Δεν φοβίζουν οι απειλές τους, ας κάνουν ό,τι θέλουν

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Δ. Τσιούφο, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2013-09-28

- Κύριε Κουβέλη, εκτιμάτε ότι- έστω και με καθυστέρηση- η κυβέρνηση κινείται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και της ναζιστικής βίας;

 

Ορθώς επισημαίνετε την καθυστέρηση. Η κυβερνητική αβελτηρία αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής δεν ήταν ποτέ τεχνικό ζήτημα. Ήταν εξόχως πολιτικό . Απαιτούσε μια διαφορετική πολιτική αντίληψη  ότι δηλαδή με τον νεοναζισμό δεν έρχεσαι στην όποια συνδιαλλαγή  και διάλογο, ούτε καν τον ανέχεσαι.

Η ΝΔ έχει μεγάλη ευθύνη διότι δεν προχώρησε τον αντιρατσιστικό νόμο. Πολλά μέτρα από όσα προωθούνται τώρα, περιλαμβάνονταν στον εν λόγω νόμο. Από κει και πέρα, εμείς μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα,  έχουμε στηρίξει τις τρέχουσες πρωτοβουλίες του υπουργού προστασίας του πολίτη που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του φαινομένου του ναζισμού. Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά. Και σε πολιτικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε θεσμικό.

 

- Τι επιπλέον θα έπρεπε ή θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση; Τι θα εξυπηρετούσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ζητήσατε;

 

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πρότεινα είχε ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Για πρώτη φορά η κοινωνία θα έπαιρνε το μήνυμα ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου κάθονται στο ίδιο τραπέζι και προσπαθούν από κοινού να υψώσουν τείχη απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Ακόμα και τώρα, αδυνατώ να κατανοήσω γιατί η ΝΔ πριόνισε αυτή τη διαδικασία.

Πιθανολογώ ότι ο κ. Σαμαράς θέλει στη μάχη αυτή να είναι μόνο η ΝΔ, που  θα αποκομίσει οφέλη. Είναι μέγιστο λάθος να επικρατεί μια τέτοια  κοντόφθαλμη προσέγγιση. Επιπλέον, τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, περί εμποδίων στην πορεία των ερευνών της δικαιοσύνης, στερούνται λογικής.

- Η διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με «θύλακες» στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις σε συνδυασμό με τις πληροφορίες περί κινήσεων εφέδρων και αποστράτων, μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα συνταγματικής εκτροπής ή να απειλήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα;

 

Η Δημοκρατία μας δεν απειλείται επειδή κάποιοι νοσταλγοί σκοτεινών εποχών θέλουν να μας γυρίσουν αρκετά χρόνια πίσω. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελεγχθούν και μάλιστα άμεσα όλες οι υποθέσεις και βεβαίως η διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με τα Σώματα Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

-Τα σενάρια περί παραίτησης των βουλευτών της Χ.Α. και η ενδεχόμενη προκήρυξη συμπληρωματικών εκλογών σε 15 περιφέρειες, μπορούν να προκαλέσουν μια γενικότερη αποσταθεροποίηση της χώρας και ίσως συνολική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

 

Η ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα συνιστά απεγνωσμένη προσπάθειά της για αποπροσανατολισμό από τις διαρκείς αποκαλύψεις στοιχείων για τον εγκληματικό της χαρακτήρα.

Ας κάνουν ότι νομίζουν. Δεν μας φοβίζουν οι απειλές τους. Έτσι και αλλιώς η παρουσία τους στη βουλή συνιστά ύβρη για τη δημοκρατία.

Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει παράγοντας επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων και να ορίσει τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

 

- Η δημοσκοπική πτώση της Χ.Α. και η ταυτόχρονη μικρή αλλά εμφανής ενίσχυση της ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει «πειρασμούς» για γενικές πρόωρες εκλογές;

 

Το φαινόμενο του ναζισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μικροκομματικούς υπολογισμούς και υστερόβουλες σκέψεις. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής.

 

- Τα όσα αποκαλύπτονται ή θα αποκαλυφθούν για την εγκληματική δράση της Χ,Α. από τη δικαστική, αστυνομική και δημοσιογραφική έρευνα που, κατά την άποψή σας, μπορεί και πρέπει να οδηγήσουν;

 

Το κρίσιμο είναι να κατανοήσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι πίστεψαν τη Χρυσή Αυγή, ότι δεν πρόκειται για ένα αντισυστημικό κόμμα, αλλά για μια εγκληματική παραστρατιωτική συμμορία. Μετά και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κανένας πολίτης δεν θα έχει τη δικαιολογία να πει «δεν ήξερα». Τώρα όλοι ξέρουμε τι είναι η Χρυσή Αυγή. Οι παράλληλες έρευνες που τρέχουν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εμπλεκόμενους στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Φαίνεται ότι έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου ακόμα και για βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος. Άρα καμία βουλευτική ασυλία δεν μπορεί να αποτρέψει τους ενόχους από το να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Επιπλέον, οι αποκαλύψεις που σχετίζονται και με το ρόλο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων ή της αστυνομίας, θα πρέπει να αποτελέσουν μια ευκαιρία για να σπάσει επιτέλους το απόστημα. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας ο εκδημοκρατισμός όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ξεκίνησε. Τι πρέπει η κυβέρνηση να διεκδικήσει σε αυτή τη φάση;

 

Καταρχάς πρέπει να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσθετα μέτρα και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει την  τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων, όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι μη αποδοτικές ρυθμίσεις διακανονισμού των υποχρεώσεων των πολιτών στο κράτος και τις τράπεζες. Τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τους ανέργους και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, με προτεραιότητα την προώθηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.  Την παροχή ρευστότητας στη πραγματική οικονομία. Την επανατοποθέτηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με αξιολόγηση δομών, επιχειρήσεων και προσωπικού και αποσύνδεση της κινητικότητας από απολύσεις.

 

-Άρα από ότι καταλαβαίνω μιλάτε κύριε πρόεδρε για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας;

 

Ναι. Η χώρας μας κύριε Τσιούφο χρειάζεται μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που, μεταξύ άλλων,  θα περιλαμβάνει:

  • Μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους με περικοπή μέρους του, μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύληση των ομολόγων.
  • Ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη, με διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές.
  • Στήριξη για να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό πρότυπο, την αποδοτική διαχείριση πόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Άρθρα

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Δημοφιλή Εγκλήματα

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-06-22

.Η βρετανική τηλεόραση(BBC) παρουσίασε πολλά και λεπτομερή...

×
×