Η προοπτική να πάμε μόνοι μας δεν ακουμπάει στις ανάγκες των καιρών.

Σπύρος Λυκούδης, Συνέντευξη στον Δ. Κουκλουμπέρη., Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2013-11-06

-Μιλώντας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή καταστήσατε με σαφήνεια τη διαφωνία σας με τις επιλογές του Φώτη Κουβέλη, κάνοντας λόγο για «αποθέωση των αντιφάσεων», τον οποίο πάντως με έμφαση τονίσατε ότι στηρίζετε. Στήριξη βασισμένη στην αποδόμηση πως μπορεί να υπάρξει;

Διαφώνησα με εκτιμήσεις και επιλογές του Σχεδίου Θέσεων για το Συνέδριο και όχι με τον Φώτη Κουβέλη. Κακώς προσωποποιείται η διαφωνία μου. Καταλαβαίνω την δημοσιογραφική ανάγκη για εύκολη, γρήγορη και σχετικά απλή μετάδοση της πολιτικής είδησης, αλλά τι να κάνουμε, σε Συνέδριο βαδίζουμε και πολιτικές θέσεις κρίνουμε. Με δεδομένες τις απόψεις μου, είπα και ξαναλέω ότι ο Φώτης Κουβέλης ως πολιτικό κεφάλαιο για το κόμμα μου και για τον τόπο είχε και έχει την απόλυτη στήριξή μου.

-Ορισμένοι στο κόμμα σας ενδεχομένως πουν ότι ο γραμματέας δε νοείται να τίθεται άτυπα επικεφαλής της μειοψηφίας. Εντοπίζετε κάποιο πρόβλημα «ασυμβιβάστου» μεταξύ των απόψεων που διατυπώνετε και της θέσης σας;

Ουδείς άσκησε τέτοια κριτική στο πρόσωπό μου, γιατί είναι πασίγνωστο ότι δεν είμαι επικεφαλής οποιασδήποτε μειοψηφίας.

Κάποιοι σύντροφοι μου εξέφρασαν την ενόχληση τους επειδή νομίζουν ότι ο Γραμματέας δεν μπορεί να έχει διαφορετική άποψη από αυτή της πλειοψηφίας και να την εκφράζει. Δεν κατάλαβαν ή δεν σκέφτηκαν ή δεν γνώριζαν ότι άνοιξε η ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!!!

Στην οποία όλοι –και ο γραμματέας- όχι απλώς δικαιούνται αλλά υποχρεούνται να καταθέσουν ΚΑΙ τις προσωπικές τους απόψεις.

Στοιχειώδη πράγματα, ακόμα να τα μάθουμε;

-Διαχρονικά τάσσεστε υπέρ των συνεργασιών στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το ίδιο εισηγείσθε και τώρα με αφορμή τους «58». Η ΔΗΜΑΡ και ευρύτερα η Κεντροαριστερά σε τι έχουν να ωφεληθούν από τη σύμπραξη με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία των συντρόφων σας και ο κ. Κουβέλης, «ταυτίζεται με τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές»;

Η πλειοψηφία των συντρόφων μου λέει: «το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο ΣΥΡΙΖΑ με αριστερό λαϊκισμό». Διαπιστώσεις είναι αυτές και σωστές. Η πρόταση ποια είναι; Μήπως «μόνοι μας μέχρι να….κ.λπ…..κ.λπ»

Η προοπτική αυτή δεν ακουμπάει στις ανάγκες των καιρών.

Όσο για τις συνεργασίες, αυτές εξετάζονται με βάση τους στόχους και το στρατηγικό σου πλαίσιο.

Το βασικό ρώτημα είναι αν θεωρείς αναγκαίες τις συνεργασίες ή πορεύεσαι μόνος σου.

-Δε σας προβληματίζει η άποψη που ακούστηκε στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο ότι αν συμπράξετε με το ΠΑΣΟΚ «δε θα ανασυσταθεί η Κεντροαριστερά αλλά η Κεντροδεξιά» και ότι «δε σώζεται μόνο ο Βενιζέλος αλλά και ο Σαμαράς»;

Προσωποποιημένες υπεραπλουστεύσεις και γι΄αυτό απολίτικες.

Βενιζέλος και ΠΑΣΟΚ είναι ταυτόσημες έννοιες και ταυτισμένη η τύχη τους ; Όχι, βέβαια!

Είναι άδικο να φορτωθεί ο Βενιζέλος όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ αλλά είναι πολλαπλά πιο άδικο να φορτωθεί η Κεντροαριστερά τις αμαρτίες και του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεραστούν αυτοί οι σκόπελοι, κι αν μπαίναμε κάποτε σ΄ αυτόν το διάλογο, είμαι βέβαιος ότι η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα σφράγιζαν την προοπτική. Τώρα, αν με τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σώζεται και ο Σαμαράς, το ακούω και υπομειδιώ.

