Για την Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Ελευσίνας με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) για τις ανάγκες του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου

Γιώργος Τσουκαλάς, Δημοσιευμένο: 2013-10-02

Επιγραμματικά

1, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν να λειτουργούν και στη χώρα μας.

2.Ο Δήμος προχωρά στη συγκεκριμένη συνεργασία επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν εγκρίνονται μόνιμες προσλήψεις και οι συμβάσεις είναι ελάχιστες.

3. Ο Δήμος προχωρά με διαφάνεια αφού χωρίς να είναι υποχρεωτικό, θεσπίζει επιτροπή ελέγχου των προσλήψεων από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των συνδυασμών.

4. Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει μισθό πάνω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

5. Δεν απολύεται κανείς εργαζόμενος. Αντιθέτως θα προσληφθούν 33 με πλήρη εργασιακά διακιώματα, λύνοντας βασικά προβλήματα στη λειτουργία των υποδομών του Δήμου.

 

Πιο αναλυτικά

Σε μια εποχή που η κοινωνία μας μαστίζεται από τις επιπτώσεις της κρίσης, είμαστε υποχρεωμένοι ως Δήμος να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία και να δώσουμε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις με το βλέμμα στραμμένο στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών μας. Είμαστε υποχρεωμένοι, απέναντι στην συρρίκνωση του εισοδήματος που υφίσταται σχεδόν κάθε οικογένεια, να διαφυλάξουμε το κοινωνικό εισόδημα και να παρέχουμε στους δημότες μας τις πληρέστερες κοινωνικές υπηρεσίες.


Ενώπιον μιας δύσκολης εξίσωσης: «περισσότερες αρμοδιότητες - λιγότεροι πόροι», συγκροτήσαμε ως Δήμος δύο χρόνια πριν το ΠΑΚΠΠΑ Ελευσίνας, έναν φορέα επιφορτισμένο με τις αρμοδιότητες του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Κοινωνικής Μέριμνας και της Προσχολικής Αγωγής. Σύντομα το ΠΑΚΠΠΑ, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων του, βρέθηκε σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις βεβαρημένες αρμοδιότητές του. Σήμερα θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο ακόμη και πλήρους διάλυσης εάν δεν είχαν έγκαιρα κινηθεί οι Διοικήσεις τόσο του Δήμου όσο και του ίδιου του φορέα.

Το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΚΠΠΑ είναι η δραματική του υποστελέχωση. Ακριβώς επειδή ο νόμος δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενώ στην ουσία καταργεί και τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών με την πρόσληψη συμβασιούχων.Έτσι η διοίκηση του ΠΑΚΠΠΑ μελέτησε κάθε δυνατή λύση, στη βάση του ισχύοντος –ασφυκτικού- θεσμικού πλαισίου και κατέληξε στη λύση της συνεργασίας με κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Κατόπιν, από κοινού Δήμος και ΠΑΚΠΠΑ, καταλήξαμε στην συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Τριπτόλεμος».


Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αξιοποίηση του μοναδικού «όπλου» που έχουμε ως Δήμος ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε κοινωνικές υπηρεσίες, να παρέχουμε τις αναγκαίες ανάσες σε τόσο χαλεπούς καιρούς...Με αυτή τη λύση εξασφαλίζεται η συνέχιση αλλά και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΠΑΚΠΠΑ και, ταυτόχρονα, ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας που πόρρω απέχουν από τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που τείνουν να επικρατήσουν στις μέρες μας. Πρόκειται για εργαζόμενους με μισθούς που υπερβαίνουν τη συλλογική σύμβαση, πλήρως ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (και όχι στον ΟΑΕΕ).

Στόχος μας είναι να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις με πλήρη διαφάνεια.

Η διαδικασία που έχουμε ακολουθήσει είναι απολύτως διαφανής. Υιοθετώντας την πρόταση της αντιπολίτευσης και των σωματείων αναβάλαμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Έγιναν συναντήσεις τόσο με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του φορέα, όσο και με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου μας στους οποίους και εκθέσαμε τα κατεπείγοντα προβλήματα του ΠΑΚΠΠΑ και τη μόνη διέξοδο που έχουμε.Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας με απόλυτη διαφάνεια κινείται και η πρόταση σύμβασης, καθώς προβλέπει τη δημιουργία Κοινής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Δημοτικό Συμβούλιο (και οι οποίοι θα προτείνουμε να είναι οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων), τον φορέα και την ΚΟΙΝΣΕΠ, για την εποπτεία της πιστής εφαρμογής όλων των όρων της Σύμβασης.Η επιλογή όμως των ΚΟΙΝΣΕΠ ως λύση, σκοπεύουμε να αποτελέσει κι ένα επιπρόσθετο εργαλείο αντιμετώπισης της ανεργίας στον Δήμο μας.

Έτσι η απόφασή μας αυτή, υπαγορεύεται και από λόγους εξίσου σημαντικούς με τη διατήρηση, αν όχι βελτίωση, του επιπέδου υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι δημότες από τον Δήμο μας. 

Η όποια ενδεχόμενη ολιγωρία στις παρούσες συνθήκες που εγκαταλείπει συνδημότες μας στον εφιάλτη της ανεργίας, ειδικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που προστατεύουν πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα, πιστεύουμε ότι αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Η ανακούφιση των δημοτών μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας από τη μάστιγα της ανεργίας, με σεβασμό στον ορθολογικό και διαφανή τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, αποτελεί ακλόνητη θέση μας. 

Ως γνωστό, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για θέσεις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας έχουν ουσιαστικά απολυθεί. Το τωρινό καθεστώς δεν μας δίνει άλλη δυνατότητα επαναπρόσληψής τους παρά αυτή της ένταξής τους στο πλαίσιο μίας ΚΟΙΝΣΕΠ. Δώσαμε τη μάχη μας σε θεσμικό επίπεδο ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές μας δεν καρποφόρησαν. Δεν σκοπεύουμε όμως να εγκαταλείψουμε στην τύχη τους τούς εργαζόμενους αυτούς οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Δήμο μας, υπηρεσίες μάλιστα τις οποίες συνεχίζουμε να έχουμε απόλυτη ανάγκη. Ούτε θα αφήσουμε κανένα μικροπολιτικό παιχνίδι να παιχτεί στις πλάτες αυτών ανθρώπων. Δεν μας το επιτρέπουν ούτε οι αρχές μας, ούτε η υπόσχεση που μας συνδέει με τους δημότες που μας εμπιστεύονται. Μία υπόσχεση όχι πελατειακή, αλλά βαθιά και ουσιαστικά πολιτική.


Δυστυχώς, από την αντιπολίτευση δεχθήκαμε επίθεση χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται η οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει...

Από τη μεριά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις και να παρέχουμε λύσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα και βελτιώνουν κατά το δυνατόν το παρόν και το μέλλον των δημοτών μας.

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×