Το ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η προώθηση μιας άλλης πολιτικής.

Σάκης Παπαθανασίου, Θεσσαλονίκη, Δημοσιευμένο: 2013-11-18

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 ως ΔΗΜ.ΑΡ. κάναμε αυτό που οφείλαμε. Συμμετείχαμε στη βάση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών σε κυβερνητική λύση, με πολιτικές δυνάμεις που είχαμε μεγάλες πολιτικές διαφορές, για να αποτραπεί η χρεοκοπία, να επιτευχθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης και να υπάρξει η πολιτική δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα - όσο συμμετείχαμε στην κυβέρνηση - δώσαμε τη μάχη για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τη συνεπή στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν η Ν.Δ προώθησε τον επικαθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής με την ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της, αποδέχθηκε ακόμη και ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας και επέλεξε ένα αυταρχικό μοντέλο "μεταρρυθμίσεων". Αυτή η μετεξέλιξη της πολιτικής μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση σε απλή στήριξη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε σε μια τέτοια πορεία και θεωρούμε ότι όπως ήταν σωστή η επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση εξίσου ήταν σωστή και η επιλογή της αποχώρησης. Μια τέτοια συμμετοχή στη κυβέρνηση που θα ισοδυναμούσε με αποδοχή συντηρητικών πολιτικών δεν τη θέλουμε ούτε και σήμερα.

Αποχωρώντας από την κυβέρνηση λέγαμε και λέμε ότι δεν μεταβάλλουμε τη στάση ευθύνης απέναντι στα προβλήματα της χώρας, ούτε αποχωρούμε από την προσπάθεια υπέρβασης τη κρίσης. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως με τη θετική ψήφο μας σε σειρά νομοσχεδίων που εκτιμήσαμε ότι ήταν σε σωστή κατεύθυνση και από την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων και όχι μόνο αρνήσεων. Αποδείχθηκε και από την στάση που τηρήσαμε στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενοι να γίνουμε παρακολουθηματική δύναμη είτε της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής είτε του αριστερού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι η διέξοδος από την κρίση με τη μετακίνηση του άξονα των λύσεων σε προοδευτική κατεύθυνση.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα προβλήματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να συμβάλλει ώστε να μη ληφθούν νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν την κοινωνία και την οικονομία, να αντικατασταθούν τα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και κοινωνικά επώδυνα και να αποσυρθούν πολιτικές που οδηγούν στην απορρύθμιση. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση σε αυτή την κατεύθυνση. Αν υπάρξει τέτοια στάση της κυβέρνησης, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα να στηριχθεί και κοινοβουλευτικά από τη ΔΗΜΑΡ σε αυτές τις συγκεκριμένες ενέργειες. Με τη συνέχιση όμως της ίδιας πολιτικής δεν πρόκειται να υπάρχει συναίνεση της ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα φοβηθεί να παράσχει στήριξη σε μια σθεναρή στάση έναντι των απαιτήσεων της τρόικας. Επιδίωξή μας είναι να διεκδικούμε λύσεις σε επείγοντα θέματα επιβίωσης του πληθυσμού και ταυτόχρονα να αναδεικνύουμε μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, που στηρίζεται στη λογική ότι είναι εφικτή μια προοδευτική πολιτική ακόμη και σε συνθήκες οξείας κρίσης και εξωτερικών περιορισμών.

Ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η στήριξη μιας άλλης πολιτικής που να δίνει διέξοδο για τη χώρα και την κοινωνία και όχι η συμμετοχή σε κυβερνητικές λύσεις που προωθούν συντηρητικές πολιτικές.

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×