Όχι στους λαθρεπιβάτες του κοινοβουλευτισμού

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Συνέντευξη στον Φ. Καλαντζή, Επενδυτής, Δημοσιευμένο: 2013-09-28

-Κύριε Παπαθεοδώρου, ένα πρώτο γενικότερο σχόλιο για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σύλληψη αρχηγού πολιτικού κόμματος και βουλευτών.

-Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Δικαιοσύνη σε μία πολύ λεπτή και δύσκολη διαδικασία που έχει αναλάβει. Θεωρώ ότι η αξιοποίηση του ποινικού και εν γένει του νομικού οπλοστασίου στην κατεύθυνση της στοιχειοθέτησης των ποινικών ευθυνών μελών της χρυσής Αυγής, για πολλές έκνομες ενέργειες το τελευταίο διάστημα, καθώς και η στοιχειοθέτηση της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούν μείζονες και ορθές πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης. Αναμένουμε βεβαίως τόσο την εξέλιξη όσο και την ολοκλήρωση των ποινικών διαδικασιών. Πέρα όμως από την ποινική διαδικασία, έχει σημασία να διασφαλιστεί ένα ομαλό πολιτικό κλίμα που θα παράσχει στη Δικαιοσύνη εχέγγυα αμερόληπτης λειτουργίας. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστη να επιτελέσει το έργο της και ο πολιτικός κόσμος να συναισθανθεί ότι δεν έπρεπε να είχε υπάρξει στο παρελθόν και δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα οποιουδήποτε διαλόγου με το νεοναζιστικό συνονθύλευμα της Χρυσής Αυγής.

-Υπάρχουν περιθώρια διαμόρφωσης ενός δημοκρατικού μετώπου ενάντια στη Χρυσή Αυγή; Μήπως τελικά η αντιμετώπιση είναι συγκυριακή και δεν θα αντέξει σε βάθος χρόνου, ώστε να μεταστραφεί οριστικά μέρος του εκλογικού σώματος που την ακολούθησε;


Δεν υπάρχει μόνο περιθώριο, αλλά επιτακτική ανάγκη σύμπραξης των δημοκρατικών δυνάμεων για να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε πρόκληση της Χρυσής Αυγής. Ακόμη και στο ενδεχόμενο παραίτησης βουλευτών, το μεν σύνταγμα παρέχει ασφαλείς λύσεις, ο δε δημοκρατικός κόσμος οφείλει να απαντήσει ενωτικά και μετωπικά. Ακριβώς για να μην είναι συγκυριακή η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να δείξουμε στον πολίτη όλο το φάσμα του παράνομου και εγκληματικού έργου της Χρυσής Αυγής μέχρι σήμερα, ώστε να κατανοήσει ο πολίτης ότι η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πολιτικές εκφράσεις. Οι λαθρεπιβάτες του κοινοβουλευτισμού απέδειξαν με τη στάση τους ότι εκμεταλλεύθηκαν την ψήφο των πολιτών προς εξυπηρέτηση του δικού τους πολιτικού σχεδίου. Γι’ αυτό και δεν έχουν καμία θέση στο Κοινοβούλιο.

-Γίνεται αρκετός λόγος για κοινή κάθοδο των κομμάτων εφόσον προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές, η οποία ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση σε σχέση με την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης;

Σημασία έχει να υπάρξει βούληση για κοινό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Οι τρόποι και οι ενδεχόμενες πολιτικές επιλογές εξαρτώνται από την παραπάνω πολιτική βούληση. Σημασία έχει να μην εκλεγεί υποψήφιος της Χρυσής Αυγής ή παραλλαγής της σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές. Οποιοσδήποτε υποψήφιος δημοκρατικού κόμματος μπορεί να αποτελέσει λύση κοινής επιλογής απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Θέματα επικαιρότητας: Βία

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×