Αριστερές απαντήσεις σε κρίσιμους καιρούς

Μαρία Γιαννακάκη, Δημοσιευμένο: 2011-11-14

maria giannakaki

Είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη στιγμή που πραγματοποιούνται τη διάθεση του εκλογικού σώματος, δεν βγάζουν κυβερνήσεις, ούτε πρωθυπουργούς. Τα κόμματα κάνουν το ταμείο τους στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες καταγράφουν μία ευρεία κοινωνική αποδοχή του Πρωθυπουργού και σε μικρότερο βαθμό της κυβέρνησής του. Και ήταν αναμενόμενο.

Έτσι δεν προκαλούν καμία κατάπληξη τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του νέου πρωθυπουργού που εμφανίστηκαν στις χθεσινές δημοσκοπήσεις. Πέραν από το συμπαθές προφίλ του κ. Παπαδήμου και της συστηματικής καλλιέργειας του Μεσσιανικού τρόπου εισαγωγής του στην πολιτική ζωή της χώρας, οι πολίτες αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι με την ορκωμοσία του, την οποία ενσωμάτωσαν ως το τέλος ενός περιπετειώδους δεκαημέρου, που ξεκίνησε με την επικοινωνιακή βόμβα του δημοψηφίσματος, συνεχίστηκε με τον διασυρμό των Καννών και την παλινωδία της ονοματολογίας και τις φήμες.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, η αλματώδης άνοδος των ποσοστών της Δημοκρατικής Αριστεράς τους τελευταίους τέσσερις μήνες επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές της και ιδιαίτερα την τελευταία απόφαση της ΚΕ για καταψήφιση της κυβέρνησης Παπαδήμου, απόφαση για την οποία έγινε τόσος θόρυβος στους κόλπους του κόμματός μας.

Ο κόσμος φαίνεται να επικροτεί τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, διαχωρίζοντας τη θέση της από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, των κομμάτων του δικομματισμού, που θεωρεί ως τους στρατηγικά υπεύθυνους για την πορεία της χώρας, αρνούμενη να της προσφέρει το αριστερό άλλοθι που θα εξισορροπούσε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

Ως συστημική αριστερά, μακριά από ανέξοδες και ανεδαφικές φωνές άλλων εποχών και αριστερισμούς που επιτείνουν τα αδιέξοδα μετά από γόνιμο διάλογο και αντιπαράθεση επιχειρημάτων τοποθετήθηκε σε ένα κρίσιμο ερώτημα.

Επιβραβεύεται η τακτική της να απαντά με ξεκάθαρες θέσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αγωνιά για το μέλλον, επιζητά έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε μία ενοποιημένη Ευρώπη της αλληλεγγύης προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί την αριστερή απάντηση ευθύνης για ολοένα και περισσότερους πολίτες που στρέφουν την πλάτη στις αδιέξοδες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες θα συνεχίσει και θα υλοποιήσει περαιτέρω η νέα κυβέρνηση, πολιτικές που μονιμοποιούν την λιτότητα, διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, οδηγούν σε απόγνωση όλο και πλατύτερα κομμάτια της κοινωνίας, διαιωνίζουν κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές νοοτροπίες και σκανδαλώδη προνόμια, αποσαθρώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εισάγοντας τον εργασιακό Μεσαίωνα και οδηγούν στην ύφεση, την φτώχεια και την φορολογική λεηλασία των αδυνάμων ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τα πλέον προνομιούχα στρώματα.

Οι άνθρωποι που στρέφονται στη Δημοκρατική Αριστερά απαιτούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ουσιαστική μεταρρύθμιση στον Δημόσιο Τομέα με ορθολογική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, τον έλεγχο των προμηθειών και το τέλος των υπόγειων διαδρομών δημοσίου και κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, τη διαφάνεια στο δημόσιο διάλογο, τις ουσιαστικές και μακρόπνοες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να παραχθεί πλούτος μέσα από μία παραγωγική ανασυγκρότηση. Ακόμη και αν η Ελλάδα μπορέσει να επιβιώσει των βραχυπρόθεσμων απειλών της κοινωνικής αναταραχής και εξόδου από την ευρωζώνη, θα έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της μετάλλαξής της σε μια πραγματικά ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία και την αποκατάσταση της χαμένης τιμής του πολιτικού συστήματος για να προστατεύσει την Δημοκρατία. Για να τα καταφέρει πρέπει να πραγματοποιήσει αλλαγές που αγγίζουν την καρδιά της κοινωνίας.

Άρθρα/ Πολιτική

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-06

Α. Από την αρχή της συζήτησης για την νομοθετική αναγνώριση...

×
×