εβδομάδα μετά, 99 ημέρες πριν

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-03-01

Μια εβδομάδα μετά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και ενενήντα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί εσωστρέφειας και εξωστρέφειας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2024-03-02

Kρίνοντας από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από την εμφάνιση...

Παύλος Τσίμας

Καίγοντας εμπιστοσύνη

Παύλος Τσίμας, 2024-03-02

Την πρώτη φορά που μια δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα «πόση...

Αλ. Τσίπρας: Θυμωμένος; Απογοητευμένος; Ανακουφισμένος;

Τάσος Παππάς, 2024-03-02

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιστορικές φράσεις που περιλαμβάνουν...

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

×
×