Ντόρα!

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-11-16

Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη; Αυτό που θα έλεγε κάθε πολιτικός της κυβερνητικής πλευράς που έχει πέντε γραμμάρια μυαλό στο κεφάλι του. Και πολιτική πείρα, βέβαια. Γιατί η Ντόρα δεν είναι χθεσινή, ούτε ξεκίνησε την υψηλή πολιτική από το Δίκτυο 21.

Είπε λοιπόν ότι μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε 153 βουλευτές - από τους οποίους οι δύο τουλάχιστον δήλωσαν στη Βουλή ότι της παρέχουν, πιεζόμενοι μάλιστα, ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης, είναι μια κυβέρνηση ασταθής. Το ξέρουν οι υπουργοί, που τρέμει το φυλλοκάρδι τους σε κάθε νομοσχέδιο που στέλνουν για συζήτηση.

Είπε λοιπόν η γυναίκα να ξανασκεφθεί ο Σαμαράς το ενδεχόμενο να καλέσει εκ νέου τον Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση. Να επιστρέψει δηλαδή ο πολιτικός χρόνος στην περίοδο πριν από τους απροετοίμαστους τυχοδιωκτισμούς στην ΕΡΤ που αποδυνάμωσαν το αρχικό κυβερνητικό σχήμα. Και οι πρώτοι που έπεσαν να τη φάνε ήταν οι νεοδημοκράτες - το «σύστημα Σαμαρά», για την ακρίβεια.

Γιατί; Κάνει μπαμ από μακριά: μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού θα πετούσε στα κάγκελα εκείνους που εισηγήθηκαν τις ταρζανιές του περασμένου Ιουνίου. Αλλά και όσους τον είχαν οδηγήσει στα τετ α τετ με τον Βενιζέλο, που έκαναν το κυβερνητικό σχήμα να αποτελείται «από τρεις, τους εξής δύο», και ήταν ο πραγματικός λόγος αποχώρησης του Κουβέλη.

Ενδεχομένως στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ανησυχούν και από τη σκέψη ότι ένα νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να περιλαμβάνει και την Ντόρα - πολιτικά δεν έχει οικογενειακούς δεσμούς με τον Κυριάκο. Εδώ που τα λέμε, είναι η πρώτη που έπρεπε να υπουργοποιήσει ο Σαμαράς όταν έσκισε τις διαφάνειες των Ζαππείων και προσχώρησε στο Μνημόνιο, γιατί ήταν η μόνη που το ψήφισε και έχασε το κεφάλι της.

Εν πάση περιπτώσει, η πρόταση της Μπακογιάννη δεν έχει απλώς λογική. Συνιστά βασική προϋπόθεση επιβίωσης μιας «μνημονιακής» κυβέρνησης έως την άνοιξη του 2015 τουλάχιστον. Και είναι καλό να επιδιωχθεί τώρα και όχι μετά το στραπάτσο που θα υποστεί στις ευρωεκλογές ο ένας τουλάχιστον από τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους. Κοντά στον νου και η γνώση.

Ο μόνος κίνδυνος είναι να αποδειχθεί η πρόταση λογαριασμός χωρίς τον ξενοδόχο. Κανείς δεν ξέρει πώς θα την αντιμετώπιζε ο Κουβέλης αν του ετίθετο επισήμως. Ωστόσο, όπως έλεγε ο αμερικανός πολιτικός Οουεν Λάγκλιν, «αν δεν ρωτήσεις, η απάντηση θα είναι πάντα "όχι"»!

Άρθρα

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Πάπας της νεωτερικότητας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-04-22

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την επίγεια πόλη ίσως για την ουράνια,...

Δημήτρης Λιάκος

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Δημήτρης Λιάκος, 2025-05-07

Ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί έως το 2050 κατά...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Κώστας Ζαχαριάδης*

Γιατί η Αριστερά αγάπησε τον Πάπα;

Κώστας Ζαχαριάδης*, 2025-04-28

Τον Πάπα Φραγκίσκο δεν τον θρηνούν µόνο οι καθολικοί χριστιανοί...

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

×
×