-Γιατί αποτελεί διολίσθηση για τη ΔΗΜΑΡ η διαφαινόμενη σύγκλιση σε κάποια σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προ μηνός είχατε δηλώσει ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία με την Κουμουνδούρου...

Και εξακολουθώ. Αν είχε τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοια πρόταση θα τη συζητούσα, ακριβώς όπως θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητήσουμε και την πρόταση των 58.

Άσκησα κριτική στις επεξεργασίες μας και στις προτάσεις μας, μίλησα για διολίσθηση προς επιλογές άλλες, ακριβώς για να κρατήσω, αν μπορώ, την ΔΗΜΑΡ σε μια ευθεία γραμμή όπως εγώ την πιστεύω. Θα σας έλεγα επίσης, ότι όχι απλώς προτιμώ, αλλά επιδιώκω να διολισθήσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις δικές μας θέσεις. Αυτό είναι απολύτως τίμιο και πολιτικά ηθικό. Αυτή η καθαρή αντιπαράθεση πολιτικών είναι που μπορεί να γεννήσει ενδεχομένως συνθέσεις στο μέλλον άρα και συνεργασίες.

-Πόσο σοβαρή για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος θεωρείτε τη διχογνωμία που έχει προκύψει με αφορμή τη δημιουργία τρίτου πόλου;

Δημιουργείται εικόνα τριγμών, αυτό είναι αλήθεια. Τα ζητήματα στρατηγικής και συμμαχιών, ειδικά για ένα μικρό και νέο κόμμα είναι πολύ σοβαρά. Ειδικά για μας που δεν καταφεύγουμε σε άλλες κραυγές και λαϊκισμούς, αυτά πολλές φορές δίνουν, αδίκως, το πολιτικό μας στίγμα.

Επαναλαμβάνω όμως. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ρήξης, διχασμού ή διάσπασης στη ΔΗΜΑΡ. Θα βγούμε από το Συνέδριο πιο ενωμένοι από ποτέ.

-Θα είστε ξανά υποψήφιος γραμματέας στο επικείμενο συνέδριο;

Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το Συνέδριο θα εκλέξει τον νέο Γραμματέα στη βάση δύο κριτηρίων: α) της πολιτικής ικανότητάς του να ανταποκριθεί στα αυξημένα του καθήκοντα και β) στην πολιτική του συμφωνία και στήριξη στις πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου, αυτές δηλαδή που θα κληθεί να υπηρετήσει.

-Εκτιμάτε ότι η ΔΗΜΑΡ διατρέχει κίνδυνο να μείνει εκτός Βουλής, εφόσον συνεχίσει να πορεύεται «αμφίθυμα και με δυσδιάκριτο στίγμα»;

Οι δημοσκοπήσεις μάς προειδοποιούν. Προσωπικά δεν τις παίρνω απολύτως τοις μετρητοίς, αλλά δεν τις αγνοώ κιόλας.

Είμαι βέβαιος ότι για την κάμψη ευθύνεται το αμφίθυμο και δυσδιάκριτο στίγμα μας.

Αλλά το Συνέδριο θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα και η ΔΗΜΑΡ θα σας εκπλήξει θετικά στις κάλπες.

-Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα συνδυάζεται και πάλι με μέτρα. Θα καταφέρει η κυβέρνηση να τα αποφύγει και να εξαντλήσει την τετραετία;

Ελπίζω κι εγώ, όπως όλοι μας, να μην ξαναληφθούν οριζόντια μέτρα. Mε τρομάζει όμως και η ιδέα ότι θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε τώρα, στο θέμα π.χ. της κατανομής των φορολογικών βαρών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και της προστασίας των αδύναμων.

Η κυβέρνηση δεν ξέρω μέχρι πού θα φτάσει. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος της ως τη λήξη του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας. Από κει και πέρα, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα παίξουν ρόλο καθοριστικό.

-Η διπλή δολοφονική επίθεση της Παρασκευής πόσο επιβαρύνει το ήδη βεβαρυμένο πολιτικό κλίμα;

Θερμοκέφαλοι ανόητοι που λειτουργούν ως υπηρέτες σεναρίων αποσταθεροποίησης θα υπάρχουν πάντα. Σημασία έχει πώς τους αντιμετωπίζει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Αυτή τη φορά η καταδίκη όλων ήταν ομόθυμη και αμέσως. Δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, επιφυλάξεις, θεωρίες περί 2 άκρων και συμψηφισμοί. Αυτό σηματοδοτεί μια πολιτική πρόοδο, η οποία βέβαια δεν επηρεάζει τους άφρονες. Άρα δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.

Άρθρα

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Δημοφιλή Εγκλήματα

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-06-22

.Η βρετανική τηλεόραση(BBC) παρουσίασε πολλά και λεπτομερή...

×
×