Αριστερές απαντήσεις σε κρίσιμους καιρούς

Μαρία Γιαννακάκη, Δημοσιευμένο: 2011-11-14

Είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη στιγμή που πραγματοποιούνται τη διάθεση του εκλογικού σώματος, δεν βγάζουν κυβερνήσεις, ούτε πρωθυπουργούς. Τα κόμματα κάνουν το ταμείο τους στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες καταγράφουν μία ευρεία κοινωνική αποδοχή του Πρωθυπουργού και σε μικρότερο βαθμό της κυβέρνησής του. Και ήταν αναμενόμενο.

Έτσι δεν προκαλούν καμία κατάπληξη τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του νέου πρωθυπουργού που εμφανίστηκαν στις χθεσινές δημοσκοπήσεις. Πέραν από το συμπαθές προφίλ του κ. Παπαδήμου και της συστηματικής καλλιέργειας του Μεσσιανικού τρόπου εισαγωγής του στην πολιτική ζωή της χώρας, οι πολίτες αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι με την ορκωμοσία του, την οποία ενσωμάτωσαν ως το τέλος ενός περιπετειώδους δεκαημέρου, που ξεκίνησε με την επικοινωνιακή βόμβα του δημοψηφίσματος, συνεχίστηκε με τον διασυρμό των Καννών και την παλινωδία της ονοματολογίας και τις φήμες.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, η αλματώδης άνοδος των ποσοστών της Δημοκρατικής Αριστεράς τους τελευταίους τέσσερις μήνες επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές της και ιδιαίτερα την τελευταία απόφαση της ΚΕ για καταψήφιση της κυβέρνησης Παπαδήμου, απόφαση για την οποία έγινε τόσος θόρυβος στους κόλπους του κόμματός μας.

Ο κόσμος φαίνεται να επικροτεί τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, διαχωρίζοντας τη θέση της από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, των κομμάτων του δικομματισμού, που θεωρεί ως τους στρατηγικά υπεύθυνους για την πορεία της χώρας, αρνούμενη να της προσφέρει το αριστερό άλλοθι που θα εξισορροπούσε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

Ως συστημική αριστερά, μακριά από ανέξοδες και ανεδαφικές φωνές άλλων εποχών και αριστερισμούς που επιτείνουν τα αδιέξοδα μετά από γόνιμο διάλογο και αντιπαράθεση επιχειρημάτων τοποθετήθηκε σε ένα κρίσιμο ερώτημα.

Επιβραβεύεται η τακτική της να απαντά με ξεκάθαρες θέσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αγωνιά για το μέλλον, επιζητά έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε μία ενοποιημένη Ευρώπη της αλληλεγγύης προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί την αριστερή απάντηση ευθύνης για ολοένα και περισσότερους πολίτες που στρέφουν την πλάτη στις αδιέξοδες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες θα συνεχίσει και θα υλοποιήσει περαιτέρω η νέα κυβέρνηση, πολιτικές που μονιμοποιούν την λιτότητα, διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, οδηγούν σε απόγνωση όλο και πλατύτερα κομμάτια της κοινωνίας, διαιωνίζουν κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές νοοτροπίες και σκανδαλώδη προνόμια, αποσαθρώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εισάγοντας τον εργασιακό Μεσαίωνα και οδηγούν στην ύφεση, την φτώχεια και την φορολογική λεηλασία των αδυνάμων ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τα πλέον προνομιούχα στρώματα.

Οι άνθρωποι που στρέφονται στη Δημοκρατική Αριστερά απαιτούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ουσιαστική μεταρρύθμιση στον Δημόσιο Τομέα με ορθολογική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, τον έλεγχο των προμηθειών και το τέλος των υπόγειων διαδρομών δημοσίου και κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, τη διαφάνεια στο δημόσιο διάλογο, τις ουσιαστικές και μακρόπνοες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να παραχθεί πλούτος μέσα από μία παραγωγική ανασυγκρότηση. Ακόμη και αν η Ελλάδα μπορέσει να επιβιώσει των βραχυπρόθεσμων απειλών της κοινωνικής αναταραχής και εξόδου από την ευρωζώνη, θα έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της μετάλλαξής της σε μια πραγματικά ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία και την αποκατάσταση της χαμένης τιμής του πολιτικού συστήματος για να προστατεύσει την Δημοκρατία. Για να τα καταφέρει πρέπει να πραγματοποιήσει αλλαγές που αγγίζουν την καρδιά της κοινωνίας.

Άρθρα/ Πολιτική

×