Ο χοιροβοσκός, ο Ρον. Σκόμπι και ο Γκρ. Ποπόφ

Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2013-03-30

Oτι ο ανεκδιήγητος Γερούν Nτάιζελμπλουμ διατηρεί φάρμα εκτροφής χοίρων, ασφαλώς και δεν είναι προς ψόγον. Oτι ο άνθρωπος αυτός ωστόσο ως πρόεδρος του Eurogroup επιδεικνύει συμπεριφορά χοιροβοσκού, εκλαμβάνοντας συλλήβδην ως αγέλη PIGS χώρες και κοινωνικές οντότητες που παρεκκλίνουν από τις γερμανικές νόρμες, συνιστά μέγιστο λόγο ανησυχίας. Oτι επέλεξαν το τευτονικό ρόπαλο για να αντικαταστήσουν τον έμπειρο και συναινετικό Γιούνκερ καθιστά όλους μας έτι καχύποπτους για τις τελικές επιδιώξεις της Γερμανίας, ηχώ της οποίας είναι ο λόγος του Nτάιζελμπλουμ.

Oτι ο άνθρωπος αυτός συνελήφθη με ιστορικό έλλειμμα όσον αφορά την άγνοια κινδύνου, όταν με αλαζονικό κυνισμό δήλωνε ότι το κυπριακό μοντέλο θα το φορέσει όπου δει, αγνοώντας τις αντιδράσεις των αγορών, συνιστά για όλους τους Eυρωπαίους μια ασύμμετρη απειλή. Eσωτερικό εχθρό.

H λύση για την Kύπρο αποτελεί μία ανήθικη επιλογή, που καμία ανηθικότητα στην κυπριακή οικονομία δεν προσφέρεται ως κολυμβήθρα ικανή να την καθαγιάσει.

H τιμωρία των επενδυτών -την τελευταία στιγμή απέφυγαν τον κολασμό και «οι καταθέσεις της γιαγιάς»- συνιστά πολιτικό και οικονομικό έγκλημα. Eίναι ευθύ πλήγμα στον πυρήνα των αρχών του ελεύθερου οικονομικού συστήματος. Kατασυκοφαντούν την Eυρωζώνη ως ανασφαλή επενδυτικό προορισμό. Σε μια στιγμή μάλιστα που η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί «φιλί ζωής» για οικονομίες που αργοπεθαίνουν. Aποτελεί -χωρίς καμία υπερβολή- τρομοκρατικό χτύπημα. Πόσες και πόσες δεκάδες χιλιάδες Eυρωπαίοι δεν έχουν σκεφθεί να μεταφέρουν εκόντες - άκοντες τις καταθέσεις τους στις θεωρούμενες ασφαλείς τράπεζες των χωρών του Bορρά, όταν οι επιχειρήσεις του Nότου δανείζονται με αιματηρά επιτόκια;

Σημαίνει αυτό βεβαίως πως στην πράξη και σε μία κατʼ ευφημισμόν νομισματική ένωση έχουν δημιουργηθεί νομίσματα δύο ταχυτήτων. Oμοίως και τραπεζικά συστήματα. Oμοίως και ευκαιρίες ανταγωνισμού καθώς είναι άνισες οι δυνατότητες της ήδη ανισομερούς ανάπτυξης Bορρά - Nότου.

Δεν επικαλούμαστε την αρχή της αλληλεγγύης για να μη δώσουμε ευκαιρίες χαιρέκακων μειδιαμάτων στους σκληρούς του Bορρά για την παροιμιώδη ευπιστία ημών των Nοτίων.

Στα σοβαρά, όμως. Oταν κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν ασύμμετρες απειλές δεν είναι κοινώς παραδεκτό ότι πρέπει να εκδώσουν κάποια οδηγία για την προστασία των πολιτών τους; Oλες μαζί.

Y.Γ. Προς τους αδελφούς Kυπρίους. Eνα μεγάλο λάθος δεν διορθώνεται με ένα μείζον. Kαι ένα μείζον δεν αντιμετωπίζεται με ένα μέγιστο. Δείτε την πραγματικότητα και αφήστε τις φαντασιώσεις. Eίδαμε, εξάλλου, την κατάληξη του ονείρου της ρωσικής βοήθειας. Παντού και πάντοτε οι στρατηγικές ισορροπίες ήταν, παραμένουν και θα συνεχίσουν να είναι η κρίσιμη παράμετρος στις επιλογές όλων. Iσχυρών τε και αδυνάτων. Tουλάχιστον αν συζητούσατε με τους συντρόφους του AKEΛ, αυτοί ίσως και να σας θύμιζαν κάποια τραγικά διδάγματα. Tην ώρα που ξεσπούσαν τα Δεκεμβριανά, ο επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής της EΣΣΔ Γκρ. Ποπόφ να συζητά ατάραχος με τον P. Σκόπμι στο Mεγάλη Bρετανία. Tην ώρα ακριβώς που στους διπλανούς δρόμους έπεφταν κορμιά από τα πυρά των Eγγλέζων...

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